Kraljevske muke

Preslatki princ George uskoro će morati izabrati koje prezime će koristiti


Ines Madunić
24.07.2017.22:15
Preslatki princ George uskoro će morati izabrati koje prezime će koristiti
Getty Images

sažeto

Njegovi roditelji Kate i William imaju tri opcije, a moraju odlučiti do jeseni


Ines Madunić
24.07.2017.22:15

U rujnu britanski princ George (4) kreće u 'malu školu' i to je jedna od prilika kad mu je potrebno prezime. Članovima kraljevske obitelji inače ono treba samo u nekim iznimnim situacijama koje iziskuju administraciju, primjerice upisivanje u škole, fakultete ili vjenčanje. No, koje prezime će nositi George ovisi o njegovim roditeljima, vojvotkinji Kate (35) i princu Williamu (35). Sve je, dakako, zapisano u kraljevskim papirima.

George je iz kraljevske loze Windsor, no tu nije kraj. Kad je kraljica Elizabeta II 1952. preuzela krunu, donijela je dekret kojim će se njezini izravni potomci koristiti prezimenom Mountbatten-Windsor kako bi se oni razlikovali od drugih članova kraljevske obitelji - primjerice, onih koji se vjenčaju za nekoga iz obitelji.

Profimedia

Princ George ima mogućnost dobiti to prezime, ali njegovi roditelji mogli bi se odlučiti za prezime Wales ili Cambridge - s obzirom na svoje titule, jer William i Kate su vojvoda i vojvotkinja od Cambridgea, dok je Georgeov djed Charles (68) princ od Walesa.
UredbU o prezimenu članova kraljevske obitelji Charles bi mogao ukinuti ili promijeniti kad postane kralj.

kraljevska obitelj

Kate Middleton

princ William

princ George

prezime

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter