Cesta oduzela još jedan život

Kralja narodne glazbe usmrtio je pijani vozač bez dozvole. Pjevati je počeo u kavani na nagovor strica, a kolege su mu za pjesmu 'Dođi da ostarimo zajedno' rekli da je promašaj


Mia Mitrović
17.02.2019.13:10
Kralja narodne glazbe usmrtio je pijani vozač bez dozvole. Pjevati je počeo u kavani na nagovor strica, a kolege su mu za pjesmu 'Dođi da ostarimo zajedno' rekli da je promašaj
Peđa Milosavljević /CROPIX

Mia Mitrović
17.02.2019.13:10

U nedjeljno popodne Balkan je rasplakala vijest o iznenadnoj pogibiji Šabana Šaulića, kralja narodne glazbe. Šaban je nastradao u teškoj prometnoj nesreći vraćajući se na aerodrom iz grada Bielefelda gdje je održao koncert. Hitno je prevezen u bolnici, no liječnici nisu uspjeli spasiti njegov život.

Nesreću je prema neslužbenim informacijama skrivio pijani 34-godišnjak koji je vozilom upravljao bez vozačke dozvole i koji je trenutno u bijegu.

Šaban će u srcima publike zauvijek biti upamćen po nezaboravnim pjesmama uz koje smo se zaljubljivali, radovali, ali i plakali. Njegov veliki hit 'Dođi da ostarimo zajedno' smatra se najboljom otpjevanom narodnom pjesmom u povijesti diskografije ne ovim prostorima.

Nagovorio ga stric

Rođen je 6. rujna 1951. u Šapcu, a velik ej dio djetinjstva proveo u Bijeljini, rodnome mjestu njegove majke, Iduze Demirović, od koje je, kaže, naslijedio glas. Šabanova obitelj živjela je skromno jer ni otac ni majka nisu imali stalnih prihoda. Otac je prodavao srećke za lutriju, a majka igračke.

Kada je bio dijete, htio je postati nogometaš, a glazba je bila njegov usputni način zarade. Trenirao je u Poletu i Mačvi, a imao je poziv da prijeđe u bugarski klub Levski. Raa. Trenirao je i boks pa je bio siguran da će postati nogometaš ili boksač. Međutim, stric Alija je smatrao da mu se više isplati glazbena karijera. Jednom ga je pozvao da pjeva u kavani u koju je zalazio. Kako ga je Šaban smatrao velikim autoritetom, nije ga mogao odbiti.

Otpjevao je pjesmu „Jablani se povijaju“ i zaradio ovacije. kako pjeva u kavani, čuo ga je Veroljub Jovanović, prva violina u orkestru Budimira-Buce Jovanovića. Odveo ga je kod poznatog harmonikaša i kompozitora koji je prepoznao Šabanov talent.

Buca mu je 1969. napravio i prvu pjesmu 'Dajte mi utjehu', a za PGP RTS izdao je prvu singlicu na kojoj su bile još tri pjesme „Zasviraj mi, Cigo, tužnu pjesmu“, „Ne plači, srce“ i „U kafani ja usamljen“.

To je bila simfonija 

Kada je navršio 18, preselio se u Beograd što mu je teško palo, no vrlo brzo se od sramežljivog seoskog tinejdžera prometnuo u jednog od glavnih gradskih 'šmekera', a to je i ostao do kraja života.

Matija Koković

Tamo izdaje prvi album 'Bio sam pijanac' i polako postajao zvijezda za koju su se producenti otimali. Važna godina za Šabana je bila 1975. kada je snimio brojne hitove, ali i upoznao buduću suprugu Gordanu s kojom se oženio nakon četiri mjeseca. Iduće godine snimio je hit koji ge je lansirao u zvijezde 'Evo snežo opet snegova'. 

Pjesma 'Dođi da ostarimo zajedno' iz 1978. Šabana je zlatnim slovima upisala u povijest domaće glazbe. Riječi je napisao Šaban sam, a u jednom intervjuu otkrio je da su njegovi kolege legendarnu pjesmu smatrali- promašajem.

"Kad sam je snimio, nećete vjerovati, dobivao sam kritike od svojih kolega, koji su rekli: „Šaban nikada nije promašio nijednu ploču, ali ovo je definitivno promašaj.“ Obrazloženje je bilo: „Mi to ne razumijemo!“. Smatrali su da sam otišao iz narodnjačkih voda i baš su mi zamjerili. A ja sam, samo, želio napraviti nešto novo, drugačije, zanimljivo. Tu pjesmu je sviralo pedeset ljudi u studiju, to je bila simfonija. Pisao sam je zajedno sa Radetom Vučkovićem i ispostavilo se da smo, zaista, napravili revoluciju. Eksplodiralo je kao atomska bomba i ta ploča je bila najprodavanija u tadašnjoj Jugoslaviji. Više od milijun i dvjesta hiljada primjeraka. Bila je vrhunski hit i veliki pomak na muzičkoj sceni", ispričao je u listopadu prošle godine za Srpske novosti.

Za kraljem narodne glazbe uz tekstove njegovih pjesama i dirljivim riječima opraštaju njegovi obožavatelji diljem Balkana. 

pogibija

Šaban Šaulić

Dođi da ostarimo zajedno

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter