Gdje su danas Riggs i Murtaugh?

'Smrtonosno oružje' izašlo je prije 30 godina i svi se osjećamo prestaro za ovo...


Ines Madunić
23.11.2017.16:30
'Smrtonosno oružje' izašlo je prije 30 godina i svi se osjećamo prestaro za ovo...
Profimedia

sažeto

Legendarni akcijski film slavi rođendan, a mi smo pronašli najnovije fotke Mela Gibsona i Dannyja Glovera


Ines Madunić
23.11.2017.16:30

"Prestar sam za ovo sranje", jedna je od najpoznatijih filmskih rečenica koju izgovara Danny Glover (71) u hitu "Smrtonosno oružje". Glumio je Roberta Murtaugha, veterana i narednika u losanđeleškoj policiji koji dobije partnera s kojim se isprva ne slaže dobro.

Mel Gibson (61) glumi Martina Riggsa koji je dotad bio u odjelu narkotika i koji ima problem s agresijom. Zajedno počinju rješavati slučaj koji izgleda kao namješteno samoubojstvo, a kako njihova istraga napreduje, tako se i razvija njihovo prijateljstvo.

Prvi dio "Smrtonosnog oružja" režirao je Richard Donner, s budžetom od 15 milijuna dolara, a film je zaradio 120 milijuna te bio nominiran za Oscara u kategoriji najboljeg zvuka. Uslijedila su još dva filma te odnedavno i televizijska serija.

Profimedia

U vrijeme objavljivanja prvog filma Mel Gibson bio je jedan od omiljenih glumaca u Hollywoodu i tek je gradio svoju slavu. Probio se "Mad Maxom", a nakon "Smrtonosnog oružja" glumio je u "Hrabrom srcu", "Ucjeni", "Patriotu"... Osim glume, Gibson se bavio produkcijom i režijom pa je tako za "Hrabro srce" bio nominiran za Oscara za najboljeg redatelja.

Njegov ambiciozni projekt "Pasija" izašao je 2004. godine. Film o posljednjim satima života Isusa Krista snimljen je na latinskom i aramejskom i podigao puno kontroverzi zbog eksplicitnih scena nasilja. Gibson je film režirao te je bio koscenarist i koproducent.

Uspjeh je postigao i "Apocalyptom" 2006. godine, koji je snimio na starom jeziku Maja te 2014. s ratnom dramom "Hacksaw Ridge".

Osim toga, u javnosti je u posljednjih par godina uglavnom bio zbog kontroverznih stavova i problema sa zakonom. Imao je homofobne i antisemitske ispade, a uhićen je zbog obiteljskog nasilja prema bivšoj djevojci Oksani Grigorjevoj.

Danny Glover najpoznatiji je po ulozi u "Smrtonosnom oružju", ali gledali smo ga u puno izvrsnih filmova, kao što su "Boja purpura", "Obitelj čudaka", "Dreamgirls"... Glover je uglavnom dobivao sporedne, male uloge pa se tako pojavio u više od 120 filmova. Samo iduće godine pojavit će se sedam filmova.

Profimedia

Osim što je aktivan u glumi, Glover je i aktivist te se posvetio antiratnim ciljevima, a podržavao je Baracka Obamu te na prošlim izborima Bernieja Sandersa.

star vibes

film

Mel Gibson

Smrtonosno oružje

Danny Glover

Podijeli članak