'Sluškinjina priča' najbolja je serija

Savršeni politički trenutak za seriju o mizoginom društvu u kojoj su žene niža bića


Ines Madunić
18.09.2017.11:20
Savršeni politički trenutak za seriju o mizoginom društvu u kojoj su žene niža bića
Profimedia

sažeto

Gotovo sve velike nagrade na Emmyjima otišle su upravo 'Sluškinjinoj priči'


Ines Madunić
18.09.2017.11:20

"U svakoj se seriji na neki način osjetio utjecaj Donalda Trumpa", rekao je u uvodnom monologu na dodjeli nagrada Emmy voditelj Stephen Colbert. Prva je to dodjela u mandatu novog američkog predsjednika, a jedna od serija koja definitivno ima veze s Trumpovom administracijom je "Sluškinjina priča". Ove godine to je najbolja dramska serija, imaju i najbolju glavnu glumicu, Elisabeth Moss, najbolju gostujuću glumicu, Ann Dowd, najbolji adaptirani scenarij i najbolju režiju. Osim što je to povijesni trenutak jer je to prvi put da streaming servis (Hulu) ima najbolju dramsku seriju na Emmyjima, radi se i o vrlo važnom političkom događaju.

"Sluškinjina priča" nastala je prema distopijskom romanu kanadske autorice Margaret Atwood iz 1985. godine koji prikazuje mizogino društvo u kojem su žene zaista drugotna bića. Nemaju pravo glasa, ne smiju čitati ni pisati, ne smiju imati vlastiti bankovni račun, a one niže klase služe aristokraciji doslovno kao inkubatori. Zbog ekološke katastrofe neplodnost je vrlo raširena, a one žene koje još mogu nositi dijete moraju trpjeti silovanja visokih dužnosnika kako bi rodile dijete koje će odgajati on i njegova supruga.

Priča o jednoj ženi koja pokušava preživjeti u takvom društvu centar je romana i serije. Iako je Elisabeth Moss, koja je i jedna od producentica serije, na početku rekla kako to "nije feministička serija", već i u samom opisu jasno je da jest. "Sluškinjina priča" detaljno prikazuje svijet kakav priželjkuje, između ostalih, i Donald Trump. U kojem su žene samo sporedna bića, manje vrijedne i sposobne od muškaraca, služe samo da budu lijepe i da rađaju djecu, a sve ostalo trebale bi prepustiti muškarcima.

Ako niste gledali niti čitali, preporuka je da ni ne počnete ako ste u nekom lošijem životnom stadiju, pogotovo ako se loše osjećate zbog političke i društvene situacije. Jer "Sluškinjina priča" jeziv je prikaz onoga što bi nam se uskoro moglo dogoditi. Tekst koji je napisan prije više od 30 godina danas je stravično aktualan.

Sve je počelo polako; konzervativci ispočetka samo pokušavaju očuvati tradicionalne vrijednosti, poput heteroseksualne obitelji, relativiziraju nasilje nad ženama u tu svrhu, pod krinkom zaštite od terorizma oduzimaju se građanska prava, jedno po jedno, sve dok žene izgube pravo glasa uopće. Kad se počnu organizirati masovni prosvjedi protiv takvih politika i zakona koji se, naravno, donose po hitnom postupku, ti prosvjedi guše se u krvi, mecima. Jednostavno postane prekasno jer oni koji su nešto mogli napraviti nisu vjerovali da će stvari zaista izmaknuti kontroli u tolikoj mjeri.

"Sluškinjina priča" trebala bi funkcionirati kao upozorenje svima onima koji misle kako su izjave Donalda Trumpa o ženama bezazlene, koji još vjeruju da pokroviteljstvo Vlade i predsjednice RH nad ultrakonzervativnim skupom koji se zalaže za potpunu zabranu abortusa nešto što je marginalno političko i društveno pitanje. Kad se osvijestimo, možda će biti prekasno.

Zbog izvrsnog scenarija, režije i produkcije, ali i političke važnosti serija je zasluženo dobila Emmy za najbolju dramsku seriju.

Nadamo se samo da Donald Trump i njegovi istomišljenici u Hrvatskoj nisu gledali "Sluškinjinu priču"; mogli bi dobiti ideje.

serija

Emmy

Emmys

Sluškinjina priča

Elisabeth Moss

nominacije

Handmaid's Tale

Podijeli članak