Marku Torjancu prijetili zbog statusa

'Thompson u busu me neugodno iznenadio, to je najlošija, najagresivnija politika od koje se sportaši trebaju distancirati'


Barbara Marinović
19.07.2018.13:25
'Thompson u busu me neugodno iznenadio, to je najlošija, najagresivnija politika od koje se sportaši trebaju distancirati'
Neja Markicevic / CROPIX

sažeto

Marko Torjanac objavio je status na Facebooku, zbog kojeg je dobio par prijetnji u inbox, a on je za 100posto prokomentirao cijelu situaciju


Barbara Marinović
19.07.2018.13:25

Proslavljeni glumac Marko Torjanac osvrnuo se u intervjuu za 100posto na torturu koja ga je dočekala nakon što je na društvenoj mreži objavio fotografiju i kratki status o susretu s kolegicom Vitomirom Lončar, koja se nakon dugo godina života i plodne karijere u Hrvatskoj odlučila na život u Kini. U statusu koja prati fotografiju s Vitomirom, Torjanac je istaknuo i da je slika snimljena prije utakmice ' u kojoj igraju momci koji su također otišli odavde i pobjegli od ucjena raznih vrsta kako bi ostvarili svoje potencijale...'. Dodao je da ćemo, kada se stiša euforija (nogometna, op.a.) ponovno gledati i slušati vijesti s kolodvora i aerodroma gdje se ispraćaju tisuće nadarenih i marljivih ljudi koji su prisiljeni igrati za druge timove po cijelom svijetu. Nije Torjanac napisao ništa novo, a niti lažno, no naišao je na niz osuda, pa čak i prijetnji u svom inboxu.

'Nisam pretjerano lud za nogometom. Pogotovo kada mi uživljavanje u igru ometa moralni kontekst koji prati sudionike'

'Ne sjećam se kada sam doživio ovoliko mržnje kao proteklih par dana. I to nakon tolikog veselja.  Najneshvatljivije mi je da su poruke poslane kao reakcija na moj zadnji post (s Vitomirom) u kojem ne vidim ništa što bi iole zdrave osobe moglo tako razjariti da bi ih navelo da nepoznatim ljudima krenu pisati ovakve poruke', napisao je na svom Facebooku Torjanac. Zapitao se jesmo li postali društvo koje ne smije izraziti niti najbenignije mišljenje ukoliko nije poklopljeno sa ultranacionalističkim svjetonazorom. 'Ja, recimo, nisam pretjerano lud za nogometom. Pogotovo kada mi uživljavanje u igru ometa moralni kontekst koji prati sudionike. Meni su, naprimjer, takve stvari važne. Što, naravno, ne znači da mi postignut uspjeh nije drag i da ga ne prepoznajem kao važan za cijelu zajednicu. Kao što se nadam da npr. doseg i važnost 'Stilskih vježbi' za cijelu zajednicu prepoznaju i oni koji nisu ludi za kazalištem.
No, zbog mojeg 'strogog' stava prema dvojbenom moralu u hrvatskom nogometu ne pada mi na pamet zamjerati onima koji uživaju u tom sportu i natjecanju iako su moji prioriteti drugačiji. Svatko voli nešto drugo i pristupa stvarima na drugačiji način', objasnio je u podužem statusu glumac.

'Predsjednica je djelovala pomalo groteskno, a Thomson u autobusu me neugodno iznenadio'

Zanimalo nas je Torjančevo mišljenje na situaciju koja ga je snašla, a usput smo ga priupitali što misli o nogometnom ludilu koje je zahvatilo naciju. 'Za zajednicu je najvažniji taj moralni aspekt. Osigurati elementarnu pristojnost, ne krasti, ne lagati, ne manipulirati', objašnjava glumac dio svojih konstatacija na društvenoj mreži.

Neugodno ga je, kaže, iznenadilo i kada je shvatio da je u autobusu s našim srebrnim nogometašima bio Marko Perković Thompson. 'Neugodno me to iznenadilo, sportaši kao ambasadori Hrvatske, te igre i sporta trebaju ostati izvan politike, pogotovo one najlošije, najagresivnije, isključive. Veliko je to bilo razočarenje', smatra Marko. 'Veliča se na taj način jedan nehuman režim od kojeg se Hrvatska treba distancirati, a kojem je simbol i Thompson'. U tom kontekstu, smatra glumac, trebalo je gledati na promociju naše zemlje. A, kako je po njegovom mišljenju zemlju promovirala i predsjednica Kolida Grabar Kitarović? Izazvala je predsjednica podijeljene komentare i mišljenja. 'Predsjednica je pretjerala. Pozdravljam spontanost, to je u redu, no ovo je djelovalo pomalo groteskno', zaključuje Torjanac.

'Bliži smo totalitarizmu no ikad prije, svijet klizi prema autokratskim režimima pa tako i Hrvatska'

Napade koje je doživio smatra pokušajem da se zastraši i ušutka ljude koji žele govoriti i razmišljaju drugačije. 'Mislim da je to potreba da se zastraši one koji misle drugačije, da se uplaše vlastite slobode govora. Mislim da iza toga stoji jedna osoba s više profila, ima pojedinaca sa izmišljenim imenima... Ti trolovi imaju problem s ljudima koji se javno izražavaju i misle pa napadaju, a sve sa ciljem da svi jednako razmišljamo', smatra Torjanac. Izrazio je i bojazan da sve to vodi ka uvođenju totalitarističkog režima. 'Već je nastupila autocenzura, bliže smo totalitarizmu nego ikad prije. U Hrvatskoj situacija ovisi i o onome kakvo je stanje u Europi te ostatku svijeta. A svijet klizi prema autokratskim režimima pa tako i Hrvatska ide prema tome', zaključio je slavni umjetnik.

Thompson

Marko Torjanac

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter