S Gibonnijem uoči koncerta

'Neke moje pjesme nisu ostarjele dobro, ali nikad nisam radio kompromise u glazbi'


Ines Madunić
21.10.2017.10:40
'Neke moje pjesme nisu ostarjele dobro, ali nikad nisam radio kompromise u glazbi'
Goran Mehkek/Cropix

sažeto

Gibonni nam je u razgovoru otkrio koju pjesme sigurno neće svirati i što pomisli kad vidi svoje fotke s dugačkom kosom


Ines Madunić
21.10.2017.10:40

Zagrebačka Arena čekala je Gibonnija godinama, a večeras, u subotu 21. listopada, dočekat će ga više od 20.000 obožavatelja koji su razgrabili ulaznice za njegov premijerni nastup u toj dvorani. Nije to najveći koncert koji je imao. Napunio je, kaže, sve arene u regiji, svirao na stadionima, trgovima... Ali, ovom se nastupu jako veseli.

"To je to što sam želio, da radim svoju muziku bez kompromisa i da postoji toliko veliki broj ljudi koji to voli i razumije. Ne znam što bi moglo biti bolje od ovoga", kaže odlično raspoloženi Gibo, iako je prije našeg razgovora odradio već njih nekoliko, a čeka ga još desetak intervjua. I dok se postavlja pozornica, isprobava se svjetlo, a bend čeka tonsku probu, jedan od omiljenih hrvatskih pjevača u posljednjih 30 godina potpuno je, čini se, opušten. Koji su to bili koncerti veći od ovog, on ne prati.

"Nikad nisam stavljao naglasak na to. Uvijek sam bio više muzičar nego poduzetnik. Masovnost može biti lijepa, ali jednako se veselim osječkom kazalištu u koje stane 250 ljudi, sretan sam kad nastupam u Gavelli, Lisinskom... Nije mi važno gdje sam", kaže. Pa kad je već spomenuo kompromise, zanima me je li stvarno moguće da ih nikad nije radio u svojoj karijeri.

"U svojoj glazbi nikad. Ali, bio je period prije mog prvog albuma kad sam pisao pjesme za druge glazbenike. Bilo je pjesama koje nisu za pohvaliti se. Tu sam itekako radio kompromise, morao sam platiti račune. Recimo, kad bi Arsen Dedić pisao za nekog drugog, to bi uvijek bio Arsen. A ja sam pisao stvari kakve bi ta osoba napravila kad bi znala pisati, kakve bi voljeli pjevati. Pa ako taj netko nije baš bio inteligentan, nije ni pjesma bila takva. A ako je osoba bila malo više misleća, onda su moje pjesme znale biti pretenciozne", smije se Gibonni.
Srećom, dodaje, to je trajalo samo dvije godine, a onda je došla "Noina arka". Prvi zlatni, a onda i prvi platinasti album u samostalnoj Hrvatskoj.

"Rekao sam, evo, napravit ću ovo sebi za dušu. Teško tko će to razumjeti, možda dvije hiljade ljudi, ali nema veze. I kao da me neki svemir čuo i rekao: 'A daj više da i ovaj rodi!' To je došlo nakon osam godina pokušavanja, i u tom trenutku mislim da sam bio zreo za uspjeh. Bio je to happy end i rekao sam si da ne smijem učiniti ništa da to isflekam", kaže Gibonni. I uspio je. Kroz skoro 30 godina karijere često je mijenjao stil, ali publika je uvijek ostajala uz njega.

"Mislim da je to normalno. Barem vani samostalni umjetnici imaju tu slobodu i obavezu da ne stoje u mjestu i stalno idu naprijed sa svojim zvukom. Zato mnogi izlaze iz velikih bendova - tamo su ograničeni zvukom tog benda, pa izađu da bi napravili nešto što zvuči potpuno drugačije. Kod nas su izvođači samostalni samo zato da bi u nepravilnim omjerima dijelili honorare, jer ipak je njihovo ime na plakatu. Meni je to apsurdno", kaže Gibo. Subotnji koncert u Areni bit će svojevrsni pregled njegove karijere, best of, ali znamo da neke pjesme jednostavno neće doći na red.

"Uh, masu njih neću svirati, ali evo, recimo sigurno nećete čuti 'Nije vrime od nedilje za u poje poći'. To je jedna pjesma iz 1993. koja nije dobro ostarjela. Imam puno takvih pjesama kojima je vrijeme naudilo, a ne ja. Kad su objavljene bile su hitovi, ali više ne prolaze. Nekima je vrijeme išlo na ruku; 'Libar', 'Tempera', 'Posoljeni zrak'... Sve su danas uspješnije i veće nego kad su objavljene. Moglo bi se reći da sam sretnik", kaže pjevač.

A kad je objavio 'Nije vrime od nedilje' još je imao prepoznatljivu dugačku kosu. Pa, što pomisli kad vidi te stare fotografije sa svojom "grivom"?

"Koja zlatna vremena! To pomislim, jer tad je sve bilo bolje. Naravno da je bolje kad imaš sto tisuća vlasi na glavi nego kad ih imaš 120 pa se mučiš svaki dan da napraviš salatu od jednog paradajza", smije se Gibonni. Njegovoj publici i tako nije važno kakvu će frizuru u subotu imati - uvijek su tu bili zbog njegove iskrenosti i glazbe.

koncert

glazba

intervju

music beats

Gibonni

Podijeli članak