Legendarna glumica

'Prija Jelena' imala je plave krvi, bila je jedna od najljepših i u nju su se zaljubljivale svjetske face, ali je voljela samo jednog čovjeka


Ines Madunić
10.04.2019.18:55
'Prija Jelena' imala je plave krvi, bila je jedna od najljepših i u nju su se zaljubljivale svjetske face, ali je voljela samo jednog čovjeka
Screenshot

sažeto

Jelena Jovanović Žigon ostala je najviše upamćena po ulozi u Žikinoj dinastiji


Ines Madunić
10.04.2019.18:55

Iako ju svi pamtimo kao priju Jelenu Todorović iz serije Žikina dinastija, glumica Jelena Jovanović Žigon pojavila se u skoro 70 filmova i serija u dugačkoj karijeri i obilježila kinematografiju Jugoslavije. Imala je velike uloge i u kazalištu, a pred kraj života posvetila se pisanju scenarija i poezije.

Glumila je u "Prvom građaninu male varoši", Diližansu snova", "Pustolovu pred vratima", Zvižduku u osam", "Grlom u jagode", "Vrućem vjetru"... Pojavila se u australskim filmovima "Obećana žena" i "The Picture Show Man" te u nekoliko njemačkih filmova.

Poznata je bila ne samo po ulogama nego i velikoj ljepoti, a zvali su je najljepšom glumicom Jugoslavije. Kad je snimala "Winnetoua" u nju se zaljubio holivudski glumac Stewart Granger.

"E, Jelena! U nju je bio zaljubljen taj Granger. Svakog dana donosio joj je buket ruža na snimanje. Bio je očaran njezinim talentom i ljepotom. Ali, ona je voljela samo svog Stevu", rekao je o njoj Bata Živojinović.

Jelena je cijeli život bila zaljubljena u glumca i redatelja Stevu Žigona, s kojim je imala dvoje djece. Sin Nikola je slikar, a kći Jelena glumica, prvakinja Narodnog pozorišta u Beogradu.

Stevu je upoznala na Akademiji, koju je ona upisala sa 16 godina.

"Od prve godine mi je bio asistent na Akademiji. U početku sam mu donosila ljubavna pisma mojih prijateljica. Došao je u Dubrovnik jednog ljeta, kad sam završila drugu ili treću godinu. Počeli smo se zabavljati, čak to i priznali pred studentima", rekla je.

Zbog Steve je Jelena napustila karijeru manekenke i vratila se iz Pariza u Beograd. Kad je on otišao na odsluženje vojnog roka, ona je otišla kod tete u Pariz.

"U Parizu sam provela godinu dana. Bavila sam se manekenstvom. I naravno vratila sam se zbog ljubavi i obitelji u Beograd. Volim putovati, išla sam svuda. Snimala sam i u Australiji. Bilo je ono vrijeme kad smo išli na razne festivale", ispričala je. Jedno su vrijeme živjeli u Sloveniji, a nakon što su im se rodila djeca preselili su u Beograd.

"Moj najsjajniji ordeni su moja djeca Nikola i Ivana te njihova djeca Vana i Stevo", uvijek je govorila, iako je i onih fizičkih ordena imala puno.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Legende (@maki60302018) on Apr 9, 2019 at 1:23pm PDT

Tako je dobila nagrade Jugoslavenske kinoteke, Mitropolije crnogorske, Rusije, Republike Srpske...

Jelena je bila porijeklom iz Crne Gore, a njezina majka bila je u rodu s crnogorskim kraljem Nikolom, što je javnosti nakon njezine smrti ispričao Jelenin sin, koji je po kralju dobio ime.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Ona Magazin (@magazin.ona) on Apr 11, 2018 at 8:00pm PDT

Preminula prošle godine nakon kratke i teške bolesti, a imala je 84 godine. Od nje su se oprostili kolege i kolegice, ali i državni vrh.

Uvijek je isticala kako joj karijera nije bila na prvom mjestu. 

"Podijeljena između obitelji i posla, ne znam kad sam stigla snimiti 50 filmova jer sam nastojala što više biti s djecom, s roditeljima, sa sestrama. Punim plućima sam uživala u životu i obiteljskoj sreći. Voljela sam raditi, ali sam obitelji davala prednost. Ako sam tri mjeseca bila odsutna zbog snimanja, onda sam narednih 5-6 bila slobodna i vrijeme provodila s onima koje volim, prije svega sa sinom Nikolom i kćeri Ivanom", rekla je svojedobno.

jugoslavenski film

Jelena Jovanović Žigon

jugoslavenska glumica

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter