Glazbena trivija

Pjesme koje ste potpuno krivo shvatili: 'Born In the USA' nije patriotska himna, a 'Heroes' je o tipu koji vara ženu


Ines Madunić
18.07.2018.19:00
Pjesme koje ste potpuno krivo shvatili: 'Born In the USA' nije patriotska himna, a 'Heroes' je o tipu koji vara ženu
Profimedia

sažeto

Možda ste mislili da je Bowie napisao pjesmu o nepoznatom paru koji se ljubi ispred berlinskog zida, ali istina je malo drugačija


Ines Madunić
18.07.2018.19:00

Neke su pjesme jednostavno svevremenski klasici. Nije bitno jeste li ih zavoljeli dok ste bili mladi ili ste ih čuli tek kasnije, ali u vašem životu imaju posebno mjesto. Mnoge nas podsjećaju na odnose koje smo počinjali ili završavali, situacije u životu koje su nam se događale, a koje je pjesma savršeno opisiviala. Ili smo barem tako mislili. Malo smo se bavili time što je pjesnik htio reći i shvatili da smo neke pjesme totalno krivo pohvatali. Odnosno, da nemaju veze s onime što smo mislili ili htjeli. Pa evo nekih klasika o kojima ste vjerojatno imali malo drugačiju predodžbu...

The Police: Every Breath You Take

Ako ste mislili da je ovo savršena pjesma za vaš prvi ples na vjenčanju, razmislite ponovno. Nema ništa romantično u hitu koji je Sting posvetio posesivnoj ljubavi i koja je himna svih stalkera ikad.

"Kad sam ju pisao nisam shvatio koliko je pjesma zapravo zlokobna. U glavi su mi bili Veliki brat, nadzor i kontrola", rekao je svojedobno Sting.

Bonnie Tyler: Total Eclipse of the Heart

Još jedan ljubavni hit, ali ne onakav kakav mislite. Naime, pjesma tematizira ljubav djevojke prema - vampiru. Napisao ju je Jim Steinman i prvi naziv bio je 'Vampires in Love'.

"U to sam vrijeme pisao mjuzikl 'Nosferatu' o velikoj vampirskoj ljubavnoj priči. Ako netko sluša riječi, stvarno su vampirske. Sve je u tami, moći tame...", rekao je Steinman.

Madonna: Like a Virgin

Nije stvar u gubljenju nevinosti, nego u novoj vezi zbog koje se osoba osjeća "shiny and new".

"Ono što sam želio reći tom pjesmom je da možda nisam bio djevac u seksualnom smislu, ali sam bio emocionalno povrijeđen u vezama. Ali, počinjem novu vezu i sve je tako dobro, osjećam se kao da su sve moje rane zacijelile i kao da nikad to prije nisam radio", rekao je tekstopisac Madonninog hita Billy Steinberg.

Maroon 5: Harder to Breathe

Na prvu ovo zvuči kao veza koja vas ograničava i guši, ali Adam Levine i Maroon 5 posvetili su ovu pjesmu izdavačkoj kući koja ih je tjerala da snime još pjesama za svoj prvi album "Songs About Jane".

"Bili smo u studiju više od deset sati i oni su stalno stvarali pritisak da žele više pjesama. Bio sam užasno ljut i živčan i napisao sam ovu pjesmu. Sad mi je drago da su nas pritiskali", rekao je Levine kasnije.

Bruce Springsteen: Born in the USA

Za mnoge ultimativna patriotska pjesma svih Amerikanaca, ovaj klasik Brucea Springsteena doista nema veze s glorificiranjem SAD-a. Dapače, The Boss ju je napisao kao posvetu svim vijetnamskim veteranima i užasnim načinom na koji se država odnosila prema njima.
"Glavni 'lik' u pjesmi osjeća se izoliranim od svoje vlade, od obitelji i to do stadija gdje mu više ništa nema smisla", objasnio je Springsteen.

The Boomtown Rats: I Don't Like Mondays

Ok, nitko ne voli ponedjeljke, ali pjesma The Boomtown Ratsa zapravo je puno mračnija od uobičajene žalopojke radnog naroda. Pjesma je posvećena 16-godišnjoj Brendi Ann Spencer koja je 1979. godine u San Diegu počela pucati prema profesorima i učenicima u školi preko puta njezine kuće. Ubila je dvoje ljudi te ozlijedila osam učenika i policajca.
Kad su je pitali zašto je to učinila, odgovorila je: "Ne volim ponedjeljke. Ovo oživi dan." Dobila je 25 godina zatvora.

Lady GaGa: Poker Face

Sama Lady GaGa rekla je kako se radi o njezinoj biseksualnosti, odnosno o tome kako je jednom bila s muškarcem, a maštala je da je sa ženom. Zato je imala "poker face" - i zato je postala LGBT ikona.

The Beatles: Lucy In The Sky With Diamonds

Kultna pjesma svih tripera možda je o LSD-u, a vrlo vjerojatno je na njemu napisana. Ali, John Lennon izjavio je kako je prava inspiracija iza pjesme puno jednostavnija i nevinija.
"Moj sin Julian nacrtao je prijateljicu iz razreda koja se zvala Lucy. Julian ju je nacrtao na nebu, s dijamantima", rekao je Lennon. Ok, prihvatit ćemo.

Eagles: Hotel California

Postoji bezbroj teorija o čemu se radi u ovoj pjesmi - neki su bili uvjereni da se radi o umobolnici ili centru za odvikavanje s droge, a vjerojatno svaki fan ima svoju tezu o kultnoj pjesmi. No, zapravo se radi o gramzivosti i autodestrukciji u glazbenoj industriji.
"To je pjesma o mračnoj strani američkog sna, o pohlepi koju stvara", rekao je frontmen Don Henley.

Green Day: Good Riddance (Time of your Life)

Nema tko nije pjevao ovo na kraju srednje škole ili na maturalcu, misleći na to kako su stvarno imali "time of their lives", ali Billy Joe Armstrong napisao ju je dok je bio bijesan.

"Pjesmu sam napisao jer je djevojka s kojom sam bio u vezi prekinula sa mnom i odselila u Ekvador. Bio sam ljut i frustriran zbog tog prekida. Danas nekako uživam u tome da su svi krivo shvatili tu pjesmu", kaže Armstrong.

David Bowie: Heroes

Kad je pjesma objavljena, Bowie je izjavio kako ga je inspirirao pogled na dvoje ljubavnika koji su se ljubili ispred berlinskog zida, a koje je vidio kroz prozor studija. Godinama kasnije otkriveno je kako se zapravo radilo i njegovom producentu Tonyju Viscontiju koji se ljubio sa svojom ljubavnicom. Bowie je to priznao tek nakon što se Visconti razveo.

"Tad nisam mogao govoriti o tome. Ali, zapravo bio je to Tony s njegova djevojka, Njemica Antonia Maass. Mislim da je njegov brak bio u posljednjim danima i bilo je dirljivo vidjeti ga s Antonijom jer je bilo jasno da je jako zaljubljen", rekao je Bowie.

glazba

music beats

Lady GaGa

pjesme

Beatles

David Bowie

Bruce Springsteen

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter