Ethan Hawke slavi 47. rođendan

Osim što je uspješan glumac, on je i talentirani književnik koji je napisao više romana


Dolores Drvodelić
06.11.2017.19:05
Osim što je uspješan glumac, on je i talentirani književnik koji je napisao više romana
Profimedia

sažeto

Glumac Ethan Hawke još kao dječak je glumio na kazališnim daskama, a prvu ulogu u filmu dobio je s 15 godina


Dolores Drvodelić
06.11.2017.19:05

Ethan Hawke znao je da je gluma njegov poziv još otkako je bio dječak, no ipak je krenuo na fakultet, ne bi li postao pravi pravcati književnik. Na fakultetu se zadržao tek dvije godine, jer mu je "uletjela" ponuda za ulogu u filmu "Društvo mrtvih pjesnika" (1989.), koju nikako nije mogao odbiti.

Prvu pravu filmsku ulogu dobio je u znanstveno-fantastičnom dječjem filmu "Istraživači", no već tada je pokazao popriličan talent. Za razliku od većine dječjih zvijezda, uspio ga je hraniti i sačuvati te izrasti u dubokog i kvalitetnog glumca.

Nakon Društva mrtvih pjesnika uslijedile su uloge u filmovima "Zagrizi život" s Angelinom Jolie, "Prije svitanja" (i njegovi nastavci) s Julie Deply, "Gattacca" (na čijem je snimanju upoznao svoju prvu suprugu Umu Thurman) i "Dan obuke". Inače, za film Zagrizi život jednom je kazao kako je htio odraditi jedan "film o ničemu" samo kako bi se uvjerio u to da takve stvari nikad ne želi raditi.

Hawke je uvijek bio u dobrim odnosima s kolegama glumcima, pa tako za Judea Lawa kaže da je savršen, s ekipom iz Društva mrtvih pjesnika i danas ima mali teatar, a smrt kolege Rivera Phoenixa nikad nije prežalio.

Nakon snimanja filma Dan obuke uzeo je pauzu kako bi dovršio svoj roman "Čista srijeda", a napisao je još i roman "Najvruća država" te romane povijesne fikcije "Pravila za viteza" i "Indeh: Priču o ratovima Apachea".

Glumac se dvaput ženio, a u sretnom braku s drugom suprugom, Ryan Shawhughes-Hawke je od 2008. godine. Uloga, za koju je sam rekao da si nikad neće prežaliti ako u njoj ne uspije, je ona roditelja. Ima četvero djece.

Ethane, sretan ti 47. rođendan!

glumac

rođendan

Uma Thurman

Ethan Hawke

Dan obuke

Prije svitanja

Podijeli članak