20 godina od smrti Giannija Versacea

Pomahnitali serijski ubojica ubio je dizajnera koji je u modu doveo rock'n'roll i seks


Ines Madunić
15.07.2017.08:10
Pomahnitali serijski ubojica ubio je dizajnera koji je u modu doveo rock'n'roll i seks
Profimedia

sažeto

U modu se zaljubio dok je kao dječak gledao svoju majku krojačicu kako radi, a promijenio je svijet mode svojom meduzom


Ines Madunić
15.07.2017.08:10

U modernu modu unio je rock, umjetnost, seksualnost i boje. Gianni Versace jedan je od najutjecajnijih modnih dizajnera 20. stoljeća, a ubijen je prije točno 20 godina, 15. srpnja 1997. godine. Iza sebe ostavio je poslovno carstvo vrijedno 807 milijuna dolara, 130 butika diljem svijeta prepunih odjeće s logom meduze - od traperica za 50 dolara do haljina od 30.000 dolara.

Profimedia

Gianni se rodio u Kalabriji 1946. godine i odrastao sa starijim bratom Santom i mlađom sestrom Donatellom. U odjeću se zaljubio kao dječak, dok je gledao svoju majku Francescu kako radi; bila je krojačica. Ubrzo je počeo raditi u njezinom obrtu, a studirao je arhitekturu. Obožavao je grčku i rimsku mitologiju te je na njega utjecao rad Andyja Warhola. S 26 godina otišao je u Milano jer je želio raditi u modnoj industriji.

Profimedia

Karijeru dizajnera počeo je 1972. godine, u vrijeme kad moda nije bila povezana sa stvarnim svijetom i bila je fokusirana samo na nekolicinu prebogatih kupaca. Gianni se izdvojio korištenjem svog znanja o filmu, glazbi i aktualnostima koje je koristio u dizajnu. Njegovi su printovi bili moćna kombinacija povijesne inspiracije i modernosti.
"Kad gledate njegov rad, sve je cjelina. To je sve on. Ali, na vrhu svega je svojevrsni dnevnik svega što se događalo u tom trenutku u svijetu, u pop kulturi. Njegova ostavština je jedinstvena sinteza vještine, klasike i pop kulture", rekla je o svom prijatelju Ingrid Sischy, nekadašnja urednica časopisa Interview. Često je koristio motive iz grčke, rimske i etruščanske mitologije i kulture te talijanskog baroka, a kombinirao ih je s aktualnim temama, kao što su celebrityji, rock'n'roll, pop art. Koristio je plastiku, metal, kožu, a njegovi dizajni često su bili predmet kontroverze.

Profimedia

"Mislim da je odgovornost dizajnera kršiti pravila i granice. Ja sam pomalo kao Marko Polo, putujem i miješam kulture", rekao je Versace o svom radu. Počeo je raditi kao dizajner za Genny 1973. godine, a nakon nekoliko godina, osnažen uspjehom, sa sestrom Donatellom i bratom Santom, osnovao je svoju modnu kuću. Prvu reviju imao je 1978. u Milanu, a iste godine otvorio je i prvi butik u Via della Spiga. Sve oko posla bilo je orijentirano na obitelj - tu mu je inspiracija bila talijanska renesansa.

Profimedia

"Mogu im vjerovati. Mogu se svađati s njima i pomiriti se. Posvađamo se u šest, a u osam smo na ugodnoj večeri", rekao je o svojoj obitelji. U vrijeme njegove smrti, Donatella je bila kreativna direktorica kuće i dizajnirala je Versus kolekciju, Santo je bio direktor kompanije, Donatellin muž Paul Beck bio je zadužen za mušku kolekciju, a Giannijev partner Antonio D'Amico dizajnirao je Versace Sport kolekciju. Obožavao je svoje nećake - Santovu djecu Francescu i Antonija te Donatellinu Allegru i Daniela. U svojoj oporuci Allegri je ostavio 50 posto svog modnog carstva.

Reuters

Gianni je obožavao čitati i učiti nove stvari, koje je onda prezentirao u svojim kolekcijama. U svojoj vili u Miamiju, Casa Casuarina, imao je pet knjižnica i knjižničara koji je o njima brinuo.
Versace je bio prvi talijanski modni dizajner koji je javno rekao da je homoseksualac. Partnera Antonija D'Amica, modela, upoznao je 1982. godine i bili su zajedno do Giannijeve smrti. Ostavio mu je godišnji džeparac od 50 milijuna lira i pravo da živi u bilo kojoj Versaceovoj vili na svijetu sve do svoje smrti. No, dobio je samo neke privilegije od svih - navodno se Donatella "pobrinula" za to jer ga nije voljela.

"Moj odnos s Antonijom uvijek je isti. Poštujem ga kao partnera mog brata, ali ne sviđa mi se kao osoba", rekla je. Nakon Giannijeve smrti D'Amici je osnovao svoju modnu kuću.

Reuters

Versace je ubijen 15. srpnja 1997. godine pred vratima svoje vile u Miamiju. Vraćao se iz jutarnje šetnje. Inače je po kavu i novine išao njegov asistent, no to je jutro bio dobro raspoložen pa je otišao sam. Ubio ga je Andrew Cunanan, serijski ubojica koji je prije njega ubio četvero muškaraca. Njegovi motivi nikad nisu otkriveni jer se ubio osam dana kasnije.

Reuters

Versace je pokopan u obiteljskoj grobnici u Cernobbiju u Italiji, a modno carstvo preuzela je Donatella. Inače, prije ubojstva dijagnosticiran mu je rak uha.
"Bio je jedan od prvih koji je shvatio važnost celebrityja koji sjede u prvom redu, i važnost supermodela. Plasirao je modu u međunarodne medije. Shvatio je način na koji mediji funkcioniraju i potpuno ga svladao kako bi dobio pozornost koja mu je trebala. Svi su kasnije pratili njegove korake", rekla je o Gianniju Anna Wintour, legendarna urednica američkog Voguea, dok ga je Richard Martin iz n jujorškog muzeja Metropolitan nazvao "Medicijem 80-ih i 90-ih". Družio se s princezom Dianom, Eltonom Johnom, Woodyjem Allenom, Stingom, a najdraža manekenka bila mu je Naomi Campbell. Svi su se pojavili na njegovom sprovodu u Milanu, na koji je došlo više od 2000 ljudi. 

Reuters

O legendarnom dizajneru i njegovom ubojstvu snima se mini serija American Crime Story: Atentat na Giannija Versacea". Giannija glumi Édgar Ramírez, njegovog partnera Antonija D'Amica Ricky Martin, Donatellu je utjelovila Penelope Cruz, a Versaceovog ubojicu Cunanana Darren Criss.

moda

star vibes

dizajner

Gianni Versace

obljetnica smrti

Donatella Versace

Podijeli članak