Jesu li vam i dalje strašni?

Ovo su lica koja se kriju iza Freddyja Kruegera, Samare i drugih likova iz hororaca


Dolores Drvodelić
05.08.2017.18:20
Ovo su lica koja se kriju iza Freddyja Kruegera, Samare i drugih likova iz hororaca
Profimedia

sažeto

Ako vas je i dan danas strah gledati kako Samara izlazi iz televizora ili Leatherfacea kad se uhvati svoje motorne pile, možda strah nestane kad vidite zvijezde horora u stvarnom izdanju


Dolores Drvodelić
05.08.2017.18:20

Tvorci filmova strave neprestano testiraju naše granice izdržljivosti, šokirajući nas sa sve strašnijim zlikovcima. Svaki novi horor film predstavi nam svoje čudovište iz mraka, no neki su likovi nenadmašni još od 1970-ih. Jedan je od njih Leatherface iz Teksaškog masakra motornom pilom. U brojnim remakeovima tog klasika iz 1974. godine, lik serijskog ubojice glumilo je sedmero različitih glumaca. No nama je ipak najzanimljiviji glumac koji stoji iza originalnog Leatherfacea, Gunnar Hansen, Islanđanin koji je preminuo 2015. godine.

Profimedia

Gunnar Hansen na različitim se konferencijama često susretao s još jednim likom zbog kojeg nas je bilo strah spavati bez svjetla, a pojavljuje se u čak osam različitih filmova strave. Riječ je o liku Pinheada, originalno iz filma Hellraiser (1987.), a uvijek ga glumi glumac Douglas Bradley.

Među najstrašnijim likovima s filmskih platna ikad je i Michael Myers, kojeg je Noći vještica iz 1978. godine glumio Nick Castle. Nakon uloge Michaela nije se nastavio ozbiljno baviti glumom, već se prepustio pisanju scenarija i radom na vlastitim filmskim projektima.

Profimedia

Rijetke su osobe koje na neki od petaka koji su pali na trinaesti dan u mjesecu nisu pogledali glasoviti Petak 13. Glavni faktor straha u njemu je lik Jasona Voorheesa. Jasona su kroz mnoge varijante filma glumili brojni glumci, no najpoznatiji je ipak onaj koji ga je glumio prvi. Iako je na setu filma zapravo proveo tek četiri dana, Ariju Lehmanu to je bilo dovoljno da postane jedan od najprepoznatljivijih sijača strave ikad.

Profimedia

Nijedan popis najstrašnijih filmova strave, a samim time i najstrašnijih likova iz filmova strave ne bi bio potpun bez Strava u Ulici brijestova i Freddyja Kruegera iz 1984. godine. Film je, također, doživio brojna oživljavanja u novijoj filmskoj povijesti, no samo je jedan pravi Freddy, a to je glumac Robert Englund.

Profimedia

Glumac Tim Curry poznat je po brojnim ulogama u filmovima poput Lova na Crveni Oktobar, Sam u kući 2 i serijama Medvjedić Puddington, Rosanne i Will&Grace. Malo tko zna da je Tim utjelovio i jedan od likova zbog kojih su djeca vrištala sami spomen klauna. Bio je to lik Pennywisea u filmu Ono, po romanu Stephena Kinga.

Profimedia

Japanski horor postao je planetarno popularan nakon što su Amerikanci napravili svoj remake s Naomi Watts u glavnoj ulozi. Pogađate, radi se o Krugu, a među najužasnijim scenama je ona u kojoj djevojčica Samara izlazi iz televizora. Samara je danas odrasla, no teško biste je van uloge prepoznali i tad. Glumila ju je Daveigh Chase, koja je posudila glas jednom od najslađih animiranih likova - Lilo.

Profimedia

Tobin Bell glumac je koji se pojavljivao u serijama poput Dosjea X, Hitne službe i Walkera, teksaškog rendžera. Karijeru mu je ipak obilježila uloga zlikovca Johna Kramera u Slagalici strave iz 2003. godine.

Profimedia

Vjerojatno nitko nije zamišljao da bi jedan irski vilenjak mogao biti sadistički manijak, koji ubija u potrazi za vrčem zlata, sve dok to nije ostvario Hollywood. Film iz 1993. godine, u kojem glumi i tada nepoznata Jennifer Aniston, proslavio je glumca Warwicka Davisa, koji je kasnije glumio i u Harryju Potteru, kao i u Ratovima zvijezda.

Profimedia

Najviše pažnje u žanru u posljednjih nekoliko godina privukli su Prizivanje Jamesa Wana i njegov nastavak. Upravo u nastavku pojavljuje se strašni demon Valak u liku časne sestre. Glumica koja je glumi u stvarnom životu se zove Bonnie Aarons, a bez maske izgleda znatno drugačije.

Screenshot, Profimedia

star vibes

Noć vještica

horor

Freddy Krueger

Samara

Krug

Petak 13.

Valak

Slagalica strave

Podijeli članak