Pripreme za finalni vikend

Što varaždinski Špancirfest izdvaja od ostalih hrvatskih festivala?


Sponzorirani članak
22.08.2018.11:30
Što varaždinski Špancirfest izdvaja od ostalih hrvatskih festivala?
Promo/Špancirfest

sažeto

Još ovaj vikend posjetite Špancirfest u Varaždinu - čak pet festivala u jednom!


Sponzorirani članak
22.08.2018.11:30

Pred nama je završni vikend na Špancirfestu! Iza njegovog imena stoji čak pet festivala – ulični i glazbeni te dječji program i za gurmane gastronomska ponuda uz šarmantni Vinski grad. Postanite i vi dijelom najveselijeg uličnog festivala u Hrvatskoj!

Laskava je titula nositi naziv najvećeg i najpopularnijeg hrvatskog festivala, a ponose se i činjenicom da su prvi i najdugovječniji ulični festival u Hrvatskoj. Još stignete uvjeriti se sami na posljednjem špancirerskom vikendu. Festival traje do 26. kolovoza!

Promo/Špancirfest

Već dvadesetu godinu zaredom, Špancirfest ostaje privržen tradiciji i zanatima koji nestaju. U gradskoj jezgri Varaždina, tijekom cijele godine, predstavljaju se pčelari, kovač, tkalja pa i klobučar, a prave zvijezde postaju baš tijekom Špancirfesta. Upravo je potonje upamtio Riječanin Karlo Tancabelić, prvi put posjetivši festival 2010. godine.

"Sjećam se da me oduševio izbor šešira na središnjem štandu Tradicijskog trga... živo se toga sjećam. Najprije sam kupio jednu šlampaču, no zapazio sam i cilindar po nekoj smiješnoj cijeni. Kopkao me danima nakon što sam ga ugledao. Što reći... vratio sam se nekoliko dana kasnije i kupio ga, a s njim još dvije šlampače. Osam godina kasnije, svoju zbirku još uvijek pobožno čuvam", s osmijehom na licu se prisjetio Karlo.

Promo/Špancirfest

Baš kao Karlova zbirka šešira, od prvog festivalskog izdanja davne 1998., sadržaji i lokacije kontinuirano rastu.

U dvadeset godina postojanja festivala, izrasla je generacija koja ne poznaje svijet bez Špancirfesta. Iza njegovog imena stoji čak pet festivala: ulični i glazbeni te dječji program i za gurmane gastronomska ponuda uz šarmantni Vinski grad.

Ova Osječanka dio je špancirerske generacije. Tad je imala samo sedam godina. Sjeća se, divila se šarenim kostimima uličnih akrobata i svjetlima pozornica postavljenih diljem grada. O tom nekom Špancirfestu se pisalo, emitiralo, pričalo, slušalo. Nije mogla naslutiti da će 14 godina kasnije i sama postati – dijelom ovog festivala.

"Volim festivale na kojima koga god pogledaš pokloni ti osmijeh. Baš napumpa srce Varaždina da na ta gotovo dva tjedna može živjeti do iduće godine", rekla je, do tada samo dio publike – Dorotea Zovko.

Promo/Špancirfest

U međuvremenu je stasala u vrsnu kantautoricu afro-soul harmonije te je poznata pod umjetničkim imenom Aklea Neon. Ove godine, Dorotea se vraća na Špancirfest pa će publiku oduševiti svojim glazbenim umijećem.

Pridružite nam se posljednjih pet dana na najveselijem uličnom festivalu gdje će svatko pronaći nešto za sebe. Jer Špancirfest je - simply the best!

festival

Varaždin

Špancirfest

newsletter

Prijavite se na Newsletter