Pala je i koja nominacija za zlatni kipić

Uloge koje su glumci odradili zbog slave - i za jako male pare


Dolores Drvodelić
29.07.2017.09:00
Uloge koje su glumci odradili zbog slave - i za jako male pare
Profimedia

sažeto

Možda se na njima nisu obogatili, no ovi glumci su itekako "zaradili" na ulogama na koje su pristajali i za male honorare


Dolores Drvodelić
29.07.2017.09:00

Znamo da je gluma sigurno jedan od najisplativijih zanimanja na svijetu, no samo za one "proslavljene". Da bi došli do tog statusa, većina se glumaca mora godinama pojavljivati u serijama i filmovima "B" produkcije, dok ne ulove svoju pravu priliku.

No nekad i nakon što postanu najveće zvijezde, za neke filmove odluče spustiti svoju cijenu i glumiti za "sitniš", s ciljem da projekt koji im se sviđa, doista i uspije. Bilo da su male honorare za svoje poznate uloge ostvarili na počecima karijere, ili su ih smanjili zbog produkcijskih zahtjeva, ovi glumci su za ove uloge plaćeni za Hollywood malim svotama.

Iako je u vrijeme produkcije filma "Magnolija" Tom Cruise bio itekako poznat glumac, on je odlučio pristati odglumiti ulogu Franka T.J. Mackeyja, jer mu se svidio scenarij koji mu je poslao redatelj Paul Thomas Anderson. Za ulogu je dobio "tek" sto tisuća dolara, ali i nominaciju za Zlatni globus.

Profimedia

"Vuk s Wall Streeta" također je primjer filma u kojem su svi htjeli glumiti, bez obzira na zaradu. Leonardo DiCaprio možda je na filmu zaradio 25 milijuna dolara, no njegov kolega iz filma, do tad već jako poznati komičar Jonah Hill, dobio je tek šeszdeset tisuća dolara. Hill se nije uopće dvoumio oko toga želi li prihvatiti tu ulogu, a nije čak pokušavao niti povisiti honorar, već je isti dan potpisao ugovor. Rizik se isplatio, jer je Jonah dobio svoju drugu nominaciju za Oscara, odglumivši Donnija Azoffa.

Profimedia

Kontroverzni film "Diplomac", koji je Dustina Hoffmana prometnuo na popis glumaca zbog kojih se filmovi gledaju, jedan je od komercionalno najuspješnijih filmova. Ipak, Dustin je na ulozi Bena Braddocka zaradio tek sedamnaest tisuća dolara, što je za mladog glumca u dugovima bio zaista malen iznos. Možda se na ulozi nije obogatio, no pomogla mu je da se istakne među tisućama glumaca i u idućih nekoliko godina snimio je "Leptira", "Ponoćnog kauboja", "Sve predsjednikove ljude"...

Profimedia

Karijeru Harrisona Forda ne bismo mogli zamisliti bez uloge Hana Sola u "Zvjezdanim ratovima: Epizoda IV - Nova nada". No to se itekako moglo dogoditi, jer Harrison je ulogu skoro odbio, jer mu je za radni tjedan u Solovom prsluku ponuđeno tek tisuću dolara. Na kraju je ukupno zaradio deset tisuća dolara, no za uloge u nastavcima zaradio je znatno veće iznose. Posljednji u nizu, "Sila se budi" iz 2015. godine donio mu je 25 milijuna dolara.

Bill Murray je do 1998. godine bio već svjetski poznat glumac. Za ulogu u filmu "Beskrajan dan" 1993. godine, bio je plaćen deset milijuna dolara. Kad je Wes Anderson snimao "Rushmore", nije ni planirao uloge nuditi (pre)slavnim glumcima, jer je znao da njegov budžet to ne bi mogao podnijeti. Bill je iz nekog razloga silno htio glumiti u tom filmu, iako je za njega dobio samo devet tisuća dolara. Da stvar bude bolja, kako studio nije htio financirati upotrebu helikoptera u filmu, Murray je ispisao ček od 25 tisuća dolara i dao ga za dizanje helikoptera. Dakle, Bill je zapravo platio da glumi Hermana Blumea.

Profimedia

I Brad Pitt na počecima karijere prihvaćao je sve i svašta, dok ga Ridley Scott nije angažirao za ulogu u klasiku "Thelma & Louise". To je bila njegova velika šansa, a činjenica da je za nju bio plaćen šest tisuća dolara, nije mu bila važna. Već deset godina kasnije, primjerice za ulogu u "Oceanovih 11", zarađivao je desetke milijuna. Točnije, za Soderberghov hit dobio je 30 milijuna dolara.

Profimedia

Svijet je upoznao Ryana Goslinga kao romantika u filmu "Bilježnica" iz 2004. godine. Nakon njega već je počeo zarađivati milijunske iznose, no 2006. godine pristao je na ulogu u filmu "Half Nelson". Za tu je ulogu dobivao tisuću dolara tjedno, ali znao je na što je s njom zapravo ciljao. Uloga mu je donijela prvu oskarovsku nominaciju.

Profimedia

Angažman glumice Jennifer Lawrence danas si samo najjača studija mogu priuštiti. Za ulogu u filmu "Putnici" dobila je 20 milijuna dolara, no prije sedam godina, kad je bila na samom početku karijere, za film "Zimske kosti" dobila je samo tri tisuće dolara. I prvu nominaciju za Oscara, s obzirom na to da je ovaj svojedobni pobjednik Sundancea odlično prošao kod kritike.

Profimedia

Rijetko tko je svoju priliku tako dobro iskoristio kao dvostruka oskarovka Hilary Swank. Glumica je za ulogu Brandona Teene u filmu iz 1999. godine "Dečki ne plaču" dobila tri tisuće dolara. No ta joj je uloga donijela i njezinog prvog Oscara, kao i milijunske iznose za iduće projekte.

Getty Images

star vibes

film

novac

glumci

Jennifer Lawrence

plaća

Ryan Gosling

uloge

Bill Murray

Hilary Swank

Podijeli članak