Kuha daleko od kamera

U Hrvatsku je došao zbog ljubavi, vlasnici restorana su ga se bojali, a onda su ga prije desetak godina optužili da orgija u srednjovjekovnom dvorcu


100posto
01.12.2019.10:30
U Hrvatsku je došao zbog ljubavi, vlasnici restorana su ga se bojali, a onda su ga prije desetak godina optužili da orgija u srednjovjekovnom dvorcu
Goran Mehkek/Cropix

sažeto

Stephan Macchi bio je zvijezda RTL-ovog showa u kojem je "ubijao u pojam" nemarne vlasnike restorana


100posto
01.12.2019.10:30

Sjećate li se showa "Jezikova juha" koji je godinama išao na RTL-u? Zvijezda je bio Stephan Macchi, francuski kuhar koji je u Hrvatsku došao jer se zaljubio u Natašu, s kojom se i oženio, a zatim Hrvatima počeo otkrivati tajne vrhunske francuske kuhinje.

Školovao se u rodnoj Francuskoj, a karijeru započeo u Švicarskoj s cijenjenim kuharom Levyjem Ericom. Radio je u više restorana s Michelinovim zvjezdicama, a suprugu je upoznao u Francuskoj pa zbog nje došao u Zagreb te naučio naš jezik.

Kulinarski eksperti su ga obožavali, ali nisu baš dobro primili njegovo sudjelovanje u "Jezikovoj juhi", showu u kojem je išao po najgorim restoranima u Hrvatskoj te dijelio lekcije i savjete vlasnicima.

Macchi je trebao biti nešto kao domaća verzija Gordona Ramseyja, no ispalo je prilično trashy. Nakon nekog vremena maknuo se s televizije, a "Jezikovu juhu" preuzeli su David Skoko i Ivan Zidar. 

No, Macchi je još bio zvijezda, vjerojatno i jedan od prvih celebrity chefova kod nas.

Ipak, koliko god je bio vrhunski u svom poslu, u medije je dospio iz drugih razloga. Naime, svojedobno je na četiri je godine unajmio zagorski dvorac Bežanec s idejom da ga pretvori u turističku i kulinarsku senzaciju.

No, idila je trajala samo četiri mjeseca. Posao je išao loše pa je Stephan otišao i, kako je tada tvrdio vlasnik Siniša Križanec, ostavio mu dugove od 400.000 kuna.

"Sve je kulminiralo kad je jedne nedjelje u noći Stephan pokupio svoje stvari i pobjegao iz dvorca. Ignorirao je sve moje molbe i pozive na plaćanje, a kad je pobjegao, ostao mi je dužan više od 400.000 kuna. Tvrdi da nema ništa i da mi ne može platiti dug. Ma, to je zločesta osoba koja me grdo prevarila. Znao sam da ima pokvarenih ljudi, ali ovakvih - nikada.

Dao sam mu 5000 kvadrata dvorca za najam od 5000 eura mjesečno, jedan euro po kvadratu. Pa, gdje se dvorac može unajmiti tako jeftino? Ni to mu nije bilo dovoljno. Stephan nema pojma o gastronomiji. Mojim stalnim gostima koji su dolazili zbog mene, muslimanima, servirao je pastrvu omotanu špekom, zamislite, i još se ljutio kad su mu oni prigovarali jer im je preporučio prase. Ma, kakav je to kuhar, ne zna on ispeći dva jaja kako spada", izjavio je Križanec prije desetak godina kada je završio u sporu s Macchijem.

Admir Buljubašić/Cropix

Macchi je tada izjavio da ne želi probleme rješavati preko medija, ali da je uložio životnu ušteđevinu u obnovu dvorca te da će se savjetovati s odvjetnicima.

Tu nije bio kraj skandala. Križanec je medijima tada dao privatne poruke i snimke Stephana i njegove, kako se tada vjerovalo, poslovne partnerice Angelike Kolarić.

"Stephan je ostavio svoju ženu s dvoje djece, a partnerica Angelika mu je zapravo ljubavnica. Shvatili smo to kad smo tijekom nekoliko noći, mimo naše volje, po dvorcu svjedočili njihovim seksualnim orgijama. Naime, kako nije bilo gostiju, oni su se sami zabavljali.

Angelika se oblačila u krinolinu grofice ili odoru hotelske sobarice, a Stephan u svoju vojnu uniformu iz doba dok je radio u UNPROFOR-u ili u oklopu srednjovjekovnog ratnika koje su posuđivali iz fundusa HNK-a za svoje perverzije. Onda su se natjeravali po dvorcu i igrali se skrivača, ponekad čak i goli, a pronalazili bi se tako što su jedno drugome ostavljali poruke po cijelom dvorcu koje sam kopirao i šaljem ih sad u privitku. Radi zaštite renomea dvorca i moje osobno, snimio sam sve što rade i govore, i neće mi preostati ništa drugo nego te snimke dati u javnost kao zadnje rješenje", izjavio je Križanec za Jutarnji list prije desetak godina. Neki su sporovi danas završeni, dok drugi još traju.

Iako je Macchi tada priznao da se rastao, rekao je da Križanec laže o svemu drugome te ga je odlučio tužiti.

Sandra Šimunović/Cropix

"Moj privatni život se nikoga ne tiče i ovo je otišlo predaleko. Križanec je gad koji ne bira sredstva kako bi nam uništio ugled u javnosti. Nikad nisam komentirao privatni život i neću, ali sada moram reći da s mojom suprugom ne živim već neko vrijeme i pokrenuo sam razvodnu parnicu koja još traje. S Angelikom sam već godinu dana, lijepo nam je, zaljubljen sam i to se nikoga ne tiče", izjavio je tada Macchi.

Ove godine pomagao je u postavljanju menija luksuznog Wine & Heritage Hotela Roxanich kod Motovuna, ali o privatnom životu ne priča.

Stephan Macchi

celebrity chef

slavni kuhar

newsletter

Prijavite se na Newsletter