Tragedija 'Čolićeve' djevojčice

Trebala je biti velika zvijezda, a onda su rat i izbjeglištvo sve prekinuli: 'Ožiljci će uvijek biti prisutni'


100posto
01.12.2019.14:05
Trebala je biti velika zvijezda, a onda su rat i izbjeglištvo sve prekinuli: 'Ožiljci će uvijek biti prisutni'
Screenshot: Youtube

sažeto

Ivana Legin bila bi možda danas prava zvijezda regije da sve nije prekinuo rat


100posto
01.12.2019.14:05

Stihovi 'Ja se zovem Ivana, a tata me zove zlato, rekla sam mami kad porastem, udat ću se za tebe, zato rastem i rastem i jedva čeka da odrastem', poznati su iz pjesme 'Čaje šukarije' koju je prije skoro 30 godina otpjevao Zdravo Čolić. Te stihove otpjevala je djevojčica Ivana Legin, koja je ubrzo potom postala prava mala zvijezda.

Imala je svega šest godina, a prije negoli je s jednim od najvećih glazbenika ovih prostora pjevala rame uz rame, pojavila se i u kultnom filmu 'Kuduz'. Za 'Čaje šukarije' zvao ju je Goran Bregović, kojeg je ta djevojčica oduševila. Iako joj se od malih nogu pripremala izvrsna karijera, sve je prekinuo rat pa je Ivana iskusila svu tugu i tragediju izbjeglištva.

Danas je javni život ne privlači

S obitelji je iz Sarajeva na kraju završila u Australiji gdje danas živi i bavi se režijom, produkcijom i marketingom. Ima 33 godine i javni je život ne privlači. Tamo je ostvarila par amaterskih uloga, no to je sve. U jednom se intervjuu svojedobno prisjetila izbjegličkog puta svoje obitelji.

Nikome nije bilo lako

'Izbjeglištvo je išlo preko Beograda, Zagreba, Rusije, pa tek onda do Australije. Kao i svima ostalima koji su lutali svijetom pokušavajući naći svoj kutak mira i sigurnosti bilo je nemirno, nesređeno i nestabilno. Tek što smo se navikli na jednu školu i način života, našli smo se u drugom okruženju s novim jezikom i kulturom. Nije bilo lako, ali takva iskustva definitivno jačaju. Mali ožiljci će uvijek biti prisutni, nekada zasvrbe ili se upale, obično kada to najmanje očekujemo. No, na to gledam kao proživljeni život i kada taj ožiljak zasvrbi samo me podsjeti na to da sam u 33 godine proživjela nešto što mnogi nisu ni s 90', rekla je Ivana u jednom intervjuu.

Zbog uloge u filmu 'Toll Free' u Sarajevo se nakratko vratila prije osam godina.

Zdravko Čolić

Goran Bregović

ivana legin

newsletter

Prijavite se na Newsletter