Kakva strašna sudbina

Prognozirali su mu ogromnu karijeru nakon kultnog filma. Smrt je uzela sve, našli su ga mrtvog u vojsci, sa svega 19 godina


Barbara Marinović
17.02.2019.08:00
Prognozirali su mu ogromnu karijeru nakon kultnog filma. Smrt je uzela sve, našli su ga mrtvog u vojsci, sa svega 19 godina
Screenshot: Youtube

sažeto

Grozna, strašna sudbina zadesila je mladog glumca Dušana Pekića...


Barbara Marinović
17.02.2019.08:00

Kultne 'Rane' Srđana Dragojevića jedan su od upečatljivijih filmova novijeg datuma. Od njihovog prikazivanja prošlo je nešto više od 20 godina, a gledatelje osvajaju i danas svojom brutalnošću, mučnim prikazom realnosti odrastanja tih ratnih i postratnih 90-ih. Sankcije, besparica, inflacija - i dva klinca na ulici. Lokalni kriminalac kojeg je utjelovio izvrsni Dragan Bjelogrlić uvodi Pinkija i Švabu u svijet ulice i lake zarade.

Ulogu glavnoj lika odigrao je tada maloljetni Dušan Pekić. Nakon što je film snimljen i prikazan, Dušan je otišao na odsluženje vojno roka u Kraljevo. Ubrzo stižu potresne vijesti, 19-godišnjak je pronađen mrtav dok je bio na odsluženju vojnog roka. Pretpostavke o odlasku perspektivnog Pekića su se nizale. Radi li se o nasilju, predoziranju, srčanom udaru... Njegova majka dugo nije bila spremna čuti odgovor.

Ugušio se u snu

Papire s obdukcije otvorila je prije dvije godine, kada je saznala što se njenom Dušanu dogodilo. 'Bio je u Kraljevu u vojsci, prethodnog dana je bila zakletva. Pretjerao je s pićem. Kada smo se rastali, otišao je s prijateljem do susjednog grada i nastavili su piti. Vratili su se oko ponoći u vojarnu, a kada je oficir ujutro budio vojnike, Dušana je ostavio da spava. Uvijek se teško budi', ispričala je majka mladog glumca za medije.

Obdukcija je pokazala da se u snu ugušio. 'Nesretan je to splet okolnosti. Živio je brzo i kratko, ali ispunjeno. Bio je spreman da sa svima sve podijeli, odjeću, hranu, kada nisu imali gdje, dovodio ih je kući da prespavaju', dodala je Milunka. Uloga u 'Ranama' bila mu je prva i posljednja, smrt je stala na put možebitno velikoj karijeri. Pekić je zagrizao za glumu i želio je nakon vojske upisati glumačku akademiju.

Dragan Bjelogrlić

Rane

Dušan Pekić

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter