'Francuska krv, hrvatska duša'

Prošao je cijeli svijet, obožava žene, a jedna mu je Hrvatica promijenila život i nikad se više nije okretao natrag


Ines Madunić
25.03.2019.17:00
Prošao je cijeli svijet, obožava žene, a jedna mu je Hrvatica promijenila život i nikad se više nije okretao natrag
Foto: CROPIX

sažeto

Nicolas Quesnoit najpoznatiji je Francuz u Hrvatskoj koji nam je prenio svoju ljubav prema plesu


Ines Madunić
25.03.2019.17:00

Šest sezona i dva specijala odradio je Nicolas Quesnoit na podiju showa "Ples sa zvijezdama", a nakon što je Nova TV preuzela licencu od HRT-a našao se u ulozi suca u žiriju.

Simpatični Francuz osvojio je publiku svojom neposrednošću i, naravno, vrhunskim plesnim umijećem, ali i zarazio nas svojom ljubavlju prema plesu. Nakon prve sezone "Plesa sa zvijezdama", u kojoj je pobijedio sa Zrinkom Cvitešić, dramatično su porasle prijave za škole plesa.

Foto: CROPIX

Jednu od njih Nicolas drži sa svojom suprugom Ksenijom Pušec, a susret s njom promijenio mu je život.

Nicolas je rođen u gradiću Neuville-en-Ferrain pored Lillea i odmalena je počeo plesati.

"Talent za ples naslijedio sam od roditelja: tata se u mladosti bavio umjetničkim klizanjem, a mama je nesuđena balerina. Oni su me kao šestogodišnjaka upisali u plesnu školu, i nisu mi dopustili da odustanem ni kad sam bio u najvećim krizama. Ipak, htjeli su da imam još jedno zvanje, ako bih zbog kakve ozljede morao prekinuti s plesom. A kako mi je vrtlarenje od djetinjstva hobi, završio sam dvogodišnji Institut za agronomiju i hortikulturu u Genechu, gradiću pokraj Lillea", rekao je za Gloriju.

Strukom se nikad nije bavio, a ples je usavršavao po cijelom svijetu - od Pariza, Londona do Los Angelesa, a ponosni je dobitnik mnogih nagrada za svoju vještinu. 

Novac nije uvijek dolazio u velikim količinama pa je za vrijeme boravka u Londonu preko dana radio kao čuvar terena za golf, a večeri je provodio u plesnim studijima.

Nakon što je postao tako dobar da je "prerastao" sve plesne partnerice, njegov učitelj mu je preporučio Kseniju Pušec, njegovu bivšu učenicu. Nicolas se spakirao i krenuo u Hrvatsku, zemlju za koju dotad nije znao pokazati na karti.

Foto: CROPIX

"Sve što sam znao tada o Hrvatskoj je bio rat i mislio sam da je to prilično devastirana zemlja, no kad sam došao ovdje sam shvatio da prividno izgleda vrlo europski, kulturološki je to za mene prihvatljivo i jednostavno sam pao na šarm. Ja uvijek kažem, Hrvatska je zemlja apsurda, u zakonima koji se glasaju, u raznim događajima, način razmišljanja, sitničarstvo ponekad", zaključio je u prvim godinama provedenim ovdje.

Ksenija mu se odmah svidjela.

"Mislim da je bila razočarana kad me ugledala na zagrebačkom aerodromu: očekivala je visokog, markantnog tipa, a pojavio sam se ja, ovako sitan i dječjeg izraza lica", rekao je Nicolas. Isprva su bili samo plesni partneri i cimeri.

Prvi su se put poljubili nakon natjecanja u njegovom Lilleu, a otad su nerazdvojni. Zajedno su otvorili Plesni centar Zagreb.

"Nakon što riješim režije, volim potrošiti novac na sve što je vezano uz ples. Osim toga, na svoju ženu. Prije sam trošio na žene, a sada samo na jednu", izjavio je svojedobno.

Foto: CROPIX

Osim plesa, Nicolas se stalno usavršava i u hrvatskom pa se danas naljuti sam na sebe kad pogriješi padež.

"Krv mi je Francuz pa imam taj buntovni narav, ali u duši se stvarno osjećam Hrvat danas", rekao je prije nekoliko godina.

Danas ima i dvojno državljanstvo, nekoliko puta godišnje ode u rodnu Francusku, a njegova obitelj posjećuje Hrvatsku često.

Francuska

ples sa zvijezdama

Nicolas Quesnoit

plesač

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter