Iskustva trbušne plesačice

'Prati nas stigma animir dama ili striptizeta, ali mi to naprosto nismo. Ako se dogode neprimjerene situacije, prekidam nastup'


Barbara Marinović
14.08.2018.08:00
'Prati nas stigma animir dama ili striptizeta, ali mi to naprosto nismo. Ako se dogode neprimjerene situacije, prekidam nastup'
Facebook

sažeto

Irena Sertić pleše trbušni ples već deset godina, a sada s odmakom opisuje s kakvim se sve predrasudama susretala zbog ljubavi prema tom orijentalnom plesu


Barbara Marinović
14.08.2018.08:00

Orijentalnim plesom bavi se već deset godina i priča nam, nikad se nije pokajala što je ušla u svijet put ljubavi prema pokretu i veselja. Irena Sertić svoj je nekadašnji hobi pretvorila i u posao pa je osnovala plesni centar Shireen te je na to jako ponosna. Plesom se sama počela baviti tijekom težeg životnog perioda. 'Trebala mi je aktivnost koja će me zaintrigirati dovoljno da mi skrene misli i usmjeri energiju u nešto pozitivno, a kako sam se oduvijek bavila plesom i glazbom, tada novi plesni stil u Hrvatskoj, bio je logičan izbor. Moj put vodio je prema osnivanju plesnog centra Shireen i danas sam njegov jako ponosan vlasnik, priča Irena.

Najčešće plešu na svadbama i rođendanima

Sa svojim curama trbušni ples pleše i na festivalima, svadbama, književnim i kulturnim večerima, rođendanima, team buildinzima te ponekoj djevojačkoj večeri. 'Najčešće su to svadbe i rođendani. Najčešće nas pozove netko tko želi napraviti iznenađenje za mladence ili slavljenika. Tijekom godina rada i nastupa doista nailazite na svakakve situacije i ljude, ali ukoliko pažljivo birate i imate čist i jasan dogovor, male su šanse da naiđete i održite  nastup na kojem će vas nepristojno dočekati i ispratiti. Naravno, uvijek postoje iznimke od pravila, pa tako i kod nas', rekla nam je Sertić.

Facebook

Ovo je zabavljački posao kao i svaki drugi!

Budući da znamo da svatko tko se bavi ičim iole provokativnim zna nailaziti na predrasude, zanimalo nas je događa li se to i Ireni. 'Ah te predrasude... Da, susrećemo se s njima jer nažalost orijentalne plesačice prati stigma nekakvih animir dama ili striptizeta, ali mi to naprosto nismo. Ovo je zabavljački posao kao i svaki drugi, a svoju granicu svatko određuje sam. Zadnjih godina primjetan je pad takvih razmišljanja što me izrazito veseli. Jesmo li tome pridonijele mi koje se trudimo plesati profesionalno korektno, bez suvišnih afektacija i napadnih pokreta (čega nažalost povremeno ima, ali to za mene osobno nije i nikada neće biti orijentalni ples), onako kako se ovaj ples i treba izvoditi, je li tome pridonijela bolja informiranost i prisutnost ovog plesa, doista ne znam, ali je napredak tu. Osobno, protiv toga se borim svojim načinom plesnog izražavanja, web stranicama koje vodim i na kojima onaj tko želi može naći dovoljno informacija tko smo i što to ustvari radimo te uvijek istom rečenicom koju volim ponavljati i među ljudima koji me upravo ovo pitanje najviše pitaju, drage mi spisateljice Ingrid Divković: rušimo predrasude, a ne ljude'.

Facebook

Plešu samo na djevojačkim zabavama

Ima neugodnih, ali i komičnih situacija pa je tako nailazila i na bračne ponude. 'Muškarci, ali i žene, ovaj ples doživljavaju  jako senzualnim, ženstvenim, a uvelike i izazovnim, zbog naših kostima, ali i stava kojeg imamo na sceni. Na sceni ste naprosto netko drugi..ili vaš alter ego. Priznajem, zaista jesmo drugačije i zračimo jednom posebnom ženskom snagom senzualnosti'. Događali su se i neprimjereni uleti, no ne često. 'Nažalost, takve situacije ne možete spriječiti, ali ih možete kontrolirati. Odabirom mjesta za ples kao i publike, a ako se i usprkos tome dese neugodne situacije, prekidam nastup'. Stoga, Shireen i voditeljica Irena ne plešu na muškim zabavama, već isključivo rade, primjerice - djevojačke zabave. 'Moram primijetiti da su djevojačke jako, jako vesele', kroz smijeh priča atraktivna plesačica.

'Ples nije lagan, s napredovanjem idu teže i češće vježbe'

Okušala se i u natjecanjima i s tadašnjom skupinom osvojila treće mjesto. 'Postoje takmičenja u više kategorija i u više zemalja. I sama sam se svojevremeno okušala te s tadašnjom show skupinom osvojila treće mjesto. Osobno, to mi je bila satisfakcija da i sebi i drugima pokažem da mogu. Ne volim natjecanja jer se u njima gubi čar plesa i ona iskonska težnja da se žena izrazi bez pritiska nečijeg odobravanja. Smatram da je svaka plesačica lijepa i sposobna izraziti se onako kako se ona osjeti, ali naravno, poštujem želju da se takmiči i dobije nečije odobravanje, kritika i savjet, dapače, tako se i raste. Trbušni ples nije lagan, a sve ovisi ostajete li na rekreaciji ili želite nešto više. S napredovanjem idu i teže i češće vježbe te veća odricanja, kako fizička i materijalna ulaganja tako i vrijeme koje trebate biti spremni dati. Ne možete biti dobar plesač nakon par mjeseci i završenog početnog tečaja što se zna desiti da neke djevojke i žene pomisle da su već tada spremne i za nastup i nekakav svoj vlastiti tečaj. Spremnost za nastup je individualna, ovisna o razini naučenog i stava svakog ponaosob.. Za biti orijentalni plesač treba jako puno vježbe i sigurnosti. Ono što zovemo karizmom na sceni. Ili je imate ili ne', ističe Irena.

Vodi plesni studio i organizira međunarodni festival orijentalnih fuzija

Nije to posao na koji će se netko odlučiti zbog novca. Irenin jedini motiv je ljubav prema plesu. 'Zarada je mala i nedovoljna da bi se od tog posla živjelo. Sve imamo drugi posao iako bi se većina nas rado posvetila samo plesu. Nažalost, život umjetnika nije se promijenio i ako nemate dovoljno volje i ljubavi, novac nije nešto što vam može biti poticaj jer ga naprosto nema. Ples je za mene postao posao, ipak vodim i plesni studio i već treću godinu zaredom organizator sam međunarodnog festivala orijentalnih fuzija Oriental Fusion Stars u Zagrebu pa je to nadišlo okvire hobija, ali ljubav prema ovom načinu života, jer to nije samo čisti ples, veća je od materijalnih problema koji nas prate. I ljubav prema orijentalnom plesu ono je što nas izdvaja i čini egzotikom na sceni'. Interes polaznika za njezin plesni studio, kaže, raste. 'Osim žena, imam i muškarce na tečaju, za sada samozatajne, no oni su moji 'kahrimani', odnosno - junaci', zaključuje Sertić. 

Facebook

Shireen

Irena Sertić

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter