Darkpop duo Side Project

'Naša glazba je mračna, a pjevamo o mentalnim poremećajima i prekidima veza'


Ines Madunić
06.01.2018.15:00
'Naša glazba je mračna, a pjevamo o mentalnim poremećajima i prekidima veza'
Promo

sažeto

Anja i Luka ispričali su nam tko su im uzori i kako su na školskom izletu shvatili da moraju imati bend


Ines Madunić
06.01.2018.15:00

Sve popularniji dark-pop duo Side Project nedavno je objavio dugoočekivani drugi album "Lonely Boys" najavljen istoimenim singlom prije nekoliko mjeseci. Naslovni singl govori o njima kao ljudima koji cijene i ne skrivaju emocije te svima onima koji se s njima na tom području mogu povezati. Album autorski potpisuje sam Side Project, a kao i prije, surađuju s Filipom Filkovićem Philatzom na spotovima i Coded Edgeom u dizajnerskom smislu.

Promo

Naslovnicu albuma dizajnirali su koristeći ilustracije "usamljenih dječaka" Julije Sture i fotografiju Dore Šarić. Novi logo benda dizajnirali su kako bi prikazao dvije sile suprotnih snaga u simbiozi. Novi album donosi i sjajne suradnje poput one s Irenom Žilić na pjesmi "Would You" i povremene semplirane vokale Nikol Ćaćić (NLV). Anja i Luka svoju priču su započeli još 2012. godine snimajući covere pjesama, nakon čega su krenuli s autorskim stvarima. Album prvijenac "Things Which No One Else Should Know About" objavili su 2015. godine, a album je bio popraćen sjajnim kritikama. Na novom albumu krenuli su raditi odmah nakon objave prvoga te su u međuvremenu objavili singlove "Guns" i "Giving Souls Away" koje nisu uvrstili na album.

Kako je Side Project krenuo i koja je priča iza benda?

Prvi puta smo zajedno pjevali na jednom školskom izletu 2012. i tada shvatili koliko si vokalno odgovaramo. Već kroz par tjedana počeli smo raditi na obradama, a kako je vrijeme prolazilo shvatili smo da smo sposobni raditi i na autorskim stvarima. Tad smo izbacili jednu od prvih autorskih “Things Which No One Else Should Know About'' koja nas je tada donekle stilski oblikovala tada. Malo po malo i nastao je naš prvi album. Kad smo krenuli stvarati glazbu, Luka je već imao bend pa mu je ovo bio side project i jako smo brzo odlučili da će se bend tako i zvati – Side Project.

Kako ste zadovoljni s prvim albumom?

S obzirom na to da nismo puno uložili u promociju albuma, prošao je odlično i kod kritičara i kod publike. Pogurao nas je dalje u scenu i motivirao nas da se krenemo dalje razvijati i raditi na novom albumu. Naravno, ima puno stvari koje bismo sada rado promijenili, ali tako je sa svime u životu. Naš prvi album je kompletna slika nas iz tog perioda naših života, kao što je i novi album trenutno. Morao je biti takav kakav je kako bi se dalje razvijali u smjeru u kojem smo se razvili.

Što se na drugom albumu sve promijenilo i koja je pozadina cijele priče?

Novi album Lonely Boys sadrži puno više elektronike i plesniji je nego prvi, nekako više klupski orijentiran i više pod utjecajem pop glazbe. Tematika je puno mračnija nego na prvom albumu, govorimo o svemu od mentalnih poremećaja, raskida veza i prijateljstava, pa do odnosa s roditeljima i okolinom. Sve pjesme pričaju priče iz naših života koje se događaju mnogim ljudima i mislimo da je bitno da se barem dio slušatelja poveže s njima i shvati da nisu sami, bez obzira na to što im se događa.

S kim ste sve surađivali na albumu i u kojem kontekstu?

Na novom albumu smo surađivali s nekoliko ljudi. Najznačajnija je suradnja ona s Irenom Žilić na pjesmi Would You za koju smo nas troje zajedno napisali tekst i smislili pjesmu. Irenine ideje i vokali savršeno su se uklopili u pjesmu i album. Osim suradnje s Irenom, semplirali smo vokale Nikol Ćaćić iz NLV za pjesme Drops i River’s Flow.

Planirate li promociju albuma i/ili turneju po Hrvatskoj i Europi?

Planiramo promociju albuma, ali još ne možemo dati točan datum i mjesto, svakako u 2018. godini. Što se tiče turneje, pokušat ćemo složiti barem manju ljetnu turneju po Istri i Dalmaciji, a o Europi zasad samo maštamo.

Nastupate prije Milky Chance u Tvornici sljedeće godine, što možemo očekivati na koncertu?

Svirat ćemo s punim bendom i, uz nekoliko stariji stvari, predstavit ćemo dio novog materijala. Bit će nam to velik izazov jer nam je ovo prvi put da otvaramo za malo većeg izvođača i jako nas zanima kako će reagirati publika koja nije ciljano došla slušati nas.

Tko su vam glazbeni uzori?

Nemamo konkretnih uzora, mijenjaju nam se ovisno o tome što slušamo. Ono što najviše slušamo u određenom trenutku ima i najveći utjecaj na glazbu koju radimo u tom istom trenutku. Naravno, uvijek su tu prisutne ikone poput Lady Gage, Jamie xx, IamX i sl., ali trenutno najviše slušamo BTS, Crystal Bats, Drab Majesty i to se može čuti na pjesmama koje su u procesu stvaranja.

Čime se bavite dok ne svirate?

Nekad smo zaposleni, nekad tražimo posao, snalazimo se, odrastamo, družimo se, zabavljamo, plačemo, smijemo se… živimo.

Kakvi su vam planovi za 2018. godinu?

Već neko vrijeme radimo na novim pjesmama, kroz 2018. nastavit ćemo raditi na idućem albumu uz, nadamo se, puno nastupa, snimanja spotova za singlove s albuma i puno novih viewova na YouTube-u.

glazba

intervju

music beats

bend

album

Side Project

Irena Žilić

Podijeli članak