40 godina od smrti kralja rock'n'rolla

Pred kraj života Elvis je pio i 60 pilula dnevno, a zbog viška kila potpuno se izobličio


Mirjana Filipović
16.08.2017.11:45
Pred kraj života Elvis je pio i 60 pilula dnevno, a zbog viška kila potpuno se izobličio
Profimedia

sažeto

Elvis Presley bio je glazbenik koji je zauvijek promijenio svijet glazbe


Mirjana Filipović
16.08.2017.11:45

Elvis Presley preminuo je na današnji dan 1977. godine. Legendarni glazbenik imao je 42 godine kada ga je mrtvog na podu kupaonice u domu Graceland pronašla tadašnja zaručnica Ginger Alden. Kao uzrok smrti navodi se srčani udar, do kojeg je dovela smrtonosna kombinaciju lijekova i alkohola. Njegova smrt potresla je milijune obožavatelja diljem svijeta, a mediji su ovaj tragičan gubitak popratili naslovima 'Elvis je umro i doba rocka je završilo' te primjerice 'Kralj je mrtav i nitko ga nikad neće zamijeniti'.

Miljenik žena čije pjesme se i danas redovito slušaju, zadnjih godina života borio se s raznim ovisnostima, a često je posjećivao i liječnike zbog problema s jetrom, glaukomom, srčanih problema, probavnog sustava.  

Profimedia

Bivša supruga nije ga doživljavala kao svjetski fenomen

Od njegove smrti prošlo je 40 godina, a njegova bivša supruga Priscilla (72) te kćer Lisa Marie (49) odale su mu počast tako što su u ime njegovih obožavatelja zapalile svijeće na njegovom imanju Graceland. Tamo će se cijeli tjedan obilježavati njegov život i karijera te su organizirani razni događaji.

O suživotu s kraljem rock'n'rolla Priscilla je progovorila i u intervjuu s Richardom Wilkinsom za Today Show.

Profimedia

Istaknula je kako svog bivšeg supruga nikad nije doživljavala kao svjetski fenomen.

- Nisam ga vidjela kao filmsku zvijezdu i pjevača za kojim luduju žene diljem svijeta. Bila sam pored njega u nekima od najtežih životnih trenutaka. Otvorio mi je srce bezbroj puta - prisjetila se Priscilla.

Za Elvisa se udala 1967., a rastali su se već 1973., samo četiri godine prije njegove smrti.

Pokušao je zaustaviti izlazak knjige koja je otkrila njegovu ovisnost o drogama

A samo nekoliko dana prije nego što je zavijek napustio svijet, njegovi obožavatelji doznali su za njegovu ovisnost o drogama i to zbog izlaska knjige 'Elvis: What Happened' koju su napisali njegovi tjelohranitelji, Sonny i Red West, dvojica muškaraca koji su mu u jednom trenutku njegova života bili najbliži. Kako su istaknuli, glazbenika su četiri godine molili da se prijavi na liječenje od ovisnosti jer su se bojali da će ga baš to koštati života. Naime, Elvis je dnevno pio 60 pilula na dan, a pred kraj života težio je i 160 kilograma.

Profimedia

No umjesto da ih posluša, on se sve više odmicao od njih te im je na kraju uručio i otkaz.

Knjigu koju su napisali Sonny i Red West pjevač je vidio šest mjeseci prije nego što je izdana, što mu je slomilo srce. Pokušao je učiniti sve da knjiga ne izađe u javnost, čak je nudio i novac izdavačima, no bezuspješno.

Profimedia

Osjećao se osramoćeno te kao da su ga bivši zaposlenici izdali, a činjenica da je imao zakazanu turneju samo nekoliko dana nakon što je knjiga dospjela u ruke njegovih fanova, poprilično ga je zastrašivala. Bilo je to za njega više nego što je mogao podnijeti.

A samo nekoliko sati prije nego što se trebao zaputiti u Portland, prvu postaju svoje turneje, preminuo je.

music beats

obljetnica smrti

Elvis Presley

Podijeli članak