Žena koja je žarila i palila desetljećima

Prošlo je 25 godina od smrti holivudske ikone Marlene Dietrich


HINA
07.05.2017.14:20
Prošlo je 25 godina od smrti holivudske ikone Marlene Dietrich
Profimedia

sažeto

Neki je se sjećaju po pjesmi 'Lili Marlene', neki po imidžu fatalne žene, neki po dubokom glasu, neki po glumi ili kabaret nastupima.


HINA
07.05.2017.14:20

Obožavatelji njemačke filmske i kazališne ikone Marlene Dietrich obilježili su 25. godišnjicu njezine smrti u subotu ostavljajući cvijeće na njezinu grobu u Berlinu.

Puno ljudi ostavilo je na njezinu grobu vijence, bukete cvijeća i svijeće, a neki su donijeli i poruke.

Gradonačelnik Berlina Michael Mueller položio je na njezino posljednje počivalište velik vijenac napravljen od bijelih ruža i crvenih gerbera.

Velika američka glumica njemačkoga podrijetla Marlene Dietrich deset godina nakon smrti proglašena je počasnom građankom rodnoga grada Berlina, nakon glasovanja regionalnog parlamenta.

Time se željelo odati počast glumici i njezinu zalaganju kao ambasadorici demokratske, slobodne i humane Njemačke, objavili su tada regionalni zastupnici. Radilo se i o posmrtnoj pomirbi glumice i njezina rodnog grada.

Rođena 1901., Marlene Dietrich je 1930. napustila Njemačku i otišla u SAD, te je odbila sve prijedloge nacista koji su je molili da se vrati i snima njemačke filmove.

Tijekom Drugoga svjetskog rata pjevala je za američke vojnike. Tek se 1960., u sklopu svoje europske turneje, vratila u Njemačku, gdje su je slavili, ali i vrijeđali kao izdajicu svoje domovine.

Odlučila je živjeti u Parizu, gdje je i umrla 6. svibnja 1992. U skladu s njezinim posljednjim željama, pokopana je u Berlinu na groblju u četvrti Friedenau, a na grobu je natpis "Počivam tu gdje sam odrasla".

Iz javnog života se povukla mnogo godina prije smrti.

Neki je se sjećaju po pjesmi 'Lili Marlene', neki po imidžu fatalne žene, neki po dubokom glasu, neki po glumi ili kabaret nastupima.

Njezin život je obilježila 60-godišnja glumačka i pjevačka karijera koja je doživjela veće uspone i padove, zatim politički angažmani i brojne ljubavi koje je uspijevala držati u tajnosti.

glumica

smrt

obljetnica

Marlene Dietrich

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter