Lauren Bacall i Humphrey Bogart

'Nitko nikad nije napisao bolju ljubavnu priču od one koju smo mi proživjeli'


Ines Madunić
03.12.2017.19:00
'Nitko nikad nije napisao bolju ljubavnu priču od one koju smo mi proživjeli'
Profimedia

sažeto

Protiv njihove veze bili su svi, ali ljubav je bila jača


Ines Madunić
03.12.2017.19:00

Kad je 1942. godine "Casablanca" došla u kina, 17-godišnja Lauren Bacall, tada manekenka, gledala ju je s prijateljicom koja je mislila da je glavni glumac, Humphrey Bogart, seksi. Lauren se nije slagala. Odrasla u New Yorku, pravog imena Betty Joan Perske, rano se počela baviti manekenstvom, a holivudski producenti zapazili su je na naslovnici magazina 'Esquire'. Redatelju Howardu Hawksu supruga je predložila da ju pozove na audiciju i 19-godišnja Lauren dobila je ulogu u "Imati i nemati", i to uz istog onog neseksi tipa iz "Casablance".

Bogart je tad bio u trećem nesretnom braku. S glumicom Mayo Methot stalno se svađao i tukao i razvod je bio neizbježan. Lauren isprva nije doživljavala kolegu kao muškarca s kojim bi htjela biti u vezi. Bio je prijateljski raspoložen i nasmijavao ju je kako bi se opustila pred kamerama. Nakon tri tjedna snimanja, svratio je u njezinu prikolicu da joj zaželi laku noć.

Profimedia

"Stajao je iza mene dok sam češljala kosu. Odjednom se nagnuo, uhvatio me za bradu i poljubio me. Nije bilo napadno, čak je bio malo sramežljiv poljubac. Iz džepa je izvadio kutiju šibica i pitao me hoću li mu napisati svoj broj. Učinila sam to. Ne znam zašto. Bogie je bio poznat po tome što se ne petlja s kolegicama na poslu, a i bio je oženjen", napisala je Bacall kasnije u autobiografiji. Nazvao ju je iste večeri.

Za njihovu aferu saznao je prvo redatelj Hawks, koji ih je oboje nagovarao da prekinu. Njoj je govorio da će je Bogart brzo ostaviti, čak joj je prijetio da će joj uništiti karijeru ako ne prekinu, dok je njemu rekao da "ne treba biti ozbiljan s tom curom". Kad je njezina majka saznala da je u vezi s 25 godina starijim Bogartom, poludjela je. Smatrala je da nije u redu da je s "ostarjelim, oženjenim alkoholičarem", no kemija između njih dvoje bila je tako snažna da nisu slušali nikoga. Čim se Bogart razveo vjenčali su se, a godinu poslije dobili sina Stevieja. Zajedno su glumili u još tri filma, a 1952. dobili su kćer Leslie.

Profimedia

"Drhtala bih samo kad bih ga pogledala. Kad bi uzeo moju ruku, osjetila bih trnce; njegova je ruka bila topla, zaštitnička i puna ljubavi. Bila sam apsolutna djevica kad sam ga upoznala. Bio je moj mentor, učitelj i ljubav mog života. Sjećam se svake riječi koju mi je rekao", rekla je kasnije Bacall. Par je često razmjenjivao ljubavna pisma.

"Nikad nisam vjerovao da bih opet mogao voljeti jer toliko stvari mi se dogodilo da sam se bojao ljubavi. Sad se bojim da ćeš postati nestrpljiva i da ću te izgubiti, ali čak i da se to dogodi ne bih te prestao voljeti. Ti si moja posljednja ljubav i do kraja života voljet ću te, paziti i biti spreman pomoći ti", napisao joj je Bogart, a svojim je prijateljima rekao da je to prvi brak koji ga je usrećio.

Profimedia

Kao i sve velike holivudske ljubavi, ni njihova nije prošla bez nevjere. On je nju varao sa svojom dugogodišnjom frizerkom Veritom Peterson, a Bacall njega s Frankom Sinatrom, ali znali su da su stvoreni jedno za drugo i nije bilo govora o razvodu. Problem su predstavljale i njihove godine. Mlada Bacall voljela je izlaske i noćni provod, dok je Bogart najviše volio jedriti. Pomirili su se sa svojim različitostima i provodili puno vremena odvojeno.

Zajedno su bili 12 godina, sve do Humphreyjeve smrti od raka 1957. godine. Bacall se ubrzo nakon toga zaručila za Sinatru, ali to je propalo. Četiri godine kasnije udala se za glumca Jasona Robardsa. Čak i on ju je zvao "Bogiejeva udovica". Od njegove smrti nikad se nije oporavila.

"Nitko nikad nije napisao bolju ljubavnu priču od one koju smo mi proživjeli", rekla je prije svoje smrti 2014. godine.

Profimedia

ljubav

star vibes

Hollywood

ljubavna priča

Lauren Bacall

Humphrey Bogart

Podijeli članak