'7 dana straha'

Šokantna priča o otmici aviona i stotinu hrabrih komandosa koji su krenuli u spasilačku misiju


Ines Madunić
28.03.2018.10:00
Šokantna priča o otmici aviona i stotinu hrabrih komandosa koji su krenuli u spasilačku misiju
Profimedia

sažeto

Producent serije 'Narcos' režirao je film prema istinitim događajima iz 1976. godine koji su šokirali svijet


Ines Madunić
28.03.2018.10:00

"Ja nisam nacist, ja sam idealist", navodno je rekao jedan od otmičara Izraelcu koji je preživio holokaust nakon što su sve Židove odveli u posebnu sobu.

Dvojica Palestinaca te Nijemci Wilfried Böse i Brigitte Kuhlmann u lipnju 1976. godine oteli su avion koji je iz Tel Aviva letio za Pariz. Spustili su ga na aerodrom u Entebbeu u Ugandi, gdje ih je osobno dočekao diktator Idi Amin. Zatočenih 248 putnika tamo su razdvojili - Židovi u jednu, a svi ostali u drugu sobu. Tijekom iduća dva dana sve su ne Židove pustili. Njihovi su zahtjevi bili pet milijuna dolara te puštanje 53 Palestinaca iz zatvora, od kojih je njih 40 bilo u izraelskim zatvorima. Ako ih ne poslušaju, prijetili su da će početi ubijati zatočenike 1. srpnja.

Izraelska vlada dotad se isključivo vodila motom "Ne pregovaramo s teroristima", no činjenica da bi otmičari mogli pobiti skoro stotinu ljudi natjerala ih je da razmišljaju o mogućim potezima. I dok je tadašnji premijer Yitzhak Rabin ozbiljno razmišljao da popuste njihovim zahtjevima, ministar obrane Shimon Peres zagovarao je vojnu akciju. Na kraju su postigli dogovor - stotinu najbolje treniranih komandosa za upravo takve situacije prešli su 4000 km kako bi izveli jednu od, do danas, najzahtjevnijih spasilačkih misija. Planirali su je tjedan dana, a sve je trajalo 90 minuta.

Upravo o ovoj ludo hrabroj misiji redatelj Jose Padilha snimio je akcijski film "7 dana straha".

Ovaj Brazilac, inače redatelj novog "RoboCopa", "Elitne postrojbe" te producent hvaljene serije "Narcos", glavne uloge dao je Rosamund Pike, Danielu Bruhlu, Eddieju Marsanu, Lioru Ashkenaziju, Benu Schnetzeru...

"7 dana straha", u distribuciji Blitza, u CineStaru i ostalim kinima počinje se prikazivati 29. ožujka, a radi se o filmu koji vjerno prikazuje što se događalo u tih sedam dana, i to iz perspektive otmičara, zatočenika, izraelske vlade i vojnika koji daju sve od sebe kako bi spasili nevine ljude.

film

trailer

istinita priča

7 dana straha

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter