Dosljedan sebi sve ove godine

Svirka u Kulušiću nije ga obeshrabrila. Dijete jugoslavenskih vojnih lica osvojilo je regiju, nisu ga srušili ni rat ni sitni prosvjedi


Barbara Marinović
19.02.2019.19:20
Svirka u Kulušiću nije ga obeshrabrila. Dijete jugoslavenskih vojnih lica osvojilo je regiju, nisu ga srušili ni rat ni sitni prosvjedi
Foto: CROPIX

sažeto

Bajaga danas slavi 59. rođendan. Karijera mu traje više od 30 godina, a 2. ožujka ima veliki koncert u zagrebačkoj Areni


Barbara Marinović
19.02.2019.19:20

Prvi nastup odradio je u zagrebačkom 'Kulušiću' pred svega par stotina posjetitelja. Bilo je proljeće 1984. godine, a Bajaga je taman nedavno napunio 24 godine. Bio je to njegov početak s Instruktorima. Krenula je tu karijera koja traje više od 30 godina, glazbeni put koji je osvojio regiju.

Danas legendarni glazbenik slavi 59. rođendan, rođen je Momčilo Bajagić 1960. u Bjelovaru, gdje je živjela njegova baka. Uz ime mu se nikada nisu vezali skandali niti drame i afere, Bajaga je oduvijek i prije svega - svirao i pjevao. Glazbom se počeo baviti sedamdesetih, nakon što se oduševio koncertom Deep Purplea. Upao je u prvi pa drugi bend, a škola je patila.

Od srednjoškolskih bendova do Riblje čorbe

Njegov otac, inače pilot, naljutio se na loše ocjene i odlučio mu je zabraniti bendove dok ne maturira. Tako je stigla ta 1978. i suradnja s Ribljom čorbom, u kojoj se zadržao do 1984. Sjajan glazbeni period jer su se Bora Đorđević i Momčilo sjajno nadopunjavali, a Bajaga je tu napravio i prve autorske korake - među najpoznatijima pjesmu 'Kad hodaš'.

Pohod na ex-yu scenu počeo u Kulušiću

Kada je otišao iz benda, osnovao je svoje spomenute Instruktore i nastavio pohod na jaku ex-yu scenu. Održali su se tijekom svih ovih godina, raspada bivše države. Ništa nije omelo uspjeh benda niti Bajagin put, a on je ostao gospodin u mnogim situacijama pa i onda kada su se oko njegovih koncerata dizale prašine, poglavito u Hrvatskoj.  

Privatnim životom nikada nije punio medijske stupce, poznato je da je od 1989. godine u braku s Emilijom. Upoznali su se u autobusu, no prošlo je par mjeseci dok su uspjeli izaći. Ona je, naime, imala prilično stroge roditelje. Posvetio joj je sve svoje pjesme. Postali su roditelji dvoje djece, a skladni brak traje već 30 godina.

CROPIX

Bajaga

Momčilo Bajagić Bajaga

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter