Intervju: Cinkuši

'Ne volimo se stavljati u bilo kakve ladice, a najviše nas inspirira Krleža i njegov Petrica Kerempuh'


Ines Madunić
10.05.2018.12:30
'Ne volimo se stavljati u bilo kakve ladice, a najviše nas inspirira Krleža i njegov Petrica Kerempuh'
Darko Drinovac

sažeto

Cinkuši nisu samo etno bend, a u petak 11. svibnja njihov jedinstveni miks glazbenih žanrova slušajte i gledajte u Tvornici kulture


Ines Madunić
10.05.2018.12:30

Baštinici glazbe podneblja čiji zrak udišu punim plućima, potpuno otvoreni za razne metamorfoze rocka, psihodelije, jazza, pa čak i ekspresivne komorne glazbe, Cinkuši su izvrstan primjer 'prevođenja' tradicionalnih pjesama u eksplozivne dijelove punka, freak-folka, briljantnih balada ili suptilnih kombinacija valcera i kabareta s primjesama neo-folk undergrounda.

Dosad su izdali četiri samostalna albuma, 'Zeleni kader' (1999.), 'Domesticus Vulgaris' (2005.), 'Špiritus Sanctus' (2009.) i 'Krava na orehu' (2017.), te jedan live CD/DVD 'Uživancija!' (2011.).

Cinkuši vode tamo gdje drugi bendovi ne mogu odvesti. Gdje znoj natapa košulje, gdje bubanj izuva iz šlapa,a bas iz čizmi, gdje mandolina veze potkošulju, a violina plete pulover, tamo gdje se odjeven čovjek osjeća golim i zadovoljnim, a onaj gol ugodno odjevenim, tamo gdje truba dodaje kraj, a usna harmonika početak, tamo gdje gitara para i šije, gdje glasovi reže i poju, gdje se dan utapa u noć, a svaka pjesma kao da je prva, posljednja i jedina. Detalje o koncertu i karijeri dugoj 20 godina rekli su nam sami Cinkuši.

Zadnji album 'Krava na orehu' izdan je prošle godine. Hoćete li u Tvornici kulture svirati pretežito materijale s tog albuma ili ćete publiku iznenaditi sa starim ili možda i novijim materijalima?

Promociju zadnjeg albuma smo odradili prije par mjeseci u Močvari tako da ćemo uz nove ovaj put u program uvrstiti i neke stare stvari koje publika dugo nije čula. Moramo reći da je bilo zabavno iz 'naftalina' izvlačiti pjesme, neki čudan smiješak se pojavio na nekim licima dok smo se prisjećali inicijalnih ideja tih pjesama. Da, bit će tu i potpuno novih pjesama koje tek čekaju biti snimljene.

Između svakog albuma imali ste nekoliko godina pauze. Hoće li se ponovno do idućeg albuma čekati nekoliko godina ili ćete ovoga puta iznenaditi i publiku i sebe s novim materijalom u kraćem roku?

Nadam se da će biti ova druga varijanta, generalni dogovor je da ovaj put albumu pristupimo pomalo konceptualno, bojim se da ne mogu još govoriti o detaljima.

Kategorizira vas se među etno izvođače, međutim, u vašoj glazbi se može čuti mnogo više od čistog etna. Kako bi vi samo sebe kategorizirali?

Bilo bi lijepo kad bi se okanili sveprisutnog kategoriziranja, naročito u umjetnosti, svjesni smo da industrija tako funkcionira, ali mi joj skoro da i ne pripadamo, pa koristimo priliku ne trpati sami sebe u ladice. Ko mora neka izvoli.

Vaš glazbeni izražaj prepoznat je u mnogim audio-vizualnim umjetnostima; od raznih kompilacija do komponiranja glazbe za kazalište i animirane filmove. Je li vama osobno draže stvarati i pisati za vlastite albume ili ste se možda pronašli više u uglazbljivanju predstava i animiranih filmova?

Mi se najbolje osjećamo na pozornici, to je pravi život Cinkuša. Ali, istovremeno s druge strane imamo viziju neke naše 'sceničnosti', ona je najviše inspirirana Krležinim Baladama, vječnim crnim humorom malog čovjeka koji se bori ostati zdrav i svoj u sveopćoj histeriji hipokrizije društva.

Nagrađeni ste Porinom za album 'Špiritus santus'. Predstavlja li vam ta nagrada i priznanje zadovoljstvo ili stvarate i svirate isključivo za svoje zadovoljstvo i zadovoljstvo publike?

Ove je godine stigao Porin za novi album 'Krava na orehu'. Proces nastajanja novog albuma, kako ste i sami spomenuli bio je toliko rastegnut kroz godine da naravno da ništa nismo planirali. To priznanje nam puno znači, lijepo je vidjeti da struka vrednuje ovakav pomalo pomaknut pristup glazbenoj karijeri.

Iza svog sviračkog iskustva krijete mnoge koncerte. Možete li izdvojiti publiku nekoga podneblja koja vas najviše oduševljava? Može li se Zagrebačka publika smjestiti među njih?

Zagrebačka publika je svakako naša publika, ali čovjek bi se iznenadio reakcijama publike koja uopće ne razumije o čemu pjevamo, bilo bi zanimljivo uči u glave Belgijanaca, Nizozemaca, Austrijanaca koji su plesali u transu na međimurske melodije.

Želite li nešto poručiti publici prije dolaska na vaš koncert? Na što se mogu pripremiti?

Na zarazni tanc!

koncert

glazba

intervju

music beats

Cinkuši

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter