Tko je Tim Burton?

Sve što ste htjeli znati o omiljenom holivudskom mračnom geniju i čudaku


Ines Madunić
12.10.2017.18:55
Sve što ste htjeli znati o omiljenom holivudskom mračnom geniju i čudaku
Profimedia

sažeto

Redatelj osebujne mašte htio je biti animator, a neke je filmove radio prema svojim crtežima iz djetinjstva


Ines Madunić
12.10.2017.18:55

Bubimir, Batman, Edward Škaroruki, Mars napada!, Corpse Bride i Nightmare Before Christmas, možda Alisa u Zemlji čudesa, Charlie i Tvornica čokolade... Koji film Tima Burtona vam je najdraži? Osebujni redatelj bujne mašte živi u svom svijetu, a njegovi fanovi najsretniji su kad ih u njega pusti kroz neki od svojih uradaka. Rođen u Kaliforniji 1958. godine, Burton je danas jedan od najoriginalnijih redatelja u Hollywoodu koji uporno fura svoj film. Bio je gotičar prije - a i nakon - što je to bilo cool, a i jedan je od najuspješnijih redatelja ikad. Skupili smo neke zabavne činjenice o njemu za sve fanove i one koji će to tek postati.

- Tim nije planirao biti redatelj; školovao se za animatora. Još odmalena volio je crtati i imao bujnu maštu. Nakon što je završio studij animacije, dobio je pripravništvo u Disneyjevom studiju i tu se počeo više zanimati za režiju.

- Još dok je radio u Disneyju, napravio je dva kratka animirana filma, 'Vincent' i 'Frankenweenie'. Kad su ih njegovi šefovi vidjeli, dobio je otkaz. Rekli su da su mu filmovi "premračni i za djecu i za odrasle". Trideset godina kasnije dali su mu da napravi dugometražnu verziju istog tog 'Frankenweenieja'.

- Nekoliko filmova utemeljeni su na njegovim crtežima iz djetinjstva. To uključuje i njegovoj omiljenog lika, Jacka Skellingtona iz 'Nightmare Before Christmas', Edwarda Škarorukog te Frankenweenieja, koji je nastao prema psiću kojeg je imao kao dječak.

- Jack Skellington definitivno mu je najdraži lik. Osim u 'Nightmare Before Christmas', možemo njega ili njegovu siluetu vidjeti i u 'James and the Giant Peach', 'Coraline', 'Bubimiru', 'Alisi u Zemlji čudesa' i 'Sanjivoj dolini'.

- Iako je režirao remake 'Planeta majmuna', Burton se zapravo užasno boji čimpanzi i drugih čovjekolikih majmuna. Kaže kako "nikad ne znaš hoće li ti te poljubiti ili ubiti; jako su otvoreni s jedne strane, a s druge su prilično zli".

- Osim profesionalne povezanosti, Burton i Johnny Depp bliski su prijatelji, a glumac je kum Timovom sinu i kćeri.

- Kad je bio u braku s Helenom Bonham Carter, živjeli su svatko u svojoj kući koje su bile spojene dugačkim hodnikom. Ona, naime, nije mogla podnijeti njegovo hrkanje i neurednost. Imali su i treću kuću u kojoj su živjela njihova djeca i dadilja.

- Burton baš ne voli da o njemu pišu kao o morbidnom čudaku. Više puta je rekao da je samo neshvaćen jer je zapravo vesela i optimistična osoba. Ok.

- Na premijere svojih filmova uvijek nosi čarape na pruge jer vjeruje da mu donose sreću.

- Ako ste se pitali koji su njegovi omiljeni filmovi, evo popisa: 'Dracula A.D.1972', 'The Wicker Man', 'The Golden Voyage of Sinbad', 'The War of the Gargantuas' i 'The Omega Man'.

star vibes

film

redatelj

Tim Burton

Podijeli članak