Iskrena ispovijest Belme Džombe

Veliku ljubav stavila je na čekanje, no ipak je uspjela: 'S obzirom na moje obiteljske materijalne prilike, to jednostavno nije dolazilo u obzir'


Barbara Marinović
20.03.2019.08:00
Veliku ljubav stavila je na čekanje, no ipak je uspjela: 'S obzirom na moje obiteljske materijalne prilike, to jednostavno nije dolazilo u obzir'
Foto: CROPIX

sažeto

Belma Džomba za 100posto progovara o svom trčanju, poslovnom pothvatu, braku i obitelji


Barbara Marinović
20.03.2019.08:00

Strastvena je trkačica, lokalpatriot, obiteljska žena. Sjećate se još uvijek nje jako dobro i s malih ekrana, širokim osmijehom osvajala je simpatije gledatelja tijekom voditeljskog angažmana na RTL-u. Belma Džomba daleko je dogurala od plavokose djevojke koju smo gledali u projektima spomenute televizije. Sretna je danas supruga i ponosna majka dvije djevojčice te je oduševljena što je dio projekta Rijeka 2020. Velika je to stvar za njezin voljeni grad, i kaže nam, oduvijek je bila veliki lokalpatriot. Otkrila nam je sve o ljubavi prema trčanju, braku s Mirzom i roditeljskom životu. Nakon dugo vremena, Belma Džomba prisjetila se za 100posto i televizijskih dana. Mlada djevojka s ekrana je odrasla, danas je odrasla, sretna je supruga i mama.

Trčanje kao velika ljubav

Intervju počinjemo njezinom ljubavlju prema trčanju. Postavlja si ciljeve, trči polumaratone i utrke. U rekreativnom je klubu i dosad je najbolji rezultat ostvarila na crikveničkom polumaratonu. Sve je, kaže, počelo slučajno.'Počelo je sasvim slučajno, iako ne vjerujem da našim životima vladaju slučajnosti. Naime, prije dvije godine, slušajući iskustva svojih kolegica i prijateljica, upisala sam školu trčanja. Dopustite da istaknem kako prije škole nisam imala dobro mišljenje o trčanju, štoviše. Mrzila sam ga bez obzira na to što sam se uvijek bavila nekim sportom. Trčanje sam izbjegavala u širokom luku. Danas je to potpuno drugačije. Iako dok trčim i dalje prezirem taj oblik rekreacije, zadovoljstvo koje me dočeka po završetku, vrijedno je svega', otkriva Džomba. Sudjelovala je dosad u nekoliko polumaratona te utrka na pet i deset kilometara. Maraton je, ipak, zasad neodsanjani san.

Foto: CROPIX

Na maraton se još nije odlučila

'Iako je dosta mojih kolega iz rekreativnog kluba pod vodstvom trenera Damira Adžage već odavno odradilo maraton, ja se još uvijek ne usudim na taj pothvat. Smatram da se maratonu čovjek mora u potpunosti posvetiti, nema mjesta neredovitosti i improvizaciji. Za sada moj najveći uspjeh ili ono što mi trkači zovemo PB (personal best) je istrčan crikvenički polumaraton u vremenu od 1:54:54, da - sekunde su isto važne (smijeh). S obzirom na svoje i obaveze mog supruga, moram priznati da ne uspijevam pratiti pripreme u punom obimu kako bi to trener zahtijevao, ali trudim se. Tri puta u tjednu, za sada je moj maksimum. U svakom slučaju, imam sreću što se nalazim u grupi trkača pod vodstvom jednog od najboljih trenera na našim prostorima, osoba koja se rekreativnim trčanjem bavi dvadesetak godina. Do sada je istrčao više maratona i polumaratona, a svoju trkačku karijeru želio bi zaokružiti s istrčanih 'Big Five' - pet najvećih i najcjenjenijih maratona na svijetu. Upravo se priprema za Londonski maraton i nemoguće ga je uloviti', kroz smijeh će Belma.

Mirza se umorio - i novo trčanje mu nije privlačna ideja!

