Štiti ga i u smrti

Princeov pepeo položen je u minijaturnom modelu Paisley Parka


Mirjana Filipović
20.04.2017.08:50
Princeov pepeo položen je u minijaturnom modelu Paisley Parka
Reuters

sažeto

Zgrada Paisley Park bila je njegovo utočište, mjesto gdje je radio, svirao, živio i gdje je umro


Mirjana Filipović
20.04.2017.08:50

Bijeli zidovi Paisley Parka, rezidencije pokojne pop zvijezde Princea, štitili su njegov privatni život, a sada ga dvostruko štite u smrti.

Princeov pepeo položen je u Paisley Parku, a neobična urna zapravo je minijaturni model same zgrade. Ukrašena je purpurnim simbolom koji je pjevač godinama koristio kao pseudonim i postavljena je visoko na zidu u atriju.

Zidovi prostorije oslikani su plavim nebom i bijelim oblacima. Plišani tepih dekoriran je suncem, mjesecom i zvijezdama. Na galeriji je i bijela golubica.

- To je prostorija u kojoj je Prince provodio mnogo vremena - kazao je Mitch, turistički vodič u Paisley Parku.

Reuters

- Njegova obitelj je zato mislila da je to dobro mjesto za urnu. Mnogim posjetiteljima ovo je vrlo emotivan dio obilaska imanja - govori Mitch i pokazuje na dva obližnja stolića s kutijama papirnatih maramica.

Izvana je Paisley Park neprivlačna, neraskošna zgrada, gotovo bez prozora. Prince ju je izgradio 1987. u Chanhassenu, predgrađu rodnog Minneapolisa.

Ali iza robusnih zidova bio je Princeov dom, ondje je stvarao svoju umjetnost, čuvao kostime i instrumenate te izgradio svoj glazbeni raj s nekoliko studija i pozornicom.

To je bilo njegovo utočište, mjesto gdje je radio, svirao, živio i gdje je umro.

Prije godinu dana, 21. travnja 2016., 57-godišnji glazbenik pronađen je mrtav u dizalu Paisley Parka pošto se slučajno predozirao opoidnim analgeticima.

U listopadu je Paisley Park otvoren kao muzej, a njima upravlja ista tvrtka koja se brine za Graceland Elvisa Presleyja. Obilazak Paisley Parka s vodičem stoji oko 40 dolara (280 kuna).Profimedia

Posjetitelji za taj novac dobiju uvid u Princeov osobni život i stil, mogu vidjeti njegove fotografije, uspomene, prigušena svjetla, svijeće, plišani tepih, purpurne tapiserije, ali i moderne studije za audiovizualnu produkciju.

- Bio je tih momak. Komunicirali smo očima", kaže Julius, zaštitar koji je godinama čuvao Princea, a sada pazi na posjetitelje u Paisley Parku.

Čak i mnogima koji su ga viđali svaki dan bio je enigma. "Bio je tajanstven. Zapravo ne znam nikoga tko ga je dobro poznavao", dodaje Julius.

U Minneapolisu planiraju nekoliko događaja kojim će obilježiti godišnjicu smrti. Obožavatelji diljem svijeta oplakali su njegovu iznenadnu smrt, ali gubitak najviše osjećaju u njegovu rodnom gradu, kaže vodič Mitch.

- Ostavio je cipele u koje je nemoguće uskočiti. On je definitivno najveća lokalna legenda - rekao je.

Prince

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter