Kralj trasha

Svi smo odrastali uz gledanje 'najgoreg showa u povijesti televizije' - Jerryja Springera


Ines Madunić
13.02.2018.19:00
Svi smo odrastali uz gledanje 'najgoreg showa u povijesti televizije' - Jerryja Springera
Getty Images

sažeto

Možda je najgori, ali svi smo ga gledali kao klinci


Ines Madunić
13.02.2018.19:00

"Spavao si s mojom sestrom striptizetom", "Odrezao sam si penis", "Ja sam kung fu hillbilly", "Oženio sam konja"... Samo su neki nazivi epizoda "The Jerry Springer Showa". Od 1992. do danas snimljeno je skoro 4000 epizoda, a magazin Time nazvao ga je najgorim showom u povijesti televizije. Svejedno, publika ga je obožavala. Jerry Springer svojom je emisijom promijenio definiciju "bizarnog". Kroz njegov su studio prošli najveći čudaci, čuli smo najgore i najnevjerojatnije priče, vidjeli dramatične svađe, prekide, pomirenja i tuče... I znali smo da je loše, ali nismo mogli maknuti pogled. Kralj trash televizije danas slavi 74. rođendan, još uvijek vodi svoj show, a mi donosimo sve što niste o njemu znali.

 - Jerry Springer rođen je na londonskoj stanici podzemne željeznice koja je tada, 1944. godine, bila atomsko sklonište. Njegovi roditelji pobjegli su u Englesku iz Njemačke pred nacistima. Djedovi i bake preminuli su u koncentracijskim logorima. Jerry se s roditeljima preselio u New York 1949. godine. Pravo ime mu je Gerald Norman Springer.

 - Kao dijete nosio je kostim Supermena ispod odjeće svaki dan u školu.

 - Radio je kao voditelj vijesti, vodio je natjecanja za Miss Universe i Miss svijeta, dvije sezone bio je domaćin "Američkog talenta", htio je biti kongresmen i guverner, ali u političkoj karijeri uspio doći samo do gradskog vijeća Cincinnatija. Jednu je godinu bio i gradonačelnik. Po struci je - odvjetnik.

 - Kaže da prezire komunizam, luk i korijander, a obožava bejzbolski klub New York Yankees te ne propušta utakmice kad je u gradu.

 - The Jerry Springer Show počeo je kao "normalan" politički talk show 1992. godine. Producenti su htjeli da Springer imitira "The Phil Donahue Show", tada vrlo uspješnu emisiju. Jerry je uglavnom komentirao aktualne događaje u politici i ponekad imao goste. No, 1994. godine producenti su htjeli povećati gledanost i odlučili su promijeniti format. Glavni pokretači novog showa, kakvog znamo danas, su sam Springer i producent Richard Dominick. Do 1998. godine imali su skoro sedam milijuna gledatelja i u nekim američkim gradovima bili su gledaniji od Opre.

 - U braku s Mickie Velton bio je od 1973. do 1994. godine. Imaju kćer Katie (39) i devetogodišnjeg unuka. Ne voli pričati o svom privatnom životu.

 - Prema showu je postavljena opera u Londonu koja je premijeru imala 2003. godine. Naravno, bila je vrlo kontroverzna i privukla je puno kritičara i prosvjednika. Kao i protiv samog showa, najviše su protestirale religijske grupe i organizacije zbog psovanja i opernih likova kao što su Isus, Sotona i Bog. Ipak, opera je bila uspješna, izvodila se godinama u Ujedinjenom Kraljevstvu, a kasnije i u Americi. Jerryja je u nekoliko njujorških izvedbi glumio Harvey Keitel.

 - Osim toga, Springer je glumio sebe - praktički - u filmu Ringmaster 1998. Odnosno, imao je ulogu Jerryja Farrellyja, domaćina trash talk showa. Za svoju je ulogu dobio Zlatnu malinu za najgoru novu zvijezdu.

 - Iako su mnogi vjerovali da je sve to namješteno, jedan od bivših zaposlenika objasnio je kako su dovodili goste. Na kraju svake epizode ostavili bi broj telefona na koji ljudi koji žele biti u showu mogu nazvati. Kad bi prepoznali "dobru priču", odmah bi doveli potencijalne goste u emisiju, po mogućnosti isti ili idući dan, kako oni ne bi imali vremena razmisliti o svemu.

talk show

Jerry Springer

voditelj

trash

The Jerry Springer show

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter