Prije 20 godina posjetila BiH

'Očekivali smo princezu u svečanoj haljini i s krunom, a Diana je došla u trapericama'


Ines Madunić
11.08.2017.10:50
'Očekivali smo princezu u svečanoj haljini i s krunom, a Diana je došla u trapericama'
Reuters

sažeto

Bio je to posljednji Dianin humanitarni posjet prije tragične smrti krajem kolovoza 1997. godine


Ines Madunić
11.08.2017.10:50

Princeza Diana od Walesa 1997. godine posjetila je Bosnu i Hercegovinu kako bi ukazala na problem zaostalih mina nakon rata. Diana je u BiH bila tri dana, od 9. do 11. kolovoza, a posjetila je Sarajevo, Tuzlu, Gračanicu i Zenicu. Nije davala izjave za medije, ali se susretala sa žrtvama mina te je mnogima pomogla kupnjom proteza.

Profimedia

U Sarajevu se tako susrela s Mirzetom Gabelić, tada 15-godišnjakinjom koja je izgubila dio desne noge nakon što je stala na minu. Provela je s njom i njezinom obitelji pola sata, a Mirzeta je kasnije rekla da ju je posebno pogodio susret s princezom koja je oko vrata nosila ogrlicu s privjeskom na kojem je pisalo "Love".

Reuters

Oduševljen je bio i tada 13-godišnji Malić Bradarić, koji je ostao bez desne noge kad je stao na minu u selu Klokotnica.

"Očekivali smo princezu u svečanoj haljini s krunom, a ona se pojavila u trapericama i bijeloj košulji. Za nas je ona bila svjetlo na kraju tunela", rekao je. Diana je tijekom svog posjeta bila u kući obitelji Šoljankić u selu Dobrnja u Tuzli. Nitko im nije bio najavio da će doći. Muhamed Šoljankić izgubio je stopala kad je stao na minu 1994. Na dan kad je Diana došla, bio mu je rođendan.

Profimedia

"Donijeli su mu rođendansku tortu i pjevali su mu 'sretan rođendan'. Mi smo bili u šoku, mislili smo, pa kako su znali da mu je rođendan? Nekoliko tjedana kasnije na radiju smo čuli da je poginula. Nismo mogli vjerovati. Nazvala sam svoju kći Diana po njoj. Moramo se sjećati dobrih ljudi, a mi je se takve sjećamo", rekla je Suada Šoljankić. Princeza je obećala platiti mu prostetička stopala, a donacija je došla nakon njezine tragične smrti.

Profimedia

"Princeza Diana je prije 20 godina osvijetlila ovaj problem i stavila ga u fokus svjetske javnosti. I danas su zaostale mine opasnost, pola milijuna ljudi u Bosni i Hercegovini živi u strahu od mina", rekao je u Sarajevu britanski veleposlanik u BiH Edward Ferguson na komemoraciji za princezu Dianu.

Prije nego što je poginula, Diana je napisala pismo humanitarki Dilys Cheetham koja je tada radila u Mostaru.

Reuters

"Upoznala sam i posjetila žrtve minskih polja i to me iskustvo duboko dirnulo. Nisam im zapravo mogla pomoći, ali donijela sam čvrstu odluku da želim osigurati da svijet nikad ne zaboravi one koji su osakaćeni tim strašnim oružjem", napisala je Diana.

Tri tjedna poslije posjeta princeza je poginula u prometnoj nesreći u Parizu.

ReutersReutersReuters

kraljevska obitelj

BiH

princeza Diana

mine

Podijeli članak