Christina Applegate se oporavlja

Teška odluka glumice: 'Ne želim još jedan rak, zato sam odstranila jajnike i jajovode'


Ines Madunić
12.10.2017.13:30
Teška odluka glumice: 'Ne želim još jedan rak, zato sam odstranila jajnike i jajovode'
Profimedia

sažeto

Glumica je prije devet godina odstranila obje dojke nakon što joj je dijagnosticiran rak


Ines Madunić
12.10.2017.13:30

Zvijezda serije "Bračne vode" i filma "Bad Moms", Christina Applegate (45), prije dva tjedna odstranila je jajnike i jajovode kako bi spriječila rak na tim organima. Glumica je to učinila devet godina nakon dvostruke mastektomije, odnosno operacije kojom je odstranila obje dojke nakon što joj je dijagnosticiran rak.

"Moja rođakinja preminula je od raka jajnika 2008. godine. Ja to mogu spriječiti. To je način na koji sam preuzela kontrolu. Rak jajnika jedna je stvar koja više ne postoji kao šansa za mene. Nadajmo se samo da me neće pregaziti autobus", rekla je.

Glumica, inače, ima nasljedni gen BRCA1, koji predstavlja povećani rizik od raka dojke i jajnika. Izliječila je rak dojke jer je otkriven vrlo rano. Kako je znala da ima rizični gen Christina je išla na pregled svake godine. Nakon dijagnoze 2008. godine potpuno je promijenila način života. Suprug Martyn LeNoble, ona i njihova kćer Sadie (6) hrane se organski i uzgajaju svoje povrće.   

"Moja kći praktički je veganka,  to je njezin izbor. Znam da si ne mogu svi priuštiti da jedu organsku hranu, ali preporučam da jedete što više povrća. Još jedan veliki čimbenik je stres, koji je jako teško izbjeći, ali pokušajte na sve načine biti smireniji", rekla je glumica.

Isti rizični gen imala je i Angelina Jolie (42), čija je majka Marcheline Bertrand preminula od raka jajnika s 56 godina. Angelina je 2013. išla na dvostruku mastektomiju te je također odstranila jajnike i jajovode kako bi izbjegla tragičnu dijagnozu.

rak dojke

Christina Applegate

rak jajnika

Podijeli članak