Paul Mason u HNK Zagreb

Vodeći britanski teoretičar postkapitalizma novi je gost Filozofskog teatra


100posto
14.02.2018.15:20
Vodeći britanski teoretičar postkapitalizma novi je gost Filozofskog teatra
Promo

sažeto

S kolumnistom Guardiana i autorom bestselera "Postkapitalizam: Vodiči za našu budućnost" razgovarat će Srećko Horvat


100posto
14.02.2018.15:20

Nakon što je prošla gošća Filozofskog teatra, glazbenica M.I.A., u samo jedan dan rasprodala Hrvatsko narodno kazalište, novi gost tog popularnog programa u središnjoj kazališnoj kući u Hrvatskoj, u nedjelju 4. ožujka u 20 sati znameniti je britanski novinar i pisac Paul Mason.

Paul Mason, nagrađivani urednik ekonomije na Channel 4 News, redoviti kolumnist britanskog Guardiana i autor bestselera "Postkapitalizam: Vodič za našu budućnost", do sada prevedenog na dvadeset jezika (uključujući i hrvatski), široj je javnosti postao poznat prije svega po teoriji o postkapitalizmu kojom predviđa kako trenutačna digitalna i informatička revolucija sadržava potencijal za radikalnu transformaciju postojeće ekonomije koja ne bi bila utemeljena na iskorištavanju radne snage, privatnom vlasništvu, posvemašnjoj kontroli i narcizmu društvenih mreža.

Najavljujući novog gosta, urednik i voditelj Filozofskog teatra Srećko Horvat kaže:

"Bilo da ste među onima koji u Facebooku vide mogućnost emancipacije, ili među onima koji u novim tehnologijama vide orvelovsku distopiju, činjenica je da bez tehnologije više ne možemo zamisliti svijet, niti o njemu misliti. Paul Mason ne samo da se uhvatio u koštac s tom kompleksnom temom, nego je ponudio i moguća rješenja za izlazak iz duboke krize čovječanstva."

Osim što je obilježio britansko i svjetsko novinarstvo u zadnjih dva desetljeća te se nametnuo kao jedan od vodećih teoretičara i kritičara suvremenoga kapitalizma, Paul Mason je prisutan i u kazališnoj umjetnosti. Predstava po njegovu dramskom tekstu o protestima diljem svijeta, od Arapskog proljeća do Occupy Wall Street, prošle je godine praizvedena u kultnome londonskom kazalištu Young Vic, gdje se Mason okušao i kao glumac.

U sklopu Filozofskog teatra razgovor s Paulom Masonom 4. ožujka u HNK vodit će, kao uvijek, filozof Srećko Horvat.

Filozofski teatar

kapitalizam

Paul Mason

postkapitalizam

Srećko Horvat

newsletter

Prijavite se na Newsletter