Uspon i pad obitelji Pevec

Višnja i Zdravko pokorili su poslovnu i estradnu scenu, a nakon kraha nisu izgubili duh pobjednika i polako se vraćaju


Ines Madunić
20.06.2018.17:00
Višnja i Zdravko pokorili su poslovnu i estradnu scenu, a nakon kraha nisu izgubili duh pobjednika i polako se vraćaju
Davor Pongračić/Cropix

sažeto

Unatoč svim nedaćama ostali su zajedno, a Višnja sad ponovno pokreće svoju pjevačku karijeru


Ines Madunić
20.06.2018.17:00

"Zvali su me crna višnja, iz srca pjevam ja", pjeva Višnja Pevec u svojoj novoj pjesmi. Supruga osnivača i bivšeg vlasnika trgovačkog lanca Pevec, Zdravka, nakon godina pauziranja od estrade vraća se na scenu. "Crna višnja" za RTL Exkluziv je rekla da ju je nova pjesma "vratila u život", a iza nje još uvijek stoji i Zdravko, odani suprug koji ističe da će "napraviti sve da ona bude sretna".

Bračni par polako se, očito, izdiže s dna na kojem su završili prije desetak godina. No, krenimo otpočetka - samih početaka ljubavne i poslovne priče Višnje i Zdravka.

Oboje su odrasli u selima kraj Bjelovara, Mali i Srednji Mosti, a zaljubili su se u srednjoj školi. Imućni od djetinjstva, bračni se par u mladosti počeo baviti trgovinom. Višnja je prije osnivanja njihove tvrtke radila kao upraviteljica bjelovarskog Vrta, a Zdravko je bio serviser u tvrtki koja se bavila proizvodnjom traktora. Iz svoje garaže od devet kvadrata prodavali su kosilice, i s tim su poslom počeli prvi u Hrvatskoj.

Godišnji promet u prvim im je godinama bio 15-ak tisuća kuna, a Pevecovi su zajedno išli prema naprijed.

Paun Paunović/Cropix

Da bi pokrenuli trgovinu od prijatelja Nizozemca posudili su 20.000 njemačkih maraka. Prvu su trgovinu izvan Bjelovara otvorili u Sesvetama, a onda je samo krenulo. Trgovački centri otvarali su se sve češće i raskošnije, političari su rezali vrpce, a novac se gomilao. U jednom je trenutku Pevec imao 4000 zaposlenika, godišnji promet od 3,5 milijardi kuna, a 500 milijuna kuna ulagali su u razvoj.

Pevecovi su jedni od rijetkih u tom periodu čiji uspjeh nije rezultat pretvorbe i privatizacije. Imali su 18 trgovačkih lanaca u Hrvatskoj, Zdravko je postao poduzetnik godine, otvorili su hotel s četiri zvjezdice kraj Đurđevca i svi su htjeli biti dio njihovog društva. Ivica Todorić navodno se s obitelji helikopterom spuštao na njihovo imanje kako bi došao na feštu. Čak ni on nije htio propustiti Višnjino pjevanje za društvo.

Onda je Višnja odlučila otići korak dalje i službeno pokrenuti pjevačku karijeru. Sa Zvonimirom Bohemom nastupila je 2008. godine na Hrvatskom radijskom festivalu s pjesmom "Ti si sve što meni treba", a snimili su i spot.

Javnost je "poludjela" za gospođom Pevec, ali uskoro su stvari krenule nizbrdo.

S početkom krize u Hrvatskoj i njima su se stvari loše poredale, a prva je "stradala" njihova tvrtka Instalotehna. Zapali su u milijunske dugove, država ih je blokirala i počela je agonija. Bračni je par uhićen zbog sumnje da su oštetili državu za 26,8 milijuna kuna te da su tako zaradili 3,9 milijuna kuna. Olakotna okolnost bila je što su novac ulagali u tvrtku, a za sve to su i osuđeni.

Nakon kraha ostali su jedno kraj drugoga, a danas kažu da im je to iskustvo pokazalo tko su im pravi prijatelji.

Goran Matejak/Bjelovarski list/Cropix

Nakon toga morali su krenuti ispočetka. Posvetili su se obitelji i građenju života nanovo. Bavili su se proizvodnjom kukuruza i vrhunskog vina, a jedan je vinograd Pevec prodao Kinezima.
Oboje danas rade u tvrtki svog mlađeg sina; Višnja za minimalnu plaću, dok Zdravko prima mirovinu, a u tvrtki Pevec oprema ne uzima plaću.

Višnja se posljednjih nekoliko godina posvetila i slikarstvu.

"Nekad davno, pokojni Generalić je vidio moje slike iz osnovne škole i rekao: 'Imaš talenta, primi se crtanja', a ja nikako vremena za to", rekla je za RTL. Sad je konačno pronašla vremena za to pa je išla na tečaj kod križevačkog slikara Zorana Homena.

Kreativnoj Višnji sad se ponovno smiješi i pjevačka karijera, a ako se nekome "Crna višnja" i ne svidi, ona neće očajavati.

"Loše kritike neću slušati ni gledati, neću se uopće osvrtati na to ni biti tužna zbog toga", rekla je i dodala da joj glamur u životu ne treba jer je skromna.

Višnja Pevec

bračni par

Zdravko Pevec

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter