Nevjerojatan život legende

Pobjegao je iz nacističkog logora, a robijao je na Golom otoku. Zbog toga ga se žena odrekla i nikad joj nije oprostio, a ni nakon 90. ne želi u mirovinu


Ines Madunić
28.07.2019.19:30
Pobjegao je iz nacističkog logora, a robijao je na Golom otoku. Zbog toga ga se žena odrekla i nikad joj nije oprostio, a ni nakon 90. ne želi u mirovinu
Marko Todorov/Cropix

sažeto

Glumac Vlasta Velisavljević ima 93 godine i nevjerojatnu životnu priču dostojnu holivudskih blockbustera


Ines Madunić
28.07.2019.19:30

Ako ste bili među sretnicima koji su 2016. godine u zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu otišli pogledati "Hamleta" Jugoslavenskog narodnog pozorišta u režiji Aleksandra Popovskog, gledali ste dvije legende na sceni - Nebojšu Glogovca u naslovnoj ulozi i Vlastu Velisavljevića kao Duha.

Ovaj 93-godišnji glumac jedan je od najdugovječnijih na cijelom Balkanu, a ni danas ne želi u mirovinu. Trenutno je doživotni počasni član JDP-a.

Velisavljević je rođen 1926. godine u Beogradu, u radničkoj obitelji. Već kao dječaka zanimala ga je gluma pa je počeo glumiti u školi. U Beogradu je bio za vrijeme njemačke nacističke okupacije. 

"Mile Vražić, Nemanja Marković i ja bili smo čuvena trojka; dječaci koji su na beogradskoj željezničkoj stanici od Nijemaca u početku krali cjepanice. Zime su bile strašne, preko zaleđenih rijeka moglo se prijeći i kolima. Pored cjepanica, krali smo i jabuke, koje su nacisti, otimajući ih od srpskih seljaka, slali svojima na Istočni front. Ti vagoni s jabukama imali su prozorčiće i nas trojica bismo, zahvaljujući specijalnom oruđu koje smo provlačili kroz otvore, a koje je na vrhu imalo debelu iglu, naboli jabuku, izvukli je, slagali u vreće i prodavali. Svi naši kupci bili su u čudu, pitali su se zašto je baš svaka jabuka morala biti probodena. U svakom slučaju, 'biznis' je cvjetao sve do trenutka dok nas Nijemci nisu provalili", ispričao je za Buku.

Imao je tada 17 godina i poslali su ga u koncentracijski logor Dortmund Herde. Bio je mlad i zdrav pa ga nisu ubili nego su ga tjerali na rad. Sprijateljio se s jednim majstorom u tvornici u kojoj je radio, koji mu je pomogao da pobjegne 1944. godine.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Bufonerija (@bufonerija) on Jan 12, 2019 at 9:16am PST

Uspio se vratiti u Beograd i ponovno naći s prijateljima s kojima je krao i prodavao njemačke jabuke. Njih, naime, nisu uhitili nego su se skrivali. Htjeli su pobjeći u Ameriku, ali nisu uspjeli pa su ih uhitili. Pustili su ih samo jer je Vlastin otac molio za to.

Vlasta je bio student prve generacije tek osnovane beogradske Dramske akademije, a ponovno je uhićen kad je bio na trećoj godini studija.

"Imao sam prijatelja Dušana Majcena, Slovenca, pukovnika JNA, načelnika katedre na Višoj vojnoj akademiji. Bio mi je kum na vjenčanju. Iako s njegovim političkim uvjerenjima, odnosno podržavanju Staljina, nisam imao ništa, ali nisam ga htio cinkati. Odveli su me najprije u zatvor na Banjicu, a onda na Goli otok", rekao je u intervjuu. Bio je tamo tri godine.

Više od samog zatvora, njega je pogodilo to što ga se supruga odrekla.

"Na moju su ženu tih godina vršili pritisak da me se odrekne. I odrekla me se. Ali me je i čekala, misleći da ću razumjeti i da ćemo nastaviti tamo gdje smo stali. Kako da nastavimo? To ne može. Ako vas netko u najtežem trenutku izda, ako vas se odrekne, onda ne vrijedi, gotovo je! Nisam joj htio oprostiti", ispričao je.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by jdp (@jdpbgd) on Jul 12, 2016 at 7:31am PDT

Kad se vratio u Beograd, nije mogao pronaći posao nigdje, a izbacivali su ga iz kazališta čak i ako je dolazio samo pogledati predstavu.

Otišao je zatim u Mostar, gdje je radio u kazalištu, a onda i u Tuzlu. Napisao je nakon nekoliko godina molbu da ga prime u Beogradsko dramsko pozorište i tad se konačno vratio u Beograd. No, izbacili su ga iz kazališta nakon što je otišao u Rusiju.

Po povratku dobio je angažman u Jugoslavenskom dramskom pozorištu, za koje je ostao vezan do danas, iako je glumio i u Ateljeu 212, Zvezdara teatru, Pozorištu na Terazijama i drugima.

Marko Todorov/Cropix

Što se tiče filmske i televizijske karijere, glumio je u više od 150 filmova i serija.

Ženio se tri puta. S prvom suprugom Božanom ima kćer Dubravku koja živi u Americi, a treći mu je brak bio najduži.

Prije nekoliko godina doživio je i kliničku smrt te bio u komi iz koje se probudio, a 2015. liječnik mu je dijagnosticirao rak, a on je, srećom, odmah tražio drugo mišljenje pa se ispostavilo da je posve zdrav. Osim što još glumi kad god može, ima i vozačku dozvolu te vozi svaki dan, a često posjećuje košarkaške utakmice.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Делије Будва (@delije_iz_budve) on Jun 11, 2019 at 5:24am PDT

"Onog trenutka kad kazalištu više ne budem potreban, mislim da neću ni živjeti. Možda ću vegetirati, možda ću se baviti nečim drugim, ali suštinski - neću živjeti. Život bez kazališta za mene i nije život", izjavio je.

glumac

Vlasta Velisavljević

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter