Premijera na Brijunima

Pravu žensku predstavu Lenke Udovički pogledala i Josipa Lisac: 'I meni muškarci dobacuju da ne znam voziti kad sjednem za volan'


Ines Madunić
29.07.2018.20:00
Pravu žensku predstavu Lenke Udovički pogledala i Josipa Lisac: 'I meni muškarci dobacuju da ne znam voziti kad sjednem za volan'
Goran Sebelic / CROPIX

sažeto

U predstavi "Bakhe" pojavljuje se 12 glumica, a premijera je bila u subotu na Tvrđavi Minor na Malom Brijunu


Ines Madunić
29.07.2018.20:00

Redateljica Lenka Udovički na Malom Brijunu postavila je predstavu "Bakhe" u kojoj je glumilo 12 domaćih glumica. Na premijeri u subotu pojavili su se brojni poznati koji su došli podržati Teatar Ulysses i njihovu ovogodišnju novu predstavu. 

Goran Sebelic / CROPIX

Među oduševljenima bili su i glumačko-redateljski par Helena Minić i Dalibor Matanić, koji su Lenki čestitali uz buket cvijeća, Damir Urban i Milica Czerny, koji su s Ulyssesom već surađivali na prijašnjim projektima, Leon Lučev...

Goran Sebelic / CROPIX

Na Brijunima je za vikend bila i Josipa Lisac, koja je isprva nerado razgovarala s novinarima, no o predstavi je sa zadovoljstvom pričala jer ju je, kako kaže, natjerala na razmišljanje o položaju žena u društvu. 

"Gledala sam predstavu i razmišljala o ženi. Meni je žena pojam snage i moći. Muškarac je za mene simbol za emocije. Možda zvuči čudno isprva, ali stvarno je tako. Ja sam bila privilegirana, volim i živjela sam s muškarcem koji je htio napraviti sve, samo da ja idem dalje i budem što uspješnija. Nažalost, to je rijetkost. Kod nas je još uvijek uobičajeno da iza uspješnog muškarca stoji žena, a ne obrnuto", rekla je Josipa. 

Goran Sebelic / CROPIX

U predstavi se u jednom trenutku glumice žale na muškarce koji pretpostavljaju da su loše vozačice samo zato jer su žene. 

"I ja vozim, znate koliko puta mi se to dogodilo, da viču na mene tko mi je dao vozačku, da sam luda i slično! A oni se to valjda vole praviti važni, ali doživjela sam to puno puta", kroz smijeh kaže Josipa. 

Dodaje i kako je žena uvijek ona koja drži pravu moć i snagu.

"Roditeljstvo je karijera, brinuti se o mužu, i to je karijera, a žena može sve. Ona je zaista snaga", zaključuje Josipa. 

Kako su u Euripidovo vrijeme samo muškarci mogli glumiti, Udovički je stvari preokrenula i angažirala samo žene koje su utjelovile i ženske i muške uloge.

Goran Sebelic / CROPIX

U predstavi su glumile Katarina Bistrović Darvaš, Ivana Krizmanić, Dubravka Miletić, Lucija Šerbedžija, Senka Bulić, Urša Raukar, Barbara Prpić, Dora Polić Vitez, Milica Manojlović, Hrvojka Begović, Jelena Graovac i Lucija Barišić.

Kombinirajući originalan Euripidov tekst s dijelovima grupne psihoterapije koju je s glumicama imao psihijatar Stanislav Matačić, redateljica je postavila pravu feminističku predstavu u kojoj je u prvi plan stavljena distinkcija između prirode i društva, spola i roda te stavljen naglasak na prijezir društva prema svemu što odstupa od ženine uloge u patrijarhalnom kapitalističkom društvu.

Goran Sebelic / CROPIX

Među izvrsnih 12 glumica, treba istaknuti Senku Bulić, koja je u finalu oduševila publiku interpretacijom sluđene Agave, koja u Dionizovom ludilu raskomada svog sina.

Treba napomenuti i da je gotovo cijela ekipa predstave bila ženska; osim glumica i redateljice, s njima su radile dramaturginja Željka Udovičić Pleština te scenografkinja i kostimografkinja Bjanka Adžić Ursulov, a s njima su radili i koreograf Staša Zurovac i autor glazbe Davor Rocco

Goran Sebelic / CROPIX

Predstava "Bakhe" može se pogledati do 4. kolovoza. 

kultura

kazalište

premijera

Dalibor Matanić

Josipa Lisac

Lenka Udovički

Damir Urban

Brijuni

Helena Minić

Teatar Ulysses

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter