Brain Holidays za 100posto

'Strašno mi je što nam toliko klinaca sluša cajke, ali protiv toga se moramo boriti'


Ines Madunić
11.07.2017.17:20
'Strašno mi je što nam toliko klinaca sluša cajke, ali protiv toga se moramo boriti'
Ivan Dabac

sažeto

Jedini domaći roots reggae bend, Brain Holidays, ove godine peti put nastupaju na SeaSplash festivalu na tvrđavi Punta Christo kod Pule


Ines Madunić
11.07.2017.17:20

Brain Holidays zagrebački je bend s dalmatinskim korijenima koji svira jamajkansku glazbu. Ima ih devetero i jedini su domaći bend koji svira roots reggae. Dosad su objavili tri studijska albuma, posljednji ovog proljeća, a predstavljaju ga na koncertima u cijeloj zemlji tijekom ljeta. Prije njihovog nastupa na ovogodišnjem 15. SeaSplash festivalu, na kojem su već "domaći", popričali smo s frontmenom Brain Holidaysa, Markom Gaćinom.

Kad ste počeli slušati, a kad svirati reggae? I zašto baš taj žanr?
Reggae sam počeo slušati krajem devedesetih, a svirati 2000. godine. Svaki čovjek ima svoj heart beat, a reggae sam nekako prepoznao kao svoj.

Najpoznatiji ste hrvatski reggae bend i jedini roots reggae bend. Postoji li i kakva je domaća reggae i ska scena?
Postoji scena, naravno, i vrlo je živa. Non-stop se rade sound system partyji, puno je dobrih bendova koji koketiraju s reggaeom i srodnim žanrovima. Volio bih da ih s vremenom bude još više.

Neke pjesme su vam na engleskom, neke na hrvatskom. Na kojem jeziku vam je lakše pisati?
Lakše mi je pisati na engleskom, jer je hrvatski malo "tvrd", ali može se :)

Ljeto vam je ispunjeno koncertima. Koji vam je koncert najviše ostao u sjećanju?
Svaki koncert je po nečemu poseban, nekad je to ambijent, nekad interakcija s publikom. Izdvojio bih koncert na Rototom festivalu u Italiji 2005.

U bendu vas je devetero. Kako se uspijevate dogovoriti oko svega, ima li svađa i razmirica?
Nema nekih svađa, ali je dosta teško usklađivati ostale obaveze s obavezama u bendu, s obzirom na to da nas ima kao u dva benda.

Česta tema vam je društvena (ne)pravda i aktualna politička i društvena situacija. Što vas trenutno najviše živcira i pati u našem društvu?
Imamo predivnu zemlju koju očito vode krivi ljudi, žao mi je što ljudi odlaze odavde jer nemaju od čega ovdje živjeti. S druge strane, vezano za kulturu, ne mogu se pomiriti s tim što danas toliko klinaca sluša cajke, to mi je strašno i smatram to porazom kulture, protiv toga se svi trebamo boriti.

Vaše pjesme ipak uvijek zvuče pozitivno i optimistično. Koja je vaša tajna – mislite li da imamo razloga za optimizam?
Muzika mi je na neki način bijeg od stvarnosti u kojem je sve dozvoljeno i u kojem mogu biti potpuno slobodan, neki mikrosvijet. Volio bih da si svako može izgraditi takav svoj mikrosvijet. Optimizam je preduvjet za bilo kakav napredak.

Jeste li prije nastupali na SeaSplashu?
Jesmo, ove godine ćemo nastupiti peti put, uvijek se rado vraćamo na Seasplash.

Koje bendove želite vidjeti ove godine na SeaSplashu?

Ne radi se o ni jednom posebnom bendu, cijeli festivalski "vibe" je u igri.

S kime biste voljeli ostvariti glazbenu suradnju – osim, naravno, s Bobom Marleyjem?
Haha... ima ih... bilo bi super otići na Jamajku snimiti jedan album.

Seasplash festival jedan je od najdugovječnijih hrvatskih festivala, idealno mjesto za sve ljude dobre volje i sa željom za odličnim i opuštenim ljetnim provodom, tik uz more. Na Seasplashu se pleše do ranih jutarnjih sati uz najbolje izvođače iz regije i poznata gostujuća imena sa svih strana svijeta, predstavljajući cjelokupnu bass glazbu i kulturu reggae, dub, drum & bass, dancehall, ska, world glazbe, kao i raznovrsne elektronske glazbe.
Festival se odvija na magičnoj lokaciji štinjanske tvrđave Punta Christo pored Pule i nudi četiri dana glazbe na mnoštvu pozornica, kao i dnevni glazbeni i umjetnički program na plaži, besplatno kampiranje, kulturni i sportski program, radionice, bazar, chill out zonu i još puno, puno toga. Podiji su živopisni, a pozornice i kamp okruženi su prekrasnim plažama s pogledom koji puca na pulski zaljev i Nacionalni park Brijuni.
Seasplash festival se danas smatra neizostavnim dijelom kulturnog identiteta i turističke ponude grada Pule koji ga, kao i Turistička zajednica Pule, podržava.

Budite i vi dio Seasplash magije - dođite i provjerite zašto se svi vraćaju! 

music beats

intervju

bend

SeaSplash festival

seasplash

music

reggae

Brain Holidays

Podijeli članak