Bila je velika zvijezda, a umrla je u krajnjoj bijedi

Strašna sudbina! Jugoslavenskoj zvijezdi hrvatskog podrijetla kamatari su uzeli stan, a ona je ostala na ulici s bolesnim unukom i kćeri!


Barbara Marinović
05.01.2019.21:00
Strašna sudbina! Jugoslavenskoj zvijezdi hrvatskog podrijetla kamatari su uzeli stan, a ona je ostala na ulici s bolesnim unukom i kćeri!
Screenshot: Youtube

sažeto

Gizela Vuković bila je uspješna, omiljena, lijepa, talentirana... No, život je nije mazio pa je doživjela jako tešku sudbinu


Barbara Marinović
05.01.2019.21:00

Bila je jedna od najuspješnijih glumica svog vremena, neizostavno glumačko ime kada se spominje jugoslavenska i vojvođanska glumačka scena. Kazališna i filmska glumica Gizela Vuković, inače rodom Hrvatica, u Subotici je napravila prve glumačke korake, a kasnije karijeru uspješno nastavila i u Beogradu. Iako je živjela kao prava zvijezda, umrla je u najvećoj i najtežoj bijedi.

Poznata je i kao bivša supruga glumca Zvonka Bogdana, za kojeg do kraja života nije htjela čuti. Tužna sudbina bila je svojedobno i tema rasprava. Naime, živjela je zadnjih par godina u desetak kvadrata hotelske sobe u beogradskom hotelu, dijeleći je sa svojom kćeri Milicom i unukom Brankom. Iako nije plaćala hotelu DMB najam sobe, nisu je imali srca izbaciti. Direktor hotela stoga je od grada tražio da pomogne regulirati dug Gizele Vuković. Nije je se, na kraju života, sjetio nitko doli kolega Voja Brajović i tadašnji ministar kulture Dragan Kojadinović, koji su joj donijeli koliki toliki novac i pobrinuli se da ima barem za najosnovnije troškove.

A Gizela unatoč bijedi, nije od nikog tražila nikakvu pomoć. Pa tako ni od Bogdana, bivšeg supruga, kasnije uspješnog i imućnog glazbenika. Preminula je 2015. godine u tom mračnom, malom sobičku. Dobitnica pulske 'Zlatne arene' u problemima se našla zbog financija koje su je stjerale na rub egzistencije. Najveći problem dogodio se kada su se 90-ih nagomilali dugovi zbog kojih je ostala bez svog stana. 'Otac Toma i mama Viktorija prodali su moj dio zemlje i dali mi da kupim sebi stan u Beogradu. I jesam, u Nemanjinoj broj tri. Stanarsko pravo sam prenijela na kćerku, a onda su stigle nesretne devedesete. Agencija moje kćeri počela je gomilati dugove. Neki ljudi, valjda zelenaši, izbacili nas na ulici. Često smo, potom, mijenjali podstanarske sobe, gomilali dugove. Izgubila sam u neprestanim seljakanjima sve fotografije. Nemam djeco, nijednu staru sliku, nijednu. Ne znam ni gdje mi je ostala 'Arena', rekla je svojedobno za Novosti Gizela.

Do posljednjeg dana života brinula je o svojoj kćeri i unuku Branku, koji ima teži oblik autizma. Iako su joj pri kraju života sugerirali da se odseli u starački dom, ona nije htjela svoju Milicu i Branka napustiti. 'Moja penzija je njihov prihod. Ne mogu se odvojiti od njih, ne mogu. Oni su mi sve što imam. Neću se razdvojiti od njih pa makar posljednje dane sjedila na ulici. Samo da mi je da vidim neki skroman, svoj krov nad glavom pa neka sutra umrem', rekla je u spomenutom intervjuu prije nego što je umrla, zaboravljena od svih.

Gizela Vuković

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter