Prokletstvo 'Lokica'

Plesale su za Tita, pratile Čolu, a kasnije doživjele velike tragedije! Bile su djevojke koje je Jugoslavija obožavala


Barbara Marinović
07.04.2019.19:30
Plesale su za Tita, pratile Čolu, a kasnije doživjele velike tragedije! Bile su djevojke koje je Jugoslavija obožavala
Screenshot: Youtube

sažeto

'Lokice' su nazivali najboljih 'komadima' Jugoslavije, muškarci su krajem sedamdesetih za njima gubili glavu


Barbara Marinović
07.04.2019.19:30

Prokletstvo 'Lokica' više je puta bivalo temom medija. Djevojke koje je Tito nazivao 'Loknicama', a koje su plesale za Zdravka Čolića - doživjele su prilično tragične i tužne sudbine. Najpoznatija među njima bila je Lokica Stefanović, pokretačica grupe s kojom je stekla veliku popularnost. Nedavno se na Klasik TV-u emitirao dokumentarac 'Pjevam danju, pjevam noću' redatelja Jovana Ristića Rice, a u njemu se upravo emitirala i izjava Lokice Stefanović, koja je otkrila da Zdravko nije talentiran za ples. Otad s njim ne razgovara, naljutio se nakon te izjave Čolić o kojem su svi ostali pričali u superlativima.

Inače, Lokica je diplomirala arhitekturu, no život je posvetila plesu i usavršavala se u New Yorku. Vratila se i osnovala grupu koja joj je donijela veliku popularnost, plesale su nekoliko puta i pred Titom, imale angažmane u brojnim zabavnim emisija, pratile Čolu, Terezu Kesoviju...

Rano ostala udovica i kasnije se nije udavala

Lokica je prošla kroz osobne probleme i tragedije. Voljeni suprug preminuo je u snu, u dobi od svega 48 godina. Šokirana i slomljena, trudila se nastaviti zbog svoje kćeri Ognjene. Dvije godine kasnije izgubila je majku, ubrzo i oca. Očaju se nikad nije predala, iako je u tom periodu ostala bez brojnih bliskih ljudi, a potom u nevolji i bez prijatelja. Otkako je ostala udovica, Lokica samuje i time je zadovoljna.

Sedam se godina borila s bolešću i na kraju preminula

Članica grupe bila je i Gordana Vavić, koja se sedam godina borila s teškom bolešću, a 2007. godine je preminula. Imala je svega 52 godine.

Krajem sedamdesetih tepali su im da su najljepše žene Jugoslavije, a muškarci su za Lokicama jednostavno gubili glavu.

S Lokicama povezivali i ženu koja je izvršila dvostruko ubojstvo

Najveća kontroverza pratila je pokojnu Ljiljanu Mitić, koja je bila navodna članica Lokica. Djevojka iz siromašne obitelji koju su muškarci obožavali zbog iznimne ljepote. Par je godina provela u braku s Ljubomirom Dapčevićem, s kojim je dobila i sina Andriju. Sin je od predoziranja preminuo u dobi od 30 godina, a Ljiljana je u očaju krivila bivšeg supruga. Tražila je od njega i dio imovine, a u očaju učinila nezamislivo. Navodna Lokica pucnjevima iz pištolja ubila je bivšeg supruga Ljubomira i njegovu 21-godišnju kći Milicu, a potom se bacila u Savu. Živu su je izvukli, no u bolnici je preminula od posljedica pothlađivanja tjedan dana kasnije.

Kasnije je Lokica Stefanović demantirala navode da je Ljiljana bila članica grupe, govoreći da je možda pohađala njezin rekreacijski centar, no da nije bila dijelom grupe.

Zdravko Čolić

Lokice

Lokica Stefanović

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter