Katharine Hepburn i Spencer Tracy

Nikad nije ostavio svoju ženu zbog nje, voljeli su se 26 godina u tajnosti


Ines Madunić
13.10.2017.19:00
Nikad nije ostavio svoju ženu zbog nje, voljeli su se 26 godina u tajnosti
Profimedia

sažeto

Njihova je veza bila javna tajna koju je Katharine priznala tek nakon smrti njega i njegove žene


Ines Madunić
13.10.2017.19:00

Upoznali su se na setu filma "Woman of the Year" 1942. godine i ubrzo započeli ljubavnu vezu koja će trajati sve do njegove smrti 1967. Zajedno su glumili u devet filmova, a za njihovu su ljubav znali svi - iako on nikad nije ostavio svoju suprugu. Katharine Hepburn i Spencer Tracy zajedno su bili 26 godina, ali nikad zapravo. Njihova je veza bila javna tajna, ali Tracy, tradicionalni katolik irskih korijena, nije mogao podnijeti grižnju savjesti koja bi uslijedila zbog razvoda braka s njegovom ženom Louise, s kojom je imao dvoje djece. Katharine je jedna od najvećih ikona Hollywooda ikad, ali za njega, kako je rekla, učinila bi sve jer je bio "apsolutno neodoljiv".

Profimedia

Kad su se upoznali, Tracy je već bio poznati preljubnik. Od supruge Louise davno se otuđio, pogotovo nakon što su shvatili da je njihov sin John rođen gluh. Imao je afere sa Selenom Royle, Betty Hannom, Lorettom Young, Ingrid Bergman, Joan Crawford, Bette Davis... A nakon što su počeli ljubovati, nije bio vjeran ni Katharine.

"Za kojeg vraga ne nađeš nekog tipa s kojim ćeš se vjenčati i imati obitelj? Kad ostariš bit ćeš posve sama", rekao joj je redatelj Clarence Brown, na što je Hepburn rekla: "Da, i sjećat ću se ovih zabavnih vremena."

Iako je znala da nikad neće ostaviti svoju ženu zbog nje, Katharine s tim nije imala problema.

Profimedia

"Bila sam potpuno neovisna i nikad se nisam htjela udati. Htjela sam sama kročiti svoj put", rekla je glumica. Do danas ne postoji niti jedna njihova zajednička fotografija koja nije isječak iz jednog od zajedničkih filmova. Morali su paziti da ih ne vide zajedno jer su i njihove produkcijske kuće tražile da ne rade skandal i ne izlaze u javnost sa svojom vezom.

Tracy se nikad nije razveo, ali posljednje godine svog života nije živio s Louise. Za njega se brinula Katharine, koja je zbog njega uzela petogodišnju pauzu od svoje karijere. Tek tad su prvi put živjeli skupa. Bila je uz njega kad je preminuo, ali iz poštovanja prema njegovoj obitelji nije bila na sprovodu.

Nakon toga, nazvala je njegovu ženu i ponudila da budu prijateljice. Ona joj je rekla: "Ali, ja sam mislila da si ti samo trač." Katharine je poludjela.

Profimedia

"Nakon skoro 30 godina, trač? Bila je to duboka rana. Skoro 30 godina Spence i ja smo se poznavali, dijelili dobro i loše. Neki trač. Time što nikad nije priznao da postojim, ona je ostala njegova žena. Ona je slala božićne čestitke. Spencer, krivac. Ona, žrtva. Ja nisam raskinula njihov brak. To se dogodilo puno prije nego što sam ja došla", napisala je Katharine u autobiografiji koju je objavila tek nakon Louisene smrti. To je bio prvi put da je priznala aferu s Tracyjem.

"Zašto sam cijelo to vrijeme bila s njim? Iskreno, ne znam. Mogu samo reći da ga nikad nisam mogla ostaviti. Te su godine jednostavno proletjele, i za mene su bile savršeno sretne", rekla je u jednom intervjuu.

ljubav

star vibes

Hollywood

ljubavna priča

stari Hollywood

Katharine Hepburn

Spencer Tracy

Podijeli članak