Od Vrlike do Hollywooda

Roditelji su otišli iz Jugoslavije u potrazi za boljim životom, a ona je postala zvijezda koja kolege uči hrvatski i najviše voli kuhati blitvu


Ines Madunić
20.02.2019.14:00
Roditelji su otišli iz Jugoslavije u potrazi za boljim životom, a ona je postala zvijezda koja kolege uči hrvatski i najviše voli kuhati blitvu
Profimedia

sažeto

Stana Katić obožava Dalmaciju i uvijek joj se vraća, a tamo se i udala


Ines Madunić
20.02.2019.14:00

Glumica Stana Katić u posljednjih desetak godina postala je stalno ime na američkoj televiziji. Nakon nekoliko manjih, sporednih uloga u serijama kao što su "Alias", "Heroji", CSI: Miami", "24" i "Hitna služba", došla je do velike prilike. Uz Nathana Filliona glumila je u krimi seriji "Castle".

Stana je bila detektivka Kate Beckett, a publika ju je odmah zavoljela. Pojavljivala se u seriji u osam sezona, ali onda su ona i kolegica dobile otkaz zbog, navodno, rezanja troškova.

Fanovi su je toliko voljeli da su molili mrežu ABC da otkaže devetu sezonu jer bez nje to jednostavno nema smisla.

Njezin talent nije prošao nezapaženo pa je uskoro dobila glavnu ulogu u novoj seriji "Absentia", gdje glumi FBI agenticu koja je proglašena mrtvom, a zatim su joj pokušali prišiti seriju ubojstava. Pojavila se u manjim ulogama u Jamesu Bondu s Danielom Craigom ("Quantum of Solace"), "Spiritu" i "Dvostrukoj igri".

Stana je rođena u Kanadi kao najstarije dijete od šestero. Njezini roditelji hrvatski su Srbi iz Dalmacije; otac Petar iz Vrlike, a majka Rada iz okolice Sinja. Oni su otišli iz Jugoslavije kako bi stvorili bolji život za sebe, a vjenčali su se u Kanadi.

"Moji roditelji su imigranti koji su iz Jugoslavije, preko Kanade, stigli do Amerike. Otišli su iz tadašnje Jugoslavije kao tinejdžeri i stvorili život teško radeći za šestero djece. Moji roditelji su izvanredni ljudi jer su bili spremni otići u zemlju čiji jezik ne znaju i nemaju nikog svog pored sebe. Mislim da su bili zaista hrabri", rekla je Stana.

 
 
 
View this post on Instagram

Throwing it back to grandmothers. What would we do without them? #GratefulForGrandmothers

A post shared by Stana Katic (@drstanakatic) on Mar 30, 2017 at 1:07am PDT

Nakon prvog rođendana, Stana se s obitelji preselila u Chicago, gdje je ona pohađala umjetničku akademiju. Nakon toga preselila se u Los Angeles kako bi ostvarila glumačku karijeru. Nije bilo lako - prvi posao bio joj je prodavanje namještaja u jednoj trgovini.

Stanu i njezina četiri brata i sestru roditelji su odmalena učili hrvatski, a kad je ona imala pet godina prvi put su došli u posjet Dalmaciji.

"To ljeto osjećala sam se kao Heidi: po cijele dane sam se igrala, sve dok nas baka ne bi na večer pozvala da dođemo kući. Tada bismo jeli i išli u krevet, a ujutro sve ispočetka. Odlasci u Dalmaciju najljepši su trenuci u mom životu. Sve smo proputovali, upoznali mnogo članova obitelji i iskusili život na selu. Najljepši događaj bio mi je kad sam sjedila s mamom pod šljivom koju je zasadio moj djed, a ona me češljala i prisjećala se svog djetinjstva. Obožavam Dalmaciju i žao mi je što zbog svog posla ne mogu tamo odlaziti koliko bih htjela. Moja braća odlaze nekoliko puta godišnje i na tome im zavidim", rekla je Stana.

Ona dolazi kad god može, a svoju kulturu rado dijeli s kolegama na setu. Mnogi je mole da ih nauči hrvatske riječi, a ona rado dijeli i recepte.

"Veoma mi je bliska dalmatinska kuhinja. Od mame sam naučila pripravljati dosta toga, primjerice, bakalar i blitvu, domaći kruh ispod peke, odrezak i salatu od krastavaca. Kad sam na snimanju serije, čeznem za jelima iz maminog rodnog Sinja", kaže Stana.

Tako je 2015. godine ljeto provela u Hrvatskoj i ovdje se udala za dugogodišnjeg dečka, konzultanta srpskih korijena, Krisa Brkljača.

Prije dvije godine policiji su prijavili morbidan slučaj uhođenja i prijetnji na društvenim mrežama. Naime, nepoznata osoba slala im je na Instagramu jezive prijetnje, zbog kojih se glumica bojala izaći iz stana. Prijavili su sve policiji kad je manijak počeo prijetiti njihovim rođacima i prijateljima.

Ove zime Stana je također posjetila domovinu, a njezini su fanovi na društvenim mrežama uvijek oduševljeni njezinim objavama s hrvatske obale.

 
 
 
View this post on Instagram

⚒Considering new career moves. ⚒

A post shared by Stana Katic (@drstanakatic) on Jan 10, 2019 at 6:14am PST

U Hrvatsku je došla na kratko, u prolazu, jer je sredinom siječnja bila na filmskom festivalu Kustendorf u organizaciji Emira Kusturice u njegovom selu Drvengrad.

glumica

Hollywood

Dalmacija

stana katic

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter