Sjećanja Maje Vračarić - novi početak i uspjesi nakon najtežih dana

Vukovarsku tragediju preživjela je s 12 godina, bilo joj je tada bitno samo da je ne odvoje od majke. 'Tada je počelo granatiranje grada. Puno stvari se ne želim sjetiti!'


Barbara Marinović
18.11.2019.20:00
Vukovarsku tragediju preživjela je s 12 godina, bilo joj je tada bitno samo da je ne odvoje od majke. 'Tada je počelo granatiranje grada. Puno stvari se ne želim sjetiti!'
Foto: Arhiva/CROPIX

sažeto

Maja Vračarić u svojoj ispovijesti za 100posto prisjeća se vukovarske tragedije, bježanja u zadnji čas kroz kukuruzište... Priča nam i o životu poslije, životu u kojem je postigla zaista puno pa je tako danas direktorica Direkcije izbora za Miss Hrvatske


Barbara Marinović
18.11.2019.20:00

Ljepotica s lentom, direktorica Direkcije izbora za Miss Hrvatske, nekadašnja voditeljica... Maja Vračarić je sve to. Elegantna, sposobna žena koja je svojim trudom izradila život koji u mnogočemu izgleda idealno. Naravno, on to nikada nije do kraja i nikad ne znamo što skriva nečiji osmijeh. A Majin osmijeh od ranog djetinjstva skriva sjećanja - i ona na predivno djetinjstvo u Vukovaru, i ona na traumatični rat, odlazak u zadnji čas, taj paralizirajući strah koji može osjetiti samo dijete onda kada ga žele odvojiti od majke.

Sjećanja su to i pitanja koja bole, no Majina priča vrijedna je pričanja, između ostalog zato što svjedoči i o oporavku, nastojanju, životu i uspjehu koji se dogodio poslije bolnog perioda iz djetinjstva. Počinjemo priču o odrastanju u gradu u kojem joj nekada nije falilo ničega. 'Moje djetinjstvo u Vukovaru je bilo za poželjeti svakom djetetu. To je bio bogat kraj tako da nismo oskudijevali u ničemu, rasli smo bezbrižno do rata. Jedina briga nam je bila što ćemo se danas igrati i da li smo dovršili domaću zadaću', sjeća se Maja koja je u trenucima kada je rat započeo imala svega 12 godina.

Foto: Jure Miskovic / CROPIX

'Meni je jedino bilo važno da budem s mamom jer sam imala samo nju'

Ubrzo se nad dane bezbrižnosti nadvio tamni, tmurni oblak koji nije imao namjeru otići tako brzo. Djecu su Vukovarci počeli slati na more kako bi ih zaštitili svega što slijedi, no Maja nije željela ostaviti svoju mamu. 'Meni je jedino bilo važno da budem s mamom jer sam imala samo nju, tako da kada su prvo djeca odlazila na more jer su trebali napustiti Vukovar, za mene to nije dolazilo u obzir. Hvala Bogu dovoljno sam tvrdoglava da se nisam dala nagovoriti. Tada je počelo granatiranje grada. Puno stvari se ne želim sjetiti', govori Maja iskreno o svojim sjećanjima.

Među posljednjima je s majkom napustila opkoljeni grad. Posljednji čas.

Da, mi smo izašli među posljednjima iz grada kroz kukuruzišta, nakon nas su odrasli slušali na radiju da je Vukovar zatvoren sa svih strana i da je nemoguće iz njega više izaći. Nisam tada razumjela, a niti shvaćala što se događa, ali kada gledate odrasle ljude kako plaču jer su bespomoćni i uplašeni, nitko vam ništa ne treba reći, sve vam je jasno.

'Mi nismo bili smješteni od strane države, sami smo se pobrinuli za sebe'

Obitelj je stigla u Zagreb. Nije im država našla smještaj, majka se borila od prvog dana u novoj sredini. U Maju je ugradila dio vlastite borbenosti. 'Mi smo došli u Zagreb kao i puno mojih sugrađana, ali mi nismo bili smješteni od strane države nego smo se sami brinuli za sebe jer moja mama je mišljenja da dok smo živi i zdravi da se trebamo boriti za bolje sutra. Tako da je takva uplašena bez ičega osim ponosa išla tražiti posao da možemo koliko toliko normalno živjeti. Nije dozvolila da budemo bespomoćni i to je ugradila u mene', sjeća se Maja.

Foto: Arhiva/CROPIX

Nova sredina donijela je velike prilike, a Maja ih je iskoristila

Njezin se mladi život u tom trenutku, uz jaku majku i novu sredinu, polako okreće. Nije mogla ni slutiti što će joj se dogoditi svega koju godinu nakon što je napustila svoj dom. U Zagrebu je obitelj počela život ispočetka, a Maja je pohađala školu i upisala agenciju legendarne Suzy Josipović. Nosila je povremeno revije, zaradila bi za džeparac, no o izboru za Miss Hrvatske nikada nije razmišljala. Danas je to, pak, posao koji živi. U svemu je prste imala žena izvrsnog predosjećaja i smisla za estetiku - Tihana Harapin Zalepugin. Maja je tada imala samo 17 godina.

Mama i ja smo hodale gradom kada nas je zaustavila Tihana i pitala da li bi se htjela prijaviti na izbor - i tako je krenulo. U to vrijeme bila sam u agenciji Suzy Josipović i nosila sam modne revije, ali nikada nisam bila na izboru.

Nakon izbora za Miss došla je do 'Kola sreće'

Netko se valjda odozgo pobrine da sve bude onako kako treba. Maja do danas vjeruje u to. Stigao je tako uspjeh na izboru za Miss, a potom i poziv na casting za 'Kolo sreće'. Bila je u potpunoj nevjerici kada je dobila angažman uz neprikosnovenog Olivera Mlakara. 'Nakon snalaženja po Zagrebu, dolazi izbor, a nakon njega poziv na casting za 'Kolo sreće', čudom dobijem angažman. Možete li zamisliti moju sreću tada? To se ne može riječima opisati'. Ambicija je, dodaje, tada imala, no bila je svjesna da nema iskustva niti dovoljno samopouzdanja da ih ostvari. Pitam je bi li se jednog dana vratila pred kamere da joj se ponudi nekakva lijepa prilika, a ona jasno odgovara: 'Nikad ne reci nikad, zašto ne?'.

Foto: Ranko Šuvar/CROPIX

Zbog rođenja kćeri povukla se s javne scene

Na javnoj sceni Hrvatske provela je nekoliko godina, no 2003. godine u jednom se trenutku odlučila potpuno povući iz javnog života. Razlog tome bilo je rođenje njezine kćeri. 'Tada je sve otišlo u drugi plan', priča Maja objašnjavajući zašto se povukla iz javnosti tada. Za svoju kćerkicu želi samo jedno - da bude sretna, da radi ono što voli. Vračarić će je u tome potpuno podržati. 'Ona mora naći svoj put na svoj način jer će se samo tako moći razvijati. Govorim joj da što god izabere raditi neka to voli, to mi je jedino važno'.

Dobar primjer može svakako vidjeti u svojoj majci, koja je danas uspješna na čelu Direkcije izbora za Miss Hrvatske. U tom poslu je već šestu godinu i sjajno se snašla. Majin rad i angažman je očit, mlade djevojke koje predstavljaju Hrvatsku u svijetu danas ponovno imaju medijskog prostora, zapažene su, o izboru se ponovno sve češće govori.

Da joj je netko rekao prije 23 godine da će jednog dana biti na čelu tog izbora, Maja bi ga, kaže, proglasila ludim. 'Niti u ludilu! A da mi je netko rekao to, proglasila bih ga ludim', dobacuje Maja. Trudi se da izbor ima svijetlu budućnost, ima zamisli i ciljeve koje želi realizirati i smatra ih ostvarivima pa stajanja nema.

Foto: Darko Tomas / CROPIX

Katarina Mamić na svjetski izbor nosi Vučedolski nakit, htjela je Maja na svoj način plasirati svoj grad

Ispratit će u srijedu Katarinu Mamić, aktualnu Miss Hrvatske, na svjetski izbor u London. Izbor se održava 14. prosinca, a Maja samo želi da Katarina pruži svoj maksimum kao što je svatko dao u pripremama. 'A onda, što bude. Vjerujem da će se rad i odgovornost prepoznati te da će se plasirati među 20 najljepših žena svijeta'. Dodaje da voli posao koji radi, zahvaljuje pritom na primijećenim pomacima koje je učinila za Izbor za Miss Hrvatske.

'Volim ovaj posao i zaista dajem sto posto od sebe, on traži maksimalan angažman, ali ako radite posao koji volite, ništa nije problem. Koliko god bio zahtjevan, on me uvijek iznova nadahnjuje jer mislim da kroz nove generacije koje prođu izbor mogu barem malo pomoći djevojkama da razviju samopouzdanje i da osvijeste da mogu ostvariti što god požele ako to zaista žele.  Kad sam krenula na taj put zvani 'Izbor' imala sam straha, ali nisam dozvolila da me on preplavi nego sam nastojala riješiti postavljene mi prepreke i ići dalje. Tako sam odgojena, da problemi su samo prepreke koje nas iskušavaju', kazala je Maja.

Takvom odgoju zaista svjedoči i Majina životna priča. Ove godine u svijet je poslala mladu Katarinu, i to s Vučedolskim nakitom koji će ona predati svim kandidatkinjama na izboru u Londonu. Na svoj način željela je time plasirati svoj grad i njegovu povijest pokazati svijetu. Vukovar nije samo rat niti simbol tragedije, a ne smije to niti postati. Njegova prošlost, a pogotovo njegova budućnost bitna je svima, posebno onima koji su njegova djeca. 'Cilj mi je da Missica koja nas predstavlja na svjetskom izboru bude opremljena apsolutno svim informacijama o našoj zemlji. Nosi knjige na engleskom jeziku o našim županijama, sliku Dimitrija Popovića za humanitarni projekt, a tako i nakit Vučedolskog muzeja".

Jer želim da djevojke iz drugih zemalja shvate da to nisu samo naušnice nego i povijest jednog naroda, dio jedne kulture. Da, tako želim plasirati svoj grad i njegovu povijest među svijet, na eto, takav - svoj način

Pitam je ide li u njenom gradu na bolje, a ona kaže da misli, raduje se svakom novom projektu koji se tamo događa. 'Da, mislim da stvari idu nabolje, toliko ima novih projekata za Vukovar koji su posebni i kreativni, a imaju gradske oce koji su voljni pratiti takve zamisli, što je sjajno', zaključila je ova hrabra žena.

Foto: Darko Tomas / CROPIX

Scena intervju

Vukovar

Maja Vračarić

izbor za miss hrvatske

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter