Cigarettes After Sex

Povratak u Zagreb mističnog benda na čiju je sanjivost pao i Nick Cave


Ines Madunić
25.06.2018.15:10
Povratak u Zagreb mističnog benda na čiju je sanjivost pao i Nick Cave
Profimedia

sažeto

Američka četvorka opet svira u Zagrebu 6. srpnja, a evo zašto biste ih trebali otići poslušati


Ines Madunić
25.06.2018.15:10

Dva su moguća načina na koja ste čuli za bend Cigarettes After Sex: YouTube i domaći glazbeni portali.

Njihova 'Nothing's Gonna Hurt You Baby' jedno vam je vrijeme stalno kao preporuka YouTubea, kao nekad 'Intro' XX-a ili sad 'Four Out of Five' Arctic Monkeysa, tako da ste ovu stvar, htjeli ne htjeli, pa čak i iz čiste lijenosti da stisnete next, poslušali.

Prije nego što su objavili prvi album rasprodali su zagrebačku Tvornicu kulture. Nevjerojatan hype doveo je do punog kluba, no nisu svi bili oduševljeni pa su se pisale 'meh' kritike. Jedan je kolega napisao kako se radi o bendu 'za curice' ili nešto slično, zbog čega se razvila višetjedna i prijeko potrebna rasprava o feminizmu i ženama u glazbenoj kritici te općenito na glazbenoj sceni i industriji.

I sve zbog američkog benda koji nikad ne daje intervjue, ne snima spotove i teško da možete pronaći njihove fotke na internetu osim ako nisu s nekog nastupa.

Iza svega stoji Greg Gonzalez, Teksašanin koji je na koledžu snimio prve stvari, a onda otišao u Brooklyn i sastavio Cigarettes After Sex. Istoimeni prvijenac objavljen je prošle godine, a nastupi su se nastavili kroz cijelu godinu.

Iako se mnogim domaćim kritičarima nije svidio mekani post rock zvuk koji najbolje zaista opisuje sam naziv benda – ono kad samo želite ležati i uživati jer vam je lijepo, kao kad zapalite cigaretu nakon seksa – dovoljno o bendu govori to da ih, osim curica, voli i Nick Cave, koji ih je pozvao da mu budu predgrupa na ovogodišnjoj američkoj turneji. Teško da gospodin Cave i njegov menadžment padaju na jeftine hypeove s YouTubea pa se čini da nije stvar samo u guranju na toj platformi.

Cigarettes After Sex stvarno zvuče dobro uživo, i nisu samo za ležanje i slušanje do zauvijek. Gonzalez je uspio pronaći dobar omjer chilla i nabrijanosti pa ćete bez problema zaplesati uz njihove stvari ili se samo njihati i uživati u skoro eteričnom Gonzalezovom glasu.

Žanr koji sviraju uglavnom se opisuje kao dream pop, a najbliže mainstreamu može ih se usporediti s Lanom del Rey, iako je i to nategnuto. Svakako im je zajednička sanjiva nota, ali Lana možda se više voli ukrašavati. Tekstovi Cigarettes After Sex puno su jednostavniji, bazičniji, a i glazba je više ogoljena. Ipak, ako volite Lanu, sigurno ćete voljeti i mističnog Gonzalesa.

Bend se ovog ljeta vraća u Zagreb i nastupaju u dvorištu Jedinstva, odnosno Močvare, 6. srpnja, a u publici će se sigurno naći obožavatelji i obožavateljice koji su ih zavoljeli u Tvornici prošle godine. A s obzirom na preporuku Nicka Cavea i Bad Seedsa, mnogi će ovoj četvorki dati drugu priliku i ponovno poslušati i pogledati Cigarettes After Sex.

koncert

glazba

bend

Cigarettes After Sex

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter