Svaka čast

Odlučili su se na posvojenje i dali svojoj djeci pravu obitelj, a poznata političarka na taj se potez odlučila - sama


Barbara Marinović
01.12.2018.21:00
Odlučili su se na posvojenje i dali svojoj djeci pravu obitelj, a poznata političarka na taj se potez odlučila - sama
Foto: CROPIX

sažeto

Svojedobno je Leonarda Boban rekla kako nema razlike među njihovo petero djece, već je stvar samo u načinu na koji su postali njihova


Barbara Marinović
01.12.2018.21:00

Posvojiti dijete iznimno je plemenit čin, onaj velike ljubavi i pažnje. Ljudi koji su se na tako nešto odlučili kažu da nije biološka komponenta ona koja čini roditelja ili definira ljubav i pažnju koju ćete djetetu dati jednom kada ga imate. Raznih primjera za to ima.

Među javnim osobama koje su se na taj potez odlučile ima onih koji su o tome javno govorili, kao i onih koji nisu i ne žele. I obje strane treba razumjeti i poštovati.

Poznato je već odavno da su Zvonimir i Leonarda Boban postali roditelji četvero djece putem usvajanja, a biološki su na kraju dobili djevojčicu Ružu pa tako imaju petero djece. Otkad su se upoznali, imali su želju i san o velikoj obitelji, no na tom putu imali su problema. Nije ih to spriječilo pa su 1997. godine posvojili djevojčicu, a isto su u godinama koje slijede napravili još triput. Uspjeli su na kraju postati roditelji djevojčice, i to baš na 20. godišnjicu veze. Bio je to najljepši poklon, a malenoj Ruži razveselili su se i braća i sestre. Svojedobno je Leonarda rekla da se djeca ne razlikuju, već samo način na koji su postali njihova.

CROPIX

Javno je više puta govorio o roditeljstvu i glazbenik Sergej Ćetković, jako popularan i među zagrebačkom publikom. Djevojčice su Sergej i njegova supruga Kristina posvojili dok su bile još bebe. Unijele su one u njihov brak posebnu radost i veselje te Ćetković ne dvoji oko toga treba li se netko tko može - odlučiti na posvojenje djeteta.

Foto: Nikolina Vukovic Stipanicev/CROPIX

Na taj korak svojedobno su se odlučili i Goran Višnjić i njegova supruga Eva. Prije više od 10 godina u svoj dom doveli su dječaka Tina, tada su mi bila svega tri tjedna. Krstili su ga u hrvatskoj crkvi, a ime mu dali prema Tinu Ujeviću. Postali su kasnije roditelji pomoću surogat majke, a kasnije usvojili i djevojčicu Sofiju.

Profimedia

Na taj korak odlučila se prije više od 15 godina i političarka Milanka Opačić. Posvojila je djevojčicu kao samohrana majka, iako nije planirala posvojenje. No, kada je tijekom jednog posjeta u Nazorovoj upoznala djevojčicu, ušla joj je pod kožu i odlučila se biti majka!

CROPIX

O tome kako gleda na posvojenje govorila je u velikom intervjuu za 100posto i pjevačica Nikolina Tomljanović. '. Dijete je dijete, posvojeno ili ne i ne treba to uopće isticati. Ono je dijete, ima roditelje, roditelji imaju dijete, najveću ljubav i sreću, blaženstvo. Nažalost, svjedoci smo da posvojenja u Hrvatskoj gotovo da i nema. Jedno do svega nekoliko posvojenja godišnje. Pretužno. Toliko dječice u domovima, željni da nekome pripadaju, da imaju svoj dom, roditelje. Svjesna sam da svih mogu zadesiti mnoge nedaće, govorim o biološkim roditeljima i da trebaju dobiti šansu, ali neka dječica zbog našeg sustava dočekaju punoljetnost u domovima. To je nedopustivo!', rekla nam je između ostalog Tomljanović u intervjuu.

Foto: Davor Zunic / CROPIX

Goran Višnjić

Zvonimir Boban

Milanka Opačić

Nikolina Tomljanović

Sergej Ćetković

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter