Intervju s Hrvojem Krištofićem

'Scena u Hrvatskoj nije najsjajanija, pjesme zvuče jednako, bezidejno, a u prvom planu je golotinja'


Mirjana Filipović
07.12.2017.09:05
'Scena u Hrvatskoj nije najsjajanija, pjesme zvuče jednako, bezidejno, a u prvom planu je golotinja'
PR foto

sažeto

Bend Genova od osnutka 2012. godine pa sve dosad doživio je mnogo lijepih trenutaka, a sve nam je ispričao Hrvoje Krištović, pjevač benda


Mirjana Filipović
07.12.2017.09:05

Talentirana glazbena sedmorka iz Čakovca, koja stvara i djeluje pod imenom Genova, svoju uspješnu, petu godinu postojanja zaokružuje novim video singlom „Baš sam lud". U godini koju je obilježila objava njihovog istoimenog debitantskog izdanja koje donosi fuziju zaraznog pop-rock zvuka s diskretnim elementima funka i jazza, perspektivni bend zasjao je novim singlom koji je nastao u njihovoj prvoj, ujedno dvostrukoj glazbenoj suradnji s karizmatičnim slovenskim kantautorom Zoranom Predinom i našim vrsnim pijanistom Matijom Dedićem. Ovi sjajni glazbenici odavno su osvojili hrvatsku publiku svojom glazbom i šarmom, a pored uspjeha s vlastitim projektima, tokom 2017. oduševljavali su nas zajedničkim pjesmama obuhvaćenima na dvama fantastičnim albumima “Tragovi u sjeti”. Tokom godina, njihov glazbeni talent obogatio je brojna izdanja žanrovski šarolikog glazbenog repertoara, a kao posljednji zasjao je novi singl grupe Genova – „Baš sam lud“, objavljen pod etiketom Croatia Recordsa i snimljen u studiju Miroslava Lesića u Zagrebu. Pozadinu pjesme, kakvi su im planovi te ostale detalje otkrio nam je pjevač benda, Hrvoje Krištofić, u kratkom intervjuu.

PR foto

 - Što se sve događalo posljednjih pet godina u Genovi, a u kojoj ste fazi trenutačno?

Genova je od osnutka 2012. godine pa do sada doživjela mnogo lijepih trenutaka. Od pobjeda na demo festivalima na početku karijere, do nastupa pred 40 000 ljudi. Prosvirali smo cijelu regiju i nekako bi htjeli nastaviti u tom smjeru. Trenutno uvježbavamo materijale za koncertnu sezonu sljedeće godine jer smo promijenili dva člana benda.

 - Koja je pozadina pjesme "Baš sam lud"?

Baš sam lud je priča o «prijateljstvu», neuzvraćenoj ljubavi, balada o zaluđenosti, neprimjetnosti i žudnji za pogledom.

 - Kako to da ste se odlučili na suradnju baš sa Zoranom Predinom i Matijom Dedićem?

Dugo smo razmišljali čiji vokal bi “sjeo” u cijelu ovu priču. Htjeli smo karizmatični glas, nekog tko će uvjeriti slušatelja i dati pjesmi poseban čar. Ja sam kao veliki fan Lačnog Franza i općenito opusa Zorana Predina, otpočetka potajno želio, da baš njega ugostimo na ovoj pjesmi. Bend je objeručke prihvatio moj prijedlog i krenuli smo u realizaciju. Pjesmi smo mijenjali strukturu kroz godine. U početnoj fazi se na sredini pjesme nalazio klavirski solo, kojeg smo radi izvođenja uživo maknuli iz pjesme, ali on je nekako ostao zapisan u našim glavama. Tako da sam prije nego smo krenuli sa snimanjem, predložio bendu da vratimo solo i da ugostimo još jednu glazbenu legendu - Matiju Dedića. Srećom, na naše zadovoljstvo obojica su pristala sudjelovati.

 - U spotu za pjesmu se pojavljuje i Ema Kovač. Zašto baš ona i koja je poveznice manekenke s bendom?

Ema je naša dugogodišnje prijateljica. Vratila se iz Milana i došla na set pozdraviti te pogledati kako teče snimanje. Redatelj Marko Dimić je predložio da je snimimo i ubacimo u spot. A to se i dogodilo.

 - Kakvi su vam planovi za iduću godinu?

Trenutno smo fokusirani na promociju singla s kojim bi željeli ući u iduću godinu.  Polako radimo i na novom materijalu. Ako će sve ići po planu, možda sljedeće godine objavimo i novi album.

 - Planirate li još kakve suradnje uskoro i s kim bi baš htjeli surađivati, a dosad niste imali prilike?

Svakako bi željeli ostvariti još neku suradnju. Ima mnogo odličnih glazbenika od kojih bih izdvojio Radojku Šverko, Josipu Lisac, Davora Gobca, Kandžiju, Edo Majku, Đuleta iz benda Van Gogh, Dinu Šarana, Rundeka, Urbana, Mile Kekina, Baneta iz Songkillersa, Massima, Ninu Badrić... ovo nabrajanje bi moglo ići u nedogled, koliko zapravo odličnih umjetnika ima na našoj sceni.

- Kakva je glazbena scena u Čakovcu?

Čakovec zapravo oduvijek ima odličnu glazbenu scenu. Još od vremena Tonija Sabola koji je 80-ih godina u Čakovec doveo Ginger Bakera, Nightwing, Sagu, Saxon, John Mayalla i mnoge druge. Tu tradiciju su nastavile udruge 3FF i CeZam u kojima i mi aktivno djelujemo. Tu moram spomenuti i Metalac Industrial Bar koji zajedno sa nama dovodi odlične bendove i izvođače.

- Što mislite o trenutačnoj glazbenoj situaciji u Hrvatskoj?

Scena nije najsjajnija. Zabavna scena je jednolična, sve pjesme zvuče jednako, bezidejno. U prvom planu je golotinja a ne glazba. Žao mi je što se nedaje prostora mladim bendovima, koji kroz undergraund jako teško dolaze do publike i medija.

Iskreno se nadam, da će opet doći do neke revolucije, bunta i da će kvaliteta biti presudna za nastupe u prime timeu televizijskih kuća i radio postaja.

intervju

music beats

Genova

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter