prevare novog doba

Ukrali su im identitet, a ne mogu im stati na kraj: Filip Juričić sve je prijavljivao policiji, ali nema pomoći


Ines Madunić
12.01.2019.15:00
Ukrali su im identitet, a ne mogu im stati na kraj: Filip Juričić sve je prijavljivao policiji, ali nema pomoći
Duje Klarić, Boris Kovačev/Cropix

sažeto

Mnogi slavni suočili su se s ovom pojavom za koju, zapravo, nema nekog lijeka


Ines Madunić
12.01.2019.15:00

Svaka nova tehnologija može biti korisna i opasna, ovisno o tome tko ju i u koje svrhe upotrebljava. Takva je stvar i s društvenim mrežama. Dok su neki slavni ljudi odlični u neposrednoj komunikaciji s fanovima, drugima je to nepotrebno pa se ne odlučuju na taj korak. Jednostavno nemaju profile na društvenim mrežama. Ali, zato to netko odluči iskoristiti pa naprave - lažni profil.

Svjetski poznati celebovi i rijetki domaći tome su stali na kraj dodavanjem verificiranog profila, odnosno one plave kvačice kojom Instagram osigurava da je to službeni profil određene osobe. No, što ako profil uopće nemate, a netko se koristi vašim imenom i prezimenom te komunicira s vašim prijateljima i poznanicima?

Upravo to dogodilo se Filipu Juričiću. Glumac već duže vrijeme muku muči s lažnim profilom na Instagramu jer se više puta dogodilo da su mu se prijatelji javljali s pitanjem je li otvorio Instagram jer su se upravo s njim dopisivali! On je sve prijavio policiji, no nema tu, zapravo, neke pomoći.

Foto: CROPIX

"Nekako vjerujem da je to neko dijete kojem je fora komunicirati s drugim glumcima. Sve je to benigno. No, s druge strane malo je scary to što netko sad glumi da si ti i daje neke izjave koje ti se ne sviđaju. Daje neki ton tvom biću ili javnom životu, a koji ti ne paše. To je malo opasno. Prije kad bi se kao neka druga osoba predstavljao, završio bi u zatvoru, a danas je to pod normalno. Još sam ja javna osoba, pa ću evo primjerice vama sada to reći. Ali, što je s djecom? Može im netko ukrasti profil, kompromitirati ih u školi... Svašta se tu može dogoditi, to je poligon za svakakva sr***a, s oproštenjem. To je nešto što je stvarno, kad razmišljam, prestravi me. Nadam se da će sad Agencije za zaštite podataka i prava naći načina da tome stanu na kraj', rekao nam je Juričić u intervjuu.

Slično se dogodilo i Igoru Mešinu. Na jednoj fotografiji označio ga je kolega Goran Višnjić, da bi ga Rene Bitorajac upozorio kako Mešin uopće nema Instagram. I u njegovo se ime netko lažno predstavljao, baš kao što je netko imao profil Tarika Filipovića, koji je na Instagramu.

On je uspio dovesti do zatvaranja lažnog profila pa ga sad možete pratiti na njegovoj službenoj stranici, a ima i privatni, zatvoreni profil za prijatelje.

Ljetos je borbu s lažnim profilom imala i Ivana Vida, a u pitanju je bila fan stranica njezinog trogodišnjeg sina Davida.
Sin Ivane i Vatrenog Domagoja Vide bio je u centru pozornosti za vrijeme Svjetskog prvenstva, no kad su se počeli pojavljivati cijeli profili njezinog maloljetnog djeteta, Ivana je svoje pratitelje zamolila da stranicu prijave.

CROPIX

"Zamolila bih Vas sve ako možete blokirati i prijaviti ovaj profil! Mislim da su neke stvari izgubile smisao i kontrolu", napisala je Ivana i u tome je uspjela.

Brojni su profili na Instagramu koji nose ime slavnih, no netko ih je otvorio vjerojatno kako bi mogao stalkati druge. Jer većina ih je bez followera i ijedne fotografije. Više takvih profila je na ime Gorana Bare, Janice Kostelić, Gibonnija...

društvene mreže

Ivana Vida

instagram profil

Tarik Filipović

Filip Juričić

lažni profil

Igor Mešin

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter