Nominiran za 'Zlatni studio'

'Uživao sam snimajući 'Comic Sans', trebalo se braniti od ljepote Visa'


100posto
16.01.2019.12:10
'Uživao sam snimajući 'Comic Sans', trebalo se braniti od ljepote Visa'
Foto: CROPIX

sažeto

Među nominiranima za Zlatni studio našao se i glumac Zlatko Burić, koji je ostvario izvrsnu ulogu u filmu 'Comic Sans'


100posto
16.01.2019.12:10

Studio, naš najčitaniji, najugledniji i najveći televizijski tjednik, uskoro dodjeljuje Zlatni Studio - svoju nagradu za televiziju, film, radio, kazalište i glazbu. Pod motom 'Najbolji biraju najbolje', nagradu našeg najstarijeg televizijskog tjednika, čiji je prvi broj tiskan još 3. travnja 1964. godine, dodjeljuju naši čitatelji, a za Zlatni Studio konkuriraju najbolja ostvarenja i osobe po kategorijama za djela ostvarena u razdoblju od 1. prosinca 2017. do 1. prosinca 2018. godine. Trenutno je u tijeku drugi krug biranja, i on traje do 21. siječnja 2019. godine. Tko su pobjednici, doznat ćemo u izravnom televizijskom prijenosu 2. veljače.

Među nominiranima našao se i Zlatko Burić, i to za film 'Comic Sans'. 'Uloga hedonističkog oca briljantno je odigrana, a pritom nije posebno naglašena, diskretnost je tajna uistinu velikih izvođača', piše u obrazloženju žirija za nominaciju Zlatka Burića Kiće za nagradu 'Zlatni Studio' u kategoriji Najboljeg glumca u filmu. Burić je nominiran za ulogu Brune u filmu Nevija Marasovića 'Comic Sans'.

Burić, koji već godinama živi u Danskoj, gdje je cijenjen i nagrađivan, na zadovoljstvo kolega i redatelja, sve više radi i u Hrvatskoj. Svi ga hvale, spominju njegovu toplinu, duhovitost, životnost, uz, dakako, vrhunsku profesionalnost i talent.

'Kada radim u Hrvatskoj to nikad ne počinje presuđivanjem ili izborom uloga, to je prije izbor suradnika ili projekata koji su mi zanimljivi i bliski, umjetnički i ljudski', kaže Burić.

Tako je, primjerice, u kazalištu radio u Teatru &TD, kao dio Kulture promjene SC-a, a predstava koju je napravio s grupom kolega iz raznih umjetničkih područja, 'Ljubavni slučaj Fahrije P.', posveta multimedijskom umjetniku Željku Zorici Šišu, ove se godine mogla vidjeti nekoliko puta u Teatru&TD, posljednji put u studenom.

'Igrao sam i u predstavama Branka Brezovca na Eurokazu, sa svojim starim alternativno kazališnim suborcima', dodaje glumac koji je i jedan od osnivača avangardnog Kugla glumišta po kojem ga pamte mnogi gledatelji. Mlađima je, pak, poznatiji po ulozi srpskog mafijaša Mila u sad već kultnoj filmskoj trilogiji 'Pusher' danskog redatelja Nicolasa Windinga Refna.

A uloga bonvivana i hedonista Bruna, koji pokušava uspostaviti vezu s otuđenim sinom Alanom (Janko Popović Volarić) koji dolazi k njemu na Vis, nije mu prva uloga oca u hrvatskom filmu. Prije toga bio je autoritativni pater familias u redateljskom prvijencu Hane Jušić 'Ne gledaj mi u pijat'.

'Sve filmove koje sam radio u Hrvatskoj bili su u produkciji Kinorame, a Ankica Tilić me je mudro uvodila u projekte. Ona me je i upoznala s Nevijem Marasovićem, a i nakon par susreta i nakon što sam čuo njegove planove ‘kliknuli’ smo i to je bilo to. A i Janko je u tom kliku bio od početka . Vis se pokazao kao sjajna lokacija za snimanje, Nevio je bio na emocionalno pripovjedačkom domaćem terenu'. kaže.

Uživao je snimajući 'Comic Sans' i zato što su sve lokacije bile blizu jedna drugoj.

'Tako smo nakon buđenja odmah bili na setu! Kao da smo živjeli u filmu. Trebalo se samo braniti od prelijepe prirode, grada i svjetla', prisjeća se Burić i spominje veliku avanturu koju su proživjeli on i Janko Popović Volarić, iskrcavajući se na Jabuci.

'Čuvena plovidba i snimanje na Jabuci... Rekli su nam domaći da je pristati uz taj otok gotovo nemoguće. A mi... Kad smo doplovili do tamo more se umirilo, pa smo Janko i ja plivanje do Jabuke izvesti perfektno. Ali kako to ide u filmovima, kamera laže... Zapravo smo snimali u rano proljeće i za puno tih ljetnih i sunčanih slika na platnu, mi smo podrhtavali od hladnoće', govori Burić. Važno je, dodat će, i kako je priprema bila  važna, a nju su on, Janko Popović Volarić i Nevio Marasović odradili u Kopenhagenu.

'Naradili smo se, ozbiljno i žestoko. Na snimanju Janko je bio sjajan jer se mogao emocionalno jako otvoriti pa je bilo uživanje igrati s njim, a meni je dao priliku da glumim, kak’ se to kaže ‘široko’', objašnjava Burić kojeg je jako razveselila nominacija za 'Zlatni studio'.

Foto: Tomislav Krišto/CROPIX

Comic Sans

Zlatko Burić

newsletter

Prijavite se na Newsletter