Jedan od najvećih: Boris Dvornik

Omiljen u cijeloj državi, bio je jedan od simbola Splita, a veliko prijateljstvo sa srpskim kolegom skoro je uništio rat, no prije smrti sve su razlike zaboravili


Ines Madunić
24.03.2019.19:30
Omiljen u cijeloj državi, bio je jedan od simbola Splita, a veliko prijateljstvo sa srpskim kolegom skoro je uništio rat, no prije smrti sve su razlike zaboravili
Feđa Klarić/Cropix

sažeto

Prije 11 godina u Splitu je preminuo Boris Dvornik, jedan od najboljih hrvatskih glumaca


Ines Madunić
24.03.2019.19:30

Sa 69 godina u Splitu je 24. ožujka 2008. godine preminuo Boris Dvornik od srčanog udara. Bio je jedan od najboljih glumaca generacije i jedna od najvećih hrvatskih glumačkih legendi. Bio je jedan od simbola Splita, omiljen u svom rodnom gradu, ali i u cijeloj državi, i to ne samo zbog izvrsnih uloga, nego i zbog opuštenog pristupa životu, humora i neopterećenošću slavom.

Dvornik je rođen u Splitu i vrlo brzo shvatio je da želi biti glumac. Kao dijete se pojavljivao u dječjim predstavama u rodnom gradu, a u Novom Sadu završio je srednju glumačku školu te nakon toga upisao Akademiju u Zagrebu.

Već kao student počeo je graditi zavidnu karijeru. Prvi film u kojem se pojavio bio je "Deveti krug" 1960. godine, zbog čega je prekinuo studij. Uslijedila je komedija "Martin u oblacima". Samo te dvije uloge bile su dovoljne da mu dođu pozivi iz Hollywooda, no to ga nikad nije zanimalo.

Arhiva Cropix

Dvornik se brzo isprofilirao kao jedan od najboljih glumaca generacije, a glumio je u više od 40 filmova i serija. Najpoznatiji su "Sutjeska", "Bitka na Neretvi", "Most", "U gori raste zelen bor", "Okupacija u 26 slika", "Naše malo misto", "Velo misto", "Kapelski kresovi"...

Boris je tijekom godina suradnje razvio blisko prijateljstvo sa srpskim glumcem Velimirom Batom Živojinovićem. Zajedno su se pojavili u desetak filmova, znali su govoriti da su na filmu zajedno pobili više Nijemaca nego partizani, njihove su se obitelji često družile, no devedesete su donijele potpuni prekid komunikacije.

Arhiva Cropix

I Živojinović se krajem osamdesetih i početkom devedesetih, prije početka rata, politički aktivirao pa je bio zastupnik u Skupštini, a kad je situacija već postala napeta navodno je rekao kako će Srbija ponovno ratovati, ali ne na svom teritoriju, nego u Sloveniji i Hrvatskoj.

Potaknut tim izjavama, Dvornik mu je napisao otvoreno pismo koje je objavljeno u Slobodnoj Dalmaciji, a u kojem je oštro kritizirao te izjave. Nakon toga nisu komunicirali ni na koji način sve do 2006. godine.

Priča o njihovoj svađi godinama je intrigirala javnost, njih su dvojica bili simboli tragičnih sudbina mnogih prijateljstava i odnosa koji su se prekinuli zbog rata. No, sve se promijenilo 2006. godine kad su se preko video linka u televizijskoj emisiji konačno pomirili i sve razmirice ostavili iza sebe. Emotivni trenutak možete pogledati u nastavku.

Nakon pomirenja Bata je pozvao Borisa i njegovu obitelj da dođu u Beograd, no to se nikad nije dogodilo.

"Neki su pisali da smo se svađali, pa mirili, a mi se nikada nismo svađali. Zato nismo ni imali razloga da se pomirimo, ali smo imali razloga da se sretnemo. On je za mene bio i ostat će živ, divan i topao čovjek. Važno je da smo se nas dvojica razumjeli apsolutno. Iako smo bili naoružani kad god smo snimali, nikad nismo pucali jedan u drugog, stvorili smo prijateljstvo koje je prihvatilo 90 posto i srpskog i hrvatskog naroda. To je najvažnije. Boris je bio šarmantan i duhovit čovlek. Naš narod kaže - o mrtvima sve najbolje, ali to je zaista tako kada je on u pitanju. Sve najbolje, tolerantan čovjek, sjajan glumac, veliki umjetnik, to misle svi koji ga znaju iz života", rekao je nakon Borisove smrti Živojinović, koji se nije usudio doći na njegov sprovod jer se bojao kako će neki reagirati na njegovu prisutnost. Živojinović je preminuo 2016. godine.

Osamdesetih se Dvornik posvetio kazalištu, u angažmanu u Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu, a nekoliko godina prije smrti pretrpio je moždani udar pa je njegova karijera stagnirala.

Vlado Kos/Cropix

Zbog prijateljstva s Antunom Vrdoljakom ušao je početkom devedesetih u politiku te je 1992. godine postao zastupnik HDZ-a u Saboru, no od toga je brzo odustao pa se i javno pokajao.

Cijeli je život proveo sa suprugom Dijanom, u koju se zaljubio kad ju je slučajno vidio na pjaci. On je imao 21, a ona 16 godina.

"Prvi put sаm je vidio nа Pjаci i uvijek je bilа s prijateljicama. Jednu večer kаd je bilа sаmа prišаo sаm joj i otаdа smo stаlno zаjedno", rekao je Boris.

Čim je navršila 18 vjenčali su se i ostali su skupa do kraja njegovog života. Imali su dva sina, Deana i Dina, obojicu glazbenike, a Dijana se nikad nije zaposlila nego se brinula za kuću i djecu.

Samo šest mjeseci nakon njegove smrti iznenada je preminuo i Dino Dvornik.

Prije svoje smrti Boris je radio na igranoj seriji o svojoj karijeri. "Balade o glumcu" trebale su obuhvatiti njegove početke glume u splitskom kazalištu "Titovi mornari" pa sve do HNK Split.

"Htjeli smo snimiti serijal od 10 epizoda po 45 minuta. Nažalost, snimili smo samo tri sata sirovog materijala. Snimali smo u njegovoj školi, na gradilištu, u šibenskom i splitskom kazalištu...", rekao je redatelj Željko Petreš.

glumac

Boris Dvornik

Bata Živojinović

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter