Sretan rođendan, Brigitte

'Seksi mačkica' varala je sve svoje muževe jer je vjernost za nju precijenjena


Ines Madunić
28.09.2017.15:00
'Seksi mačkica' varala je sve svoje muževe jer je vjernost za nju precijenjena
Getty Images

sažeto

Francuska glumica danas je najpoznatija kao aktivistkinja za prava životinja, a prije nego što je postala glumica bila je manekenka


Ines Madunić
28.09.2017.15:00

Kad se tada 19-godišnja Brigitte Bardot 1953. godine pojavila na plaži u Cannesu za vrijeme filmskog festivala, cijeli je svijet stao i gledao. Francuskinja je bila u minijaturnom bikiniju cvjetnog uzorka kakav se dotad nije tako često nosio. Savršenog tijela i zaigrana, Brigitte je istog trena postala seks simbol, a tu će titulu nositi desetljećima poslije.

Rođena je 28. rujna 1934. godine u Parizu. Odmalena se bavila baletom te je željela biti balerina. Karijeru manekenke počela je kao tinejdžerica. S 14 godina nosila je prvu reviju, a s 15 je pozirala za naslovnicu časopisa Elle. Kad je to vidio scenarist i redatelj Marc Allégret pozvao ju je da dođe na audiciju za film koji je snimao. Ulogu je dobila, ali film se, nažalost, ipak nikad nije snimio. No, na audiciji je upoznala redatelja Rogera Vadima, a taj će joj susret obilježiti život. Za njega se udala 1952., a iste godine je imala i filmski debi u "Le Trou Normand". Slijedili su filmovi "Manina, la fille sans voiles", "Les Dents longues" i "Le Portrait de son père", a 1953. pojavila se u filmu "Act of Love" s Kirkom Douglasom. Te je godine debitirala u Cannesu s bikinijem i oduševila svijet. Od 1952. do 1956. glumila je u 17 filmova, a najveći uspjeh bila je melodrama "I Bog stvori ženu" u režiji njezina supruga Vadima. Film je bio ogroman hit, a ona je postala međunarodna zvijezda i najtraženija glumica u Europi. To joj se nije sviđalo i pala je u depresiju. Navodno se s 26 godina pokušala ubiti.

"Postoji francuska izreka: 'Da bi bio sretan, živi skriveno.' Gdje se Brigitte Bardot može sakriti?", jedna je od njezinih poznatih izjava. Brak s Vadimom puknuo je 1957. godine, no nastavili su surađivati i snimili su još nekoliko filmova zajedno. Navodno su se razveli jer ga je ona varala.

"Bolje je varati nego biti vjeran dok to ne želiš biti", rekla je glumica, koja je zaludjela svijet svojom prirodnom senzualnošću. Njezin je nadimak bio "seksi mačkica".

Što se tiče brakova, udala se još tri puta; s glumcem Jacquesom Charrierom, s kojim je bila u braku od 1959. do 1962. i s kojim ima sina Nicolas-Jacquesa. Odgajala ga je Charrierova obitelj te nije imao veze s majkom dok nije odrastao. Od 1966. do 1969. bila je u braku s njemačkim milijunašem Gunterom Sachsom, a 1992. udala se za desničarskog aktivista i političara Bernarda d'Omalea, s kojim je i danas u braku. U međuvremenu je bila u vezama s pjevačem Sergeom Gainsbourgom, piscem Johnom Gilmoreom, glumcem Warrenom Beattyjem, kiparom Miroslavom Brozekom i drugima.

"Ja sam djevojka iz dobre obitelji koja je jako dobro odgojena. Jednog dana okrenula sam leđa svemu tome i postala boemkinja", rekla je glumica, koja je više puta ponavljala da ju nije briga što društvo misli o njoj i njezinim izborima, pogotovo što se tiče njezina ljubavnog života.

Glumila je u skoro 50 filmova, a još neki poznatiji su Godardov "Le Mépris", Malleovi "Viva Maria!" i "Vie privée", Boisrodnov "La Parisienne"... A bavila se i pjevanjem te je snimila nekoliko pjesama u 60-ima i 70-ima.

Umirovila se 1973. godine, preselila u svoju vilu u St. Tropezu te se u potpunosti posvetila borbi za prava životinja. Osnovala je svoju udrugu preko koje se bori za prava životinja u cijelom svijetu.

Njezin utjecaj na popularnu kulturu golem je - osim što je popularizirala bikini. Izrez na majicama i haljinama koji otkriva ramena zove se "bardot". Popularizirala je i frizuru u kojoj je kosa jako podignuta te podsjeća na košnicu, a u manekenstvu je poznata i "bardot poza", prema njezinoj fotografiji na kojoj sjedi obučena samo u crne najlonke s prekriženim nogama i rukama kojima prekriva grudi.

Iako je kasnije iznosila neke kontroverzne i ultradesničarske stavove, posebno vezane uz imigrante u Francuskoj i Europi, Bardot će većini ostati u sjećanju kao seks simbol i ikona stila.

ljubav

star vibes

glumica

filmovi

ljubavnici

Brigitte Bardot

Francuskinja

Podijeli članak