Mirzi, s druge strane, trčanje ne pada napamet. Dok je za Belmu trčanje legalna i zdrava 'droga', Džomba se umorio. 'Otkrila sam drogu koja je legalna i zdrava, recimo to tako. Divota. Moj suprug otkad je prestao s profesionalnim sportom ne pomišlja na novo trčanje i nikako mu nije privlačna ta ideja. Umorio se. Jedino što podržava je kada zbog mojih utrka obilazimo mjesta na kojima nismo bili. Sport je oduvijek bio sastavni dio mog života, od plivanja, karatea pa sve do odbojke. Uvijek sam bila u pokretu i voljela bih da tako i ostane'.

Foto: CROPIX

Radi na projektu Rijeka 2020.

Nije trčanje jedina novost u Belminom životu otkako je vladala ekranima. Naime, raduje je veliki angažman kojeg je dijelom. Radi na projektu Rijeka 2020. Tada će njen grad postati europska prijestolnica kulture. '2020. godine Rijeka će zasjati na kulturnom, a Hrvatska na političkom tronu Europe. Godina je to naime kada Rijeka postaje Europska prijestolnica kulture, a Hrvatska presjeda Vijećem Europske Unije. Bit će to jedan od najvećih kulturnih projekata u povijesti Hrvatske stoga sam iznimno ponosna da mogu istaknuti kako sam dio tog velikog projekta koji će omogućit pozicioniranju Rijeke kao kulturne destinacije na razini cijele Europe. Jako mi je drago da je Rijeka odabrana za europsku prijestolnice kulture kao hrvatski sinonim za liberalno, slobodoumno, antinacionalističko i tolerantno i želim istaknuti da EPK nije samo projekt Grada Rijeke i regije, već nacionalni projekt kojim se Hrvatska predstavlja Europi. Što se tiče rada na medijima, oni će uvijek biti dio mene i ne bi se voljela udaljiti od toga. Samo što je moj angažman sada druge prirode, nije ispred kamera, pa samim time i nije pod povećalom javnosti'.

Odlaaka s ekrana došao je kao jednostavan odabir - 'Nije mi žao zbog toga'

Iako njezin odlazak s televizijskih ekrana nije bio popraćen ružnim kontekstom, dapače i dalje je u sjajnim odnosima s nekadašnjim kolegama, Belmi nije žao što je u jednom trenutku u životu napustila taj dio svoje karijere. 'Na RTL-u sam provela divan profesionalni razvoj, upoznala divne ljude s kojima i danas surađujem i prijateljujem. U tome periodu sam i živjela u Zagrebu u koji sam se naprosto zaljubila, tako da koristim svaku priliku kako bi gore duže boravila. Zahvaljujući današnjoj cestovnoj povezanosti niti ne smatram Zagreb kao neko udaljeno mjesto za čiji posjet iziskuje planiranje. To je jedno od susjedstava u koje rado odlazim. Do RTL-a sam došla radom. Naime, nakon završetka srednjoškolskog obrazovanja, pridružila sam se lokalnoj televiziji Kanal Ri. Tako sam kroz dugi niz godina upijala svaki pokret televizijskog djelovanja, od novinarstva, uredništva, montaže, produkcije pa i prodaje. Jedini ispravan put za napredak bio je odlazak na komercijalnu televiziju i napredak u drugom smjeru, u smjeru povećanja vidljivosti prema javnosti, na čemu sam iskreno zahvalna svojoj, još uvijek je tako zovem, televizijskoj kući. Zašto je takvu odluku donijela, ni sama ne može do kraja objasniti. 'Kao i kod svake odluke u mom životu, nije joj prethodilo neko suvislo objašnjenje. Jednostavno je tako trebalo napraviti, jer kad je srce u pitanje, nema drugog izbora. I ne, nije mi žao zbog toga, ako se pitate'.

Foto: CROPIX

Zagreb joj je ostao drago mjesto u kojem se gradila i boravila, no Rijeka je ljubav. 'Ja sam pravi primjer lokalpatriote i uvijek mi je nedostajao moj grad. Samo kad govorim o svom gradu ne govorim samo o Rijeci. Uz nju, tu stoji i Kostrena, mjesto u kojem sam rođena i u kojem živim. I da, naravno da mi je sve to falilo, ali to izbivanje nije bilo toliko intenzivno da bi razvila trauma od toga. Smatrala sam to kao nužni korak u karijeri i životu i vrlo sam to jednostavno prihvatila'.

