'Velike male laži'

Obiteljsko nasilje i nesavršeni životi bogatih kućanica u punokrvnoj ženskoj seriji


Ines Madunić
12.09.2017.09:00
Obiteljsko nasilje i nesavršeni životi bogatih kućanica u punokrvnoj ženskoj seriji
Profimedia

sažeto

Riječ je o jednoj od najboljih serija prošle sezone, a petero glumaca dobilo je nominacije za Emmyje


Ines Madunić
12.09.2017.09:00

Miniserije su novi hit na televiziji. Dobro, ne baš tako novi, ali u posljednjih su nekoliko godina limitirane serije postale big deal u Hollywoodu. Produkcija je raskošna i najveće zvijezde bore se za ulogu u nekoj od njih, što zbog jako dobre plaće, što zbog prestiža. Jedna od onih koje su najviše odjeknule prošle sezone je HBO-va "Velike male laži". Osim što je sve osmislio legendarni producent David E. Kelley, u seriji glume Nicole Kidman, Reese Witherspoon, Laura Dern, Shailene Woodley, Alexander Skarsgård, Zoë Kravitz...

Ukratko, holivudska krema koja prije deset godina ne bi ni prišla televiziji. Srećom, vremena se mijenjaju.

Ovaj je triler zaradio nominacije za najbolju limitiranu seriju, Nicole Kidman i Reese Witherspoon natječu se za najbolju glumicu u limitiranoj seriji ili filmu, a Laura Dern, Shailene Woodley i Alexander Skarsgård imaju nominacije za sporedne uloge.

"Velike male laži" triler je u sedam epizoda koji se događa u elitnom naselju u kalifornijskom Montereyju. Počinje saznanjem da je netko mrtav te da se radi o ubojstvu, no tek u posljednjoj epizodi saznajemo tko je žrtva, a tko ubojica.

Radnja se dalje vrti oko nekoliko bračnih parova koji naizgled žive savršenim američkim životom, uz goleme kuće, lijepu djecu, muževe s uspješnim poslovima i žene koje su posvećene domaćice i majke. Sve pomalo poremeti dolazak samohrane majke Jane Chapman i njenog sina Ziggyja, a polako se počinju odmotavati celofani sa savršenih života svih obitelji.

Serija je to koja ruši snove o savršenom braku i životu, a ozbiljno se bavi i pitanjima ženske neovisnosti, majčinstva, obiteljskog i seksualnog nasilja. Iznimno je važno napomenuti da se radi o vrlo naglašenoj "ženskoj" seriji - radnja se odvija oko žena, njihovih života i problema, njihovih tajni i razloga zbog kojih ih skrivaju od svojih muževa, prijateljica, pa i samih sebe.

Način na koji se, primjerice, Celeste (lik Nicole Kidman) nosi s fizičkim zlostavljanjem supruga Perryja (Alexander Skarsgård) pokazatelj je kako i žene često banaliziraju nasilje koje im se događa te umanjuju odgovornost partnera i prebacuju odgovornost na sebe. Također je važno što je zlostavljač prikazan kao cijenjeni član zajednice, uspješan, zgodan, šarmantan, dobar otac.

Narativ koji uključuje svu kompleksnost ženskih osjećaja i iskustava donedavno je na televiziji i filmu bio nezamisliv. Ženski filmovi i serije u startu su materijal označen kao manje dobar i kvalitetan, nevrijedan gledanja, nezanimljiv. "Velike male laži" prava je ženska serija u punom smislu te riječi koja probija stakleni strop i koju će svi voljeti gledati. Konačno.

serija

Nicole Kidman

Emmy

Reese Witherspoon

Emmy nominacije

nagrade

Velike male laži

nominacije

Big Little Lies

Alexander Skarsgard

Podijeli članak