Rastrošni i kreativni

Pet najskupljih spotova u povijesti snimilo je troje glazbenika


Ines Madunić
02.08.2017.19:20
Pet najskupljih spotova u povijesti snimilo je troje glazbenika
Reuters

sažeto

I dok se neki oko svojih spotova uopće ne trude, neki su spremni potrošiti milijune na svoja umjetnička djela


Ines Madunić
02.08.2017.19:20

Nekim je glazbenicima spot obaveza, način na koji će jednostavno privući ljude da kupe ili downloadaju njihov album. No, neki umjetnici posvetili su se videu i na njega trošili puno novca. Najskuplji spotovi u povijesti još su uvijek oni snimljeni 80-ih i 90-ih, vjerojatno jer se cijena produkcije snizila pa je danas puno lakše snimiti neke ekstravagantne scene. Zanimljivo je da je na popisu pet najskupljih spotova samo troje ljudi - Madonna, Michael Jackson i Janet Jackson. Oni su puno ulagali, ali su od spotova stvarno napravili oblik umjetnosti te ih mnogi i danas pokušavaju kopirati. Evo liste najskupljih spotova ikad - što mislite, je li im se isplatilo?

5. Michael Jackson - Black or White - 7,2 milijuna dolara

Jackson je bio pionir u stvaranju video spotova, a volio je da njegovi videi budu kao kratki filmovi. To su i bili. Spot za "Black or White" snimljen je 1991. godine i originalna verzija traje 11 minuta, a tad je koštao vrtoglavih 4 milijuna dolara. Bio je to prvi singl s albuma "Dangerous" i morao je ostaviti traga. Premijeru je imao istovremeno na televiziji u 11 zemalja diljem svijeta, a navodno ga je tada gledalo 500 milijuna ljudi.

4. Madonna: Bedtime Story - 8 milijuna 

Singl, kao ni cijeli album "Bedtime Stories" nije bio toliki uspjeh te 1994. godine. Spot je snimljen dijelom u futurističkoj maniri, Madonna je mijenjala look nekoliko puta, a pojavljuje se i kako trudnica iz čijeg trbuha izlaze bijele golubice. Koautorica pjesme je Björk, što se čuje u singlu, ali i vidi se njezin utjecaj u spotu.

3. Madonna: Die Another Day - 8,3 milijuna 

Za istoimeni Bond film 2002. godine Madonna je snimila pjesmu te imala sporednu ulogu. Spot je snimljen kao da je Madonna u ulozi Bonda te se u njemu pojavljuju scene iz filma, ali i neki novi kadrovi snimljeni s glumcima. Također, postoje scene u kojima se Madonna bori sama sa sobom, na što je očito otišlo puno novca. Tad se radilo o ukupno 6,1 milijuna dolara, dok je danas, s inflacijom, oko 8,3 milijuna. Iako je neki nazivaju najgorom Bond pjesmom ikad, spot je dobio nominaciju za Grammy.

2. Madonna: Express Yourself - 9,8 milijuna 

Davne 1989. godine ovo je bio najskuplji video ikad napravljen. Madonna je bila jedina koja je uspjela potrošiti pet milijuna na jedan spot. Video je režirao David Fincher, danas slavni redatelj koji je bio nominiran za Oscara za filmove "Neobičan slučaj Benjamina Buttona" i "Društvena mreža".

1. Michael Jackson feat. Janet Jackson: Scream  11,2 milijuna 

Najskuplji spot svih vremena još je onaj Michaela i Janet Jackson za "Scream" koji je snimljen 1995. godine. Radi se o spotu koji izgleda kao da su brat i sestra na nekom svemirskom brodu i zabavljaju se, ali istovremeno su i ljuti zbog načina na koji ih mediji tretiraju. Raskošna produkcija tad je koštala sedam milijuna dolara, dok se uz inflaciju ta cijena danas kreće oko 11,2 milijuna dolara.

music beats

spot

Madonna

Michael Jackson

Janet Jackson

Podijeli članak