Novinarstvo kao velika ljubav koja je pronašla svoj put unatoč teškoćama

Iako je televizijski posao bio nešto što je voljela, ne vidi trenutno opciju vraćanja na isti. 'Televizija je medij na koji se ne možeš vraćati kako ti se u tom trenutku čini zgodnim. Kada si ispred kamere moraš imati neku odgovornost prema gledateljima koji te prate i ne odlaziti i vraćati se periodično. Mislim da moj povratak na televiziju nije realan, pogotovo s obzirom na moj trenutni angažman oko projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture'. Novinarstvo joj je, kaže, bila velika ljubav i javnim poslom se oduvijek htjela baviti. Jedini razlog, ističe, što je odabrala pravo kao studij jest bio jer je novinarstvo mogla studirati samo u Zagrebu. 'Oduvijek sam htjela baviti se tim poslom, to je zaista moja prva ljubav. Pravo sam odabrala samo zbog činjenice da je novinarstvo u trenutku kada sam se upisivala bilo moguće studirati jedino u Zagrebu. S obzirom na moje obiteljske materijalne prilike, to jednostavno nije dolazilo u obzir, pa sam od toga odustala. Ali, ta ljubav je pronašla put i isplivala je na površinu bez obzira na moje formalno obrazovanje'.

Foto: CROPIX

'Bilo bi nepošteno govoriti da se zbog ljubavi i selidbe ne bavim poslom na televiziji. Imala sam prilike za povratak'

Sve se, ipak, lijepo posložilo. U novinarstvo se okušala, aktivno radila, završila na televizijskim ekranima. Upoznala je u međuvremenu i ljubav svog života. S našim proslavljenim rukometašem Mirzom Džombom u braku je već osam godina, a roditelji su i dvije djevojčice. Kakva je majka - ne dvoji ni sekunde. 'Ponosna. Ponosna na svoje cure, na svoju obitelj'. kad je u pitanju suprug, slušala je uvijek, kaže, svoje srce i osjećaje. Na dvije godine u kojima ga je pratila na profesionalnom putu ne gleda kao na odricanje. 'Ja sam njegovu profesionalnu karijeru pratila tek dvije godine. Tako da ne mogu reći da sam se nečega odrekla zbog toga. Štoviše, mislim da sam samo dobila. Dobila sam obitelj, razlog moga postojanja. Bilo bi nepošteno od mene govoriti da se zbog ljubavi i selidbe ne bavim danas poslom na televiziji, jer bi to bilo poprilično licemjerno. Naime, iako sam prestala raditi u tom trenutku na televiziji, imala sam prilike za povratak. Jednostavno to više nisam osjećala kao prije', zaključuje.

Foto: CROPIX

Žongliranje među obavezama

Danas joj dani prolaze prilično kaotično, no veseli je i smatra - tako je svakoj mami danas. 'Kao i svakoj mami koja u 24 sata pokušava ugurati posao, rekreaciju, odlazak na balet, gimnastiku, na izvanškolske aktivnosti dvije djevojčice, slobodnog vremena, druženja, čitanja, opuštanja.. Ne znam, ne pitajte, kaotično je', komentira kroz smijeh.

Brine je tek, kaže nam, kakav svijet očekuje njene cure i djecu koja odrastaju u ovom vremenu. Sudjelovanje u humanitarnim akcijama ne komentira pretjerano, no kaže nam, to je nešto što dolazi samo od sebe. 'Ne ulažem u to dodatne napore. Ako ja samim svojim postojanjem mogu pomoći barem u segmentu skretanja pozornosti na goruće društvene probleme, nitko sretniji od mene. Ne znam što bih rekla kada promatram naciju kao takvu i njezinu osjetljivost na probleme drugih, stvarno nisam pametna. Svakodnevno čitam o ljudima koji nisu ljudi i brinem se kakav to svijet očekuje moje cure', zaključila je Belma.

Foto: CROPIX

RTL

Belma Džomba

Mirza Džomba

